用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 聖公會基福小學家長組
go

聖公會基福小學家長組 [複製鏈接]

聖公會基福小學家長組

大家多些交流,好嗎?     

Re: 聖公會基福小學家長組

fancy1407,
我來報到,多多指教.
上次4月1日有冇參與家校教師會的旅行?

[ 本文章最後由 humbertcarol 於 07-7-7 17:39 編輯 ]

Carol,好開心,有去家教會旅行呀!!都幾好玩!!當日天氣都幾好!!
明天返學了!!囡囡喜歡!!我們多些交流吧!!     

fancy1407,

你個小朋友是那位班主任?小朋友是搭校車嗎?

Hello, everybody!  Nice to meet u there!  My sons are in P.2 & P3.  Keep in touch!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 寫道:
Hello, everybody!  Nice to meet u there!  My sons are in P.2 & P3.  Keep in touch!

Crabtree,
Nice to meet you in bk. Which class is your son study in P.3?

我個仔係舊年插班入嚟, 讀3D班. 只知3A & 3B班係精英班, 你個小朋友讀邊班架?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

班主任是黃蕙菁老師,她很細心,改簿很仔細,我聽其他家長講佢晚晚好夜走,真好!!
我覺得陳校長都好nice!!
因我住附近,所以無搭校車!!     

我好開心咁多基福家長上baby kingdom,我剛剛囡囡讀小學,真是很需要大家多多指教呀!! :wink:  

各位家長,

我個仔現在讀僅K1,但我都有留意基福這間小學,我上過佢地個網睇過,佢個教學理念很好,我都好想個仔係果度讀書,不過我有些問題想問下各位家長:
1.小一一班有幾多人呢?
2.有無外籍老師呢?
3.校車去唔去葵芳呢?
4.係咪活動教學?
5.我見佢話一年六次評詁,係咪意思唔洗考試/測驗呢?只計平時上堂表現呢?
6.一日有幾多功課呢?
7.課程深唔深呢?
8.學生讀書吃力嗎?
9.這間學校有無唔好既地方呢?

如果我個仔想入讀這小學就要跨區報,因我們不是住這區,但現在係佳寶幼稚園讀僅,唔知收他的機會大嗎?

Much thanks!

hi Crabtree,
我仔仔而家2年班, 我都想幫佢插班,請幫忙答以下問題:
- 是否小班活動教學?
- 老師有愛心、責任嗎?
- 程度深嗎?
- 功課多? test/exam 多嗎?
- 難插班嗎?

BCBusy,

- 是否小班活動教學? 不是
- 老師有愛心、責任嗎? 都算盡責, 會想辦法幫助小朋友解決學習疑問
- 程度深嗎? 一般啦, 今年的一及二年級用普通話教中文, 都幾好, 見到啲小朋友讀得都幾正, 亦唔怕
- 功課多? test/exam 多嗎? 一般, 唔算多, 唯獨放假功課尤多. 至於上下學期均有三次評估, 每次都會計入成績表分內
- 難插班嗎? 我相信不難, 因小兒(二年級)話最近有插班生

Wendy

我個仔係舊年插班入嚟, 讀3D班. 只知3A & 3B班係精英班, 你個小朋友讀邊班架?

hi Crabtree,
我個女是3A班,多多指教.
下個月又評估呀,大家加油.

annayee,

1.小一一班有幾多人呢?      約32-34人
2.有無外籍老師呢?            有,但不是教主科英文
3.校車去唔去葵芳呢?         我只知道有車去茘景
4.係咪活動教學?               NO. 是傳統教學
5.我見佢話一年六次評詁,係咪意思唔洗考試/測驗呢?只計平時上堂表現呢?                 NO.是每學期2測1考,中英
                                               默書都會計平時分)
6.一日有幾多功課呢?         一年級不是太多,4-5樣啦.
7.課程深唔深呢?              一般,與其它聖公會差不多
8.學生讀書吃力嗎?           3年級比較辛苦d
9.這間學校有無唔好既地方呢?   老師通常年齡比較大
                                                       由於每次評估都要放
                                                       早(每次每日評估一科)
                                            所以閒科就上少很多堂.

原來你個仔都是佳寶,我個細仔都係.

Hi humbertcarol

Thanks for your reply!

我想問下佢地係傳統教學,咁佢地既座位係咪全部向住老師,定係好似幼稚園咁,一張豬肉枱,幾個小朋友坐埋一齊呢?
另外,佢地要求學生背書,定係要求學生多發表意見既呢?由於我個仔比較坐唔定,容易分心,請問老師接唔接納這頪小朋友呢?

你個細仔讀僅仔咩年級呀?Nice to meet you!

annayee 寫道:

Thanks for your reply!

我想問下佢地係傳統教學,咁佢地既座位係咪全部向住老師,定係好似幼稚園咁,一張豬肉枱,幾個小朋友坐埋一齊呢?
另外,佢地要求學生背書,定係要求學生多發表意見既呢?由於我個仔比較坐唔定,容易分心,請問老師接唔接納這頪小朋友呢?

你個細仔讀僅仔咩年級呀?Nice to meet you!

好似是幾個小朋友坐在一起.
這個我都不知怎樣答你,應該兩樣都有.
默書方面1-3年級是讀默,中英文默會有unseen(課外生字)
今年3年級開始有分精英班,有2班, 每班38人.其餘不是精英班的只有32-34人.
如果你個小朋友不是搗蛋份子,理應老師不會不接納這些小朋友的.

我個細仔K.3呀,你個小朋友讀上午還是下午,搭胡叔叔的校巴?

humbertcarol,

你個女好叻呀! 其實在第一次評估後, 老師都說我個仔可以入讀精英班, 還問想唔想, 我拒絕了. 因我害怕太多人一班, 又驚教得太快, 功課會否比其他班多呢? 恐怕他唔習慣, 請問是否真其事嗎?  下個月評估, 大家要努力, 加油呀! 還有是否每個學生都要考TSA, 抑或是抽籤呢? 我個仔話係後者, 是嗎?

Wendy

我個仔讀僅K1上午班,他沒有搭校巴呀!因為是我接他放學的,由於搭地鐵都好快,加上維起上黎都平過搭校巴,而且自己有時間,所以都係自己接送!

你個仔讀僅K3,係咪巳派位啦?滿唔滿意結果呀?

humbertcarol,

你個女好叻呀! 其實在第一次評估後, 老師都說我個仔可以入讀精英班, 還問想唔想, 我拒絕了. 因我害怕太多人一班, 又驚教得太快, 功課會否比其他班多呢? 恐怕他唔習慣, 請問是否真其事嗎?  下個月評估, 大家要努力, 加油呀! 還有是否每個學生都要考TSA, 抑或是抽籤呢? 我個仔話係後者, 是嗎?

Wendy

Crabtree,

YES,精英班的功課是比其它班的多.
但你話TSA個試,是全部學生要考OR抽籤,這個我不知道.
唔係所有學生要考的嗎?

humbertcarol

唔好意思!請問TSA即係咩呢?

‹ 上一主題|下一主題