用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 聖公會基福小學家長組
樓主: fancy1407
go

聖公會基福小學家長組 [複製鏈接]

Re: 聖公會基福小學家長組

Crabtree,fancy1407,

昨天你們有沒有參加親子賣旗?
我由8:45分到

無呀!  因為仔仔有課外活動要上, 但上年試過一次, 真係又累又渴 .

將會放暑假, 你地會幫小朋友報什麼活動?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我幫大女報了多項活動, 參加學校的泳班, 康體署及潛水學會的撲泳班(要通過50米測試才知收唔收)
女青年會/小童群益會的福音宿營, 紙黏土班,出外參觀等等.......

細仔的活動同家姐差不多........

其實暑假最忙是全職媽咪就真!

Crebtree,

今日我都去了基福小學幫我細仔辦理入學事宜及買校服.

CrabTree,
MUD 咁好有英文串字比賽!!可能一年級未得參加啦!!

我都有試過,事實上都幾辛苦!!
但我個女就好鍾意,d人有時都好好,有時讚佢細佬女mud咁乖,有次有個阿叔俾咗20蚊佢,佢閞心到跳下跳下!!傻間間!!
學校都好,成日幫d機構賣下旗,都係訓練 :wink:  

humbertcarol,

咁好細佬都讀埋呢間, 到時可以一次過帶返學, 方便好多.  好犀利呀! 幫啲仔女報咁多課外活動. 我幫大仔報了游泳班(康體署), 乒乓球, 英文班及普通話(平時學緊); 至於細仔亦都差不多, 只是羽毛球而不是乒乓球.  你囡囡是否懂游泳, 可以學潛水嗎?  想問一下學校游泳班口啤如何?

他們已派回評估三卷, 你哋有無睇過?  
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

咁好細佬都讀埋呢間, 到時可以一次過帶返學, 方便好多.  好犀利呀! 幫啲仔女報咁多課外活動. 我幫大仔報了游泳班(康體署), 乒乓球, 英文班及普通話(平時學緊); 至於細仔亦都差不多, 只是羽毛球而不是乒乓球.  你囡囡是否懂游泳, 可以學潛水嗎?  想問一下學校游泳班口啤如何?

fancy & humbertcarol,
已派回評估三卷, 你哋有無睇過?  

Crabtree,

我個女抽不到康體署,故立即報學校的泳班.我不知道學校的泳班如何, 因我只想大女改良泳式.
我囡囡已懂得2種游式,不過動作唔係幾靚,所以要改良.
(因我兩夫婦都識游水,所以動作方面我地會比較嚴一點)
同埋我又幫佢報了潛水學會的撲泳班,價錢好底,60元4堂,
每堂2個鐘.

D卷我昨天有睇過, 覺得好好笑,唔應該錯果D她有錯,
應該唔識果D佢又

又真係好抵喎! 有無潛水學會的撲泳班的資料呀? 而我就抽中康文署, 所以無報到學校游泳班. 你囡囡學完後, 可否分享一下如何? 另, 大仔班主任派了校外??暑期班, 所以他另外參加了紙黏土班(抽不中魔術), 不用錢我才比佢玩.

今日個英語串字比賽, 細仔嗰班win了, 他亦是代表之一, 原本他很怕羞(班主任亦是這樣說), 竟然敢搶同學個mic幫佢答題(由於囡同學唔識答), 由此可見, 他已經開始成長了, 真替他開心!   

Crabtree,

我沒有報學校的興趣班, 因我家不近學校故平時囡囡是要搭校巴的.  但游水班其中一個游池近我家,所以才報.(待囡囡游完後再講你知師資怎樣)

香港潛水總會網頁

恭喜你個細仔有這樣的轉變. 証明他大膽了不少.   

Tks so much!

Crabtree,

想問你,學校有不用收費的暑期活動嗎?我未收過類似的通告?

暑假活動

通告頭頂是這樣寫: 試後支援活動, 而協辦單位是由香港基督教青年會石峽尾會所.  通告是由班主任派, 所有我不清楚是否人人有份.

原文章由 humbertcarol 於 07-6-30 08:15 發表
Crabtree,

想問你,學校有不用收費的暑期活動嗎?我未收過類似的通告?

原文章由 Crabtree 於 07-7-3 22:13 發表
通告頭頂是這樣寫: 試後支援活動, 而協辦單位是由香港基督教青年會石峽尾會所.  通告是由班主任派, 所有我不清楚是否人人有份.

Crabtree,

THANK YOU. 這麼你講的暑期活動不是在校舉行的?

係學校上, 上午九點半至十一點

原文章由 humbertcarol 於 07-7-3 23:45 發表

Crabtree,

THANK YOU. 這麼你講的暑期活動不是在校舉行的?

Crabtree,

我諗唔係個個有都有這張通告.

今日學校有份禮物派比我個女,是上次4格漫畫得到獎.其實我都唔記得有這樣的創作比賽?

想問一吓係咪個個都有親子閱讀獎勵計劃獎狀, 我無吔見仔仔閱讀, 但又有張"金獎"証書 , 另細仔加一張小書叢初小組獎章, 問他是什麼? 不知道.

今天大仔話老師派了成績表給他們看, 唉......全級退了十幾名, 編了入4B, 你囡囡呢? 上學校網, 知道應該是明天正式收成績表. 還 post了全級名次.

原文章由 humbertcarol 於 07-7-4 23:26 發表
Crabtree,

我諗唔係個個有都有這張通告.

今日學校有份禮物派比我個女,是上次4格漫畫得到獎.其實我都唔記得有這樣的創作比賽?

Congraulation! 你囡囡畫畫咁叻, 是否很喜歡視覺藝術? 我大仔很討厭這科, 完全無天份.

原文章由 humbertcarol 於 07-7-4 23:26 發表

原文章由 Crabtree 於 07-7-5 16:26 發表
Congraulation! 你囡囡畫畫咁叻, 是否很喜歡視覺藝術? 我大仔很討厭這科, 完全無天份.

Crabtree,
我個女今日都有這張小書叢獎章, 問她是什麼? 不知道.
我個女果班沒有講呀,等我上網睇睇名次先.
‹ 上一主題|下一主題