用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12網男仔,你會點選呀?
go

12網男仔,你會點選呀? [複製鏈接]

12網男仔,你會點選呀?

12網男仔,你會點選呀?

醒目開學勳章 王國長老

Re: 12網男仔,你會點選呀?

我都係12網 (不過仔仔仲細)
哎, 女仔就易揀, marymount, st paul, st francis間間都係好野
男仔就頭痕喇, st jo又唔知縮班攪成點, 如果維持8班爭5班中一, 我唸我會發顛
華仁又少位........舊年有朋友仔仔入左去, 家長會上話, 約有6成or7成(唔記得)直升, 攪到我朋友lor lor luen
軒官咩, 本來唔錯, 但又唔知將來官校同官中結龍攪成點, 如果無左而家聯繫中學呢一瓣, 軒官睇黎又唔係咁吸引......

係咩?軒小同官中結龍咩?未聽過既,如果冇左聯繫中學就真係麻麻地啦,係呢咁妳地又覺得寶血小學點呀?
事關我選左ST.JO係FIRST CHOICE,第2係軒小下午,第3係寶血(因個仔讀緊佢地間幼稚園),而家等緊結果,如果抽唔到ST.JO,好大機會入軒小下午,不過我而家寧願佢讀寶血小學.

醒目開學勳章 王國長老

印象中寶血小學唔錯既, 成績幾好, 不過唔知點解, 舊年6月大抽獎公佈結果時, 好多家長派到寶血, 都話要即刻搵學校........
我到而家都唔明點解.......有人話, 因為校園細wor!

至於官小與官中結龍問題, 如果我無攪錯, 2012年開始, 所有現有直屬/聯繫關係將會取消, 而家好多官小既直屬/聯繫中學都係男校or女校, 未可以安排結龍wor:
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_185/cm194chi.pdf

至於st jo縮班, 可以參考下, 不過好似暫時未有具體行動http://education.atnext.com/index.cfm?fuseaction=Article.View&articleID=6327792&issueID=20060919

kerobobo,

其實你暫時都唔需要擔心官小同官中結龍嘅事,官校要結龍
唔係一朝一夕嘅事,如果甘容易推行,所有官小一早就全部
結龍,結龍要兼顧嘅先决條件太多,對於官校嚟講實在太難
執行,首先以軒官為例子,軒小係男、女校,如果要揀啱嘅官中
結龍,必要嘅條件係官小必須係男、女官中,(軒官暫時联系
嘅官中又以男校皇仁同女校庇理羅氐最出名)要捨棄純男、
純女嘅官中學校方面一定反對,其實好耐以前全港、九嘅
官小校長巳經就結龍事開會,但都攞唔到共識,有名官中联
系嘅官小深表反對,最後結龍事先至一拖再拖,我相信官小
要結龍比私小更困難,冇七、八年都幾難成事,將來嘅事冇
人預料到,教署每年都有教改,樂觀D去唸可能自己嘅子女
讀完六年小學,結龍嘅方案都尚未成功呀!
努力啦!為子女處身現有嘅教育制度下共同努力la!

祝六月派位成功,最終入到理想學校

你不用擔心, 如該學校決定在2012年度取消聯繫是指在2012年後入讀小一才實行, 之前入讀不在此限!
st. jo 已開始部署縮班,安排全日制, 06/07 k2 只有100人, 07/08 則只收80 人, 比起之前120 人差了很多,

而家唔同以前啦,學術都麻麻地呀

Charlotte_mom 寫道:
印象中寶血小學唔錯既, 成績幾好, 不過唔知點解, 舊年6月大抽獎公佈結果時, 好多家長派到寶血, 都話要即刻搵學校........
我到而家都唔明點解.......有人話, 因為校園細wor!

醒目開學勳章 王國長老

oh-oh, 明晒!
Sindy 寫道:
而家唔同以前啦,學術都麻麻地呀

[quote]
Charlotte_mom 寫道:
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題