用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 聖公會基福小學家長組
樓主: fancy1407
go

聖公會基福小學家長組 [複製鏈接]

Re: 聖公會基福小學家長組

annayee,

TSA是三年級要考的公開試.是用來評估學校的成績.
全名好似叫"全港性系統評估".

我個細仔都是入這間學校,不用抽獎,是因為他可以跟家姐.

佳寶下個月會在這學校攪運動會, 你參加嗎?

humbertcarol,

終於清楚了, 原來只係中文會話 & oral須要抽籤的, 而中英數則全部學生都要考.

Wendy
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我有參加呀!可以順便看看間學校D環境!請問係咪佳寶既學生會容易D入這小學架?跨區選校係咪有一個CHOICE架?

Much thanks!

Hi humbertcarol,

我仲想問下這間學校,對於一些成績不理想的同學會彩取甚麽方法幫這些小朋友呢?

對於一些成績不理想的同學,星期一、二學校有輔導班,仲好似補完課後仍可有校車搭!!

annayee 寫道:

我有參加呀!可以順便看看間學校D環境!請問係咪佳寶既學生會容易D入這小學架?跨區選校係咪有一個CHOICE架?

咁又唔一定呀,如果派位唔理想,而你在選校時有填寫這間學校(但派唔到基福)你就可以請方校長幫你寫封信, 這麼你去叩門時機會會大一些.

sorry 我見有家長說
默書方面1-3年級是讀默,中英文默會有unseen(課外生字)

但我女兒現在是2年級 ,中文多數是讀默,有時會默詞語及段落(有時老師會給範圍紙回家溫習)也試過背默詩歌但很短的,近期試過沒範圍全課溫習,但不算多生字也不太長的課文. (沒冇課外生字的)
英文多是1-15句內的句子,老師會有一張紙提供那些要默的句子,有unseen 但不是課外生字 是教過的生字由老師組成一句簡單短小句子通常是1-3句內

基福應該不是活動教學,應是目標教學, 以傳統為本
星期一至四 功課不算太多 我女兒多在學不會做功課,回家才做通常4-6:00都可以完成 ,(佢糸做事很慢坐吾定的人)

基福通常6週到會有一次評估,所有評估都會入成績表,
上學期第一次評估計分方法:
中文科 :二次作文卷x20%+評估卷x80%=入成績表的成績
英文科: 三次默書x20%++評估卷x80%=入成績表的成績
第二,三次 中文科會有少少吾同的.

還有以前我都好介意有冇外籍老師,但小女入學,看法不同
有外籍老師但小女怕羞不肯主動去溝通,上課又不留心,
有冇外籍對小女都沒分別.  
其實重要的是小朋友肯不肯踏出第一步,不要怕英文,何雖分那個國藉, 本地也有好的英文老師.

忘了每個學期1,2次評估是中英數常,3次所有科目都要考
常識包括課外知識(通常近評估期的重要新聞)好以上次就問選特首的名單(有人名提供三選一)

各位基福家長,比心機考下個星期的大考.   

大家好,我小朋友今年9月會入讀基福,請多多指教
:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

你小朋友讀邊間幼稚園架?
kkchow97 寫道:
我的囡囡因為派左去基愛,但我地唔想佢讀基愛,所以係基福叩門,終於收左,真係好開心,新學期就可以同各位交流意見.[quote]
kathyhobb 寫道:
大家好,我小朋友今年9月會入讀基福,請多多指教
[/quote]
:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

HELLO ! HUMBERCAROL :
我想問你的小朋友是在基福ORDER午餐OR自己帶飯?食飯時間幾點,我個女今年月入讀一年班,但食野好慢,幼稚園慣左有茶點食同埋有嬸嬸帶佢地去廁所,我驚佢會肚餓&小息時吾記得去定廁所先,上堂急就幣啦!!!

TKS.

[size=small]DAISY ;-)

daisysiu 寫道:
HELLO ! HUMBERCAROL :
我想問你的小朋友是在基福ORDER午餐OR自己帶飯?食飯時間幾點,我個女今年月入讀一年班,但食野好慢,幼稚園慣左有茶點食同埋有嬸嬸帶佢地去廁所,我驚佢會肚餓&小息時吾記得去定廁所先,上堂急就幣啦!!!TKS.

daisysiu,

我兩樣都會做,一個月訂飯,一個月自己送飯(我通常在假期多嗰個月就自己送飯)
食飯在12:20-1:00 跟住>1:00-1:15是小息
你不用擔心,因為食午飯是在課室同埋班主任一齊食飯的,所以不用擔心她會食得慢. 嘻嘻

另外所有小息不是所有時段都可以到操場的,由於學校人數太
多,所有一,三,五年級會放第二個小息,而二,四,六年級會放第一個小息,其餘小息要留在班房,故你不用擔心個女唔得去厠所.

你可以趁暑假教定個女去完便便之後自己清理屁股,因為一年級再沒有嬸嬸幫呀.......

我細仔都會今年入埋這間學校,話唔定會做同班同學.   

hello! HUMBERCAROL :

多謝你的回應,知道左都覺得定D,開學見啦!
BYEBYE!

請問各位家長,基福是屬於band幾呢?我有位朋友問我,但我都唔清楚,麻煩各位家長幫幫忙!

thanks

hello ! 我都想知基福是band幾 ?仲有, 聽講基福d校服有兩間承辦商(金龍&金輪),其實簡邊間好d,係咪全套校服都要買齊,(好似外套我見有d著白色&藍色)?

TKS

daisysiu,

yes,基福校服是有2間承辦商,我自己認為金輪質地較為好些,價錢好似略高過金龍小小.

其實在保安道市政街市一樓通往李鄭屋,都有一間專門賣深水埗區的中小學校服商舖.你可以到那裏看看. 但價錢單買一件會貴過金龍OR金輪,如買得多價錢就會平過那兩間.

外套是白色的,可以不在那兩間購買,可在街上自行購買.
藍色外套是以前聖紀文沿用的.

你地今晚有冇睇無線8:30的健康飲食節目呀?

陳校長上電視,我地學校亦都有份上電視,有冇影到你地的小朋友呀?

大家努力以赴下個星期的大考.     

hello humbertcarol !

多謝你的回應,已幫我忙解決了許多問題,many many tks.

‹ 上一主題|下一主題