用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓 ...
樓主: TamamaMummy
go

請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!! [複製鏈接]

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流

rclamlam,
囡囡派左成績表,全級第三, 3次報分平均全級10-15名, 老師話band 1頭,所以電腦乙部可以進取D, 頭二志願可以係官中, 可風, 何傳三間內揀二間, 第三間我想填保六(因女校可能少D人揀),但老師話因係跨區, 得11個名, 放到第三選擇係冇意思, 所以放王少清第三穩陣D,但第三就放中中, 係米太保守呢?

請問大家甲部同乙部的頭3志願是否都係一様的??
返是要填不同的?? 現在真係十萬個頭痛!!!
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

有無媽咪講下天水圍

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

rclamlam 寫道:
雖然老師會叫你地首10間揀英中, 但係你地要小心一樣, 仲有一個叫隨機編號, 如果編號唔好, 首10個志願都會入唔到, 我女個班就已經有一個係咁, 跟住去叩門都只係可以叩到band 1中中.

我突然想…最壊打算就係叩門band 1中中

jo@pong 寫道:

千萬不要一樣。甲部第 1 志願揀最心儀中學,第 2 志願揀乙部的第1志願,第 3 志願不填。如果第1志願最心儀中學=乙部的第1志願,第 2 & 3 志願不填。

其實D band 1中中一樣好多人爭。會唔會到時連心儀既中中都冇位了。唉!真煩惱。

不太明白添...

那意思係...
甲部
第一志願→ A英中 、 第二志願 → B英中、第三志願 → 放棄
乙部
第一志願→ B英中 第二及第三 →放棄

???

Billy2393 寫道:
[quote]
jo@pong 寫道:

千萬不要一樣。甲部第 1 志願揀最心儀中學,第 2 志願揀乙部的第1志願,第 3 志願不填。如果第1志願最心儀中學=乙部的第1志願,第 2 & 3 志願不填。[/quote]

jo@pong ,

乙部要填晒, 填完乙部才填甲部, 甲部就如我所說的填法。當然這祇是我的看法。

甲部可以只填一間嗎??   

jo@pong 寫道:
甲部可以只填一間嗎??   

可以。(這做法是校長在座談會建議 band 1 學生的)

謝謝大家!
我現在還在頭痛中...

天水圍Band2生好難選校?老師話屬於第2組別, 提議填: 培聖, 張煊昌, 鄧兆棠, 呢的中學我覺的屬於band2尾,點填呢?學校老師會唔會太保守呢?

需婆 寫道:
有無媽咪講下天水圍

你地唔好忘記, 今年教統局規定左每班最多只可以收40人, 每間學校每年都只有幾個位係比留班位, 所以要係叩門入到band 1中中亦係非常難事, 亦無謂咁博法.
jo@pong 寫道:
[quote]
rclamlam 寫道:
雖然老師會叫你地首10間揀英中, 但係你地要小心一樣, 仲有一個叫隨機編號, 如果編號唔好, 首10個志願都會入唔到, 我女個班就已經有一個係咁, 跟住去叩門都只係可以叩到band 1中中.

我突然想…最壊打算就係叩門band 1中中 [/quote]

甲部份係可以揀3間, 唔係一定要揀晒全部, 可以只選一間, 但係乙部份就一定要填晒30間(如本區連他區合共有30間).
Billy2393 寫道:
[quote]
jo@pong 寫道:
甲部可以只填一間嗎??   

可以。(這做法是校長在座談會建議 band 1 學生的)[/quote]

一定會連band 1中中都無位, 好似我女學校咁, 佢地有好多同學係band 1學生, 只有第一志願選英中, 第二志願已經揀band 1中中啦, 所以入唔到首三志願既同學, 就算係band 1學生都未必一定入到band 1中中架.
chun203 寫道:
其實D band 1中中一樣好多人爭。會唔會到時連心儀既中中都冇位了。唉!真煩惱。

sameiyi,

放第三位係中中未必保守架, 因為乙部份係以本區學生抽籤, 無論係band 1頭定尾都係同等機會, 所以無咩分別.

甲部份你可以全揀三間英中, 但係乙部份就看下你想唔想博下啦.

如果係我既, 我會第一間揀荃官/可風(而何傳耀太死讀書, 除非你小朋友適合), 第二間我會揀保祿六世, 第三都一樣會揀王少清, 你唔好以為王少清好容易讀, 非也.

如果想博下既, 第三志願都仍然揀葵青區既英中, 第四志願先揀王沙清或葵青區既band 1中中, 如八三, 陳兆民, 伍若瑜, 全完.(以次序排).
sameiyi 寫道:
rclamlam,
囡囡派左成績表,全級第三, 3次報分平均全級10-15名, 老師話band 1頭,所以電腦乙部可以進取D, 頭二志願可以係官中, 可風, 何傳三間內揀二間, 第三間我想填保六(因女校可能少D人揀),但老師話因係跨區, 得11個名, 放到第三選擇係冇意思, 所以放王少清第三穩陣D,但第三就放中中, 係米太保守呢?

aachan2250 寫道:
天水圍Band2生好難選校?老師話屬於第2組別, 提議填: 培聖, 張煊昌, 鄧兆棠, 呢的中學我覺的屬於band2尾,點填呢?學校老師會唔會太保守呢?

我頭大佐成日,一渾渾惡咁, 一得閑就趴在台上選校, 唉, 陰公,屯門居係咪好選d呢?

我終於在今晨5点完成排位...
我的最後決定排位係...
甲部 第一、二志願 BAND1 英中 + 第三志願係 BAND 2頭 中中。

我是否保守左D ??
現在睇下老師有無意見了...

jo@pong 寫道:
我終於在今晨5点完成排位...
我的最後決定排位係...
甲部 第一、二志願 BAND1 英中 + 第三志願係 BAND 2頭 中中。

我是否保守左D ??
現在睇下老師有無意見了...

咁乙的一,二志願你又點填?

jo,

你小朋友係band 1組別, 點解甲部第三志願揀band 2頭呀? 你應該揀band 1中中喎.

因為你入唔到第一二志願, 第三志願就一定入到, 到時你就無左乙部份機會架啦, 你唔應該咁揀喎.
‹ 上一主題|下一主題