用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的子女閱讀哪些課外書?
樓主: Angelf1
go

你們的子女閱讀哪些課外書? [複製鏈接]

Re: 你們的子女閱讀哪些課外書?

my p1 boy is reading exactly the same as yours! so crazy even in meal time!

Teresa 寫道:
我仔小二, 獨愛中文書, 英文書就....

所有偵探故事書 (我都唔記得d名, 佢個書架有成50本)
信誼閱讀快車既兒童小說
西遊記
水滸傳
謎語iq書/動腦筋急轉彎
老鼠記者 (佢都有拎黎睇, 不過唔及偵探故事咁鐘意)
中國民間故事
麥嘜通識系列
白貓黑貓magazine
我買既唔同類型簡體字書 (笑話, 性教育, 哲理...)

仲有.... 呢牌仲"偷"睇爸爸d 漫畫雜誌 "x神""x虎門"
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

咁佢讀者個 range 都好大喎!我仔仔K1都好鍾意睇架!   
烏龍媽媽 寫道:
阿仔中二都鐘意睇白貓黑貓...

[quote]
Teresa 寫道:

[/quote]

我仔P.1鐘意英文書多D,佢近期鐘意:

50 Stories of Famous People (Longman)
Read with Phinnie (Oxford University Press)

另想請教各位白貓黑貓magazine點訂?或係邊到買?
Thanks!

wp-bn 寫道:
我囝囝都追「老鼠記者」佢要求我買, 咁多本我還考慮, 因他可於學校圖書館借, 但佢話好難借到 :

Are the 「老鼠記者」interested for Primary student?

烏龍媽﹕

兒童的科學個網站﹕
http://www.children-science.com/

我仔仔都勁鍾意睇,所以有訂閱,每月去OK便利店取書。好似好多小學都有得訂,不過唔知係咪適合中學生呢?

烏龍媽媽 寫道:
請問邊度有得訂?

[quote]
christina06 寫道:
兒童的科學,下期有顯微鏡送呀!正!我仔仔最愛。     
[/quote]

妳囝囝中文水平很高喎! 我個囡仲係"幼稚園"水平.   妳以前是否經常陪囝囝讀書?

Teresa 寫道:
我仔小二, 獨愛中文書, 英文書就....

所有偵探故事書 (我都唔記得d名, 佢個書架有成50本)
信誼閱讀快車既兒童小說
西遊記
水滸傳
謎語iq書/動腦筋急轉彎
老鼠記者 (佢都有拎黎睇, 不過唔及偵探故事咁鐘意)
中國民間故事
麥嘜通識系列
我買既唔同類型簡體字書 (笑話, 性教育, 哲理...)

仲有.... 呢牌仲"偷"睇爸爸d 漫畫雜誌 "x神""x虎門"

thx!  咁同牛頓科學比較, 那本內容好d?  兒童的科學是否漫畫形式的?  因為我幾怕"花淥淥"的, 睇到眼都花.

no....係我個囡近排勁鐘意science, atlas etc.  哥哥就轉了睇科幻小說, 同讀者文摘......的說笑篇 :)

chingchingmom 寫道:
烏龍媽﹕

兒童的科學個網站﹕
http://www.children-science.com/

我仔仔都勁鍾意睇,所以有訂閱,每月去OK便利店取書。好似好多小學都有得訂,不過唔知係咪適合中學生呢?

[quote]
烏龍媽媽 寫道:
請問邊度有得訂?

[quote]
christina06 寫道:
兒童的科學,下期有顯微鏡送呀!正!我仔仔最愛。     
[/quote][/quote]

黑白貓係ok, 7-11/報紙檔都有得買, 係半月刊, 1號 / 15號就會有得買.  內有訂購表格的.

Darrenma 寫道:
我仔P.1鐘意英文書多D,佢近期鐘意:

50 Stories of Famous People (Longman)
Read with Phinnie (Oxford University Press)

另想請教各位白貓黑貓magazine點訂?或係邊到買?
Thanks!

你地既仔仔女女係自己閱讀嗎?

尤其係英文,有咁多生字,又能明白,真係唔簡單!

Hi wp-bn,

可以係公共圖書館網上預訂.唔記得改費五毛定一蚊.

click here for library booking

由 wp-bn 於 2007-04-17 11:28:30

我囝囝都追「老鼠記者」佢要求我買, 咁多本我還考慮, 因他可於學校圖書館借, 但佢話好難借到  

Berenstain Bears o既系列都好正呀!

:-)

http://www.berenstainbears.com/

醒目開學勳章

Papa2000 寫道:
Berenstain Bears o既系列都好正呀!

:-)

http://www.berenstainbears.com/

Papa2000,
我囝囝都很喜歡此系統書, 我只買了中文版, 英文版怎樣訂

"烏龍媽媽 :
黑白貓係ok, 7-11/報紙檔都有得買, 係半月刊, 1號 / 15號就會有得買. 內有訂購表格的."

Thanks 烏龍媽媽,因個仔較偏愛睇英文故事書,所以希望揾多D有趣的中文書刊比佢,引發佢對中文的興趣,而家可以參考吓妳哋小朋友鐘意睇個D真係好。  

醒目開學勳章

係HK$2.5/本預約費, 我近呢半年都大大話都約左成十二本
<老鼠記者>俾小二既仔仔睇.

Papa2000 寫道:
Hi wp-bn,

可以係公共圖書館網上預訂.唔記得改費五毛定一蚊.

click here for library booking

[quote]由 wp-bn 於 2007-04-17 11:28:30

我囝囝都追「老鼠記者」佢要求我買, 咁多本我還考慮, 因他可於學校圖書館借, 但佢話好難借到  
[/quote]
:-o

邊度訂會平d / 可以係邊度買?

LLT 寫道:
My son is in P.1.  He has been fond of reading "The Amazing Adventures of Ulysses" since the Ester Holiday.

烏龍媽:

我唔記得牛頓係點, 不過兒科的確比較多用漫畫表達. 仔仔最鍾意佢有埋教材, 可以做實驗, 而且期期不同. 你有興趣, 我可以借幾本畀你睇睇, 否則單書散買就大概$30一本, 連教材就約$60.

哥哥睇邊本科幻小說呀? 我淨係記得自己小五時睇衛斯理咋, 而家係咪唔興啦?

LLT介紹本書睇落好有趣, 我上o左公共圖書館個網, 用$2.5預約o左lu

烏龍媽媽 寫道:
邊度訂會平d / 可以係邊度買?

[quote]
LLT 寫道:
My son is in P.1.  He has been fond of reading "The Amazing Adventures of Ulysses" since the Ester Holiday.
[/quote]

亞囡: 老夫子, 兒童快報, 馬翠蘿、君比系列, 加冒險小虎隊, 歷史名人傳奇, 散文 (例如: 區樂文既開懷醫生) 及明報副刊, 唯獨英文死都唔吼   

亞囝: 老夫子, 兒童快報, 介紹恐龍既書, 太陽系七大恆星, 人體結構圖書, 地圖 etc
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

LLT,

你介紹的"The Amazing Adventures of Ulysses",我會到圖書館和書店找找,看囝囝喜歡否,謝謝。

LLT 寫道:

囝囝小三,上小學後看的英文書記得的有:

Magic school bus chapter book series
Andrew lost series
Roald Dahl’s Charlie and the Chocolate Factory and his other children books
Harry Potter series
Eragon by Christopher Paolini
Horrible science, Horrible Geography series ( so far read a few of them only)
Magic tree house series
Oxford Story Tree series
Oxford Storyland Reader series
Black Cat series for Kids (商務)
The Magic Elements Quartet (a series of 4 books)
The Adventures of Super Diaper Baby
The Adventures of Captain Underpants series
The Usborne Book of Really Awful Jokes (about school and other stuff) (bought in Page One)

中文書有:

梁科慶的Q版特工系列, Ho Ho破奇案系列
書劍恩仇錄
與光同行 (家有自閉兒童) 系列 (漫畫) –老幼咸宜
兒童的科學 (月刋)
丁丁歷險記系列
冒險小虎隊系列 (後期少給囝囝看,因覺得翻譯得有些生硬,故找了本地作家如梁科慶、陳嘉薰的書看)
黑手偵探隊之神秘的房客 (飛寶文化出版)
何紫兒童小說系列
發現創意之美系列 (商務)
可怕的科學系列 (山邊社) Horrible Science seires 中文版
大大大和小小小歷險記 (任溶溶著, 新雅)
神探福爾摩斯之紅髮會 (小樹苗出版)
小樹苗出版的IQ書,e.g.智慧觀察
有趣的戰爭故事 (精英出版)
信誼「兒童閱讀列車」兒童小說系列
「陽光教室」兒童小說系列 (狗狗圖書出版)
鐵頭飛俠傳 (孫幼軍童話,木棉樹出版)
嘉薰醫生歷奇小說系列,e.g.槍火魔蹤 (陳嘉薰著, 突破)
三采文化之科學漫畫書系列, e.g.昆蟲世界歷險記
三采文化之漫畫三國志系列
商務之字詞樂園系列
妖怪總動員 (漫畫,木棉樹出版)
叮噹漫畫
白貓黑貓半月刋
貝貝的文字冒險 (董啟章著, 董富記文字工藝出版)
怪電話 (黃慶雲著)
佐賀的超級阿嬤 (島田洋北著) –老幼咸宜
佐賀阿嬤笑著活下去 (島田洋北著) –老幼咸宜
區樂民作品,e.g. 輕輕鬆鬆看醫生
愛哭教室 (朱秀芳著, 突破)
哲學種子系列- 工作與金錢,男孩與女孩,公平與不公平等等 (米奇巴克出版,原為法國兒童哲學書)

囝囝最近看完Eragon,待他測完驗後答應給他看續集 Eldest。曾介紹他看英文版的老鼠記者,買了第一集,但暫時興趣不大,可能要再等適當時機。

各位BK爹地媽咪,有什麼好的中英文書介紹,尤以英文書,請賜教。

‹ 上一主題|下一主題