用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你估學校係自行分配會落幾多後補位?
go

你估學校係自行分配會落幾多後補位? [複製鏈接]

你估學校係自行分配會落幾多後補位?

今年由於係自行分配家長有兩個選擇,就算學校想收都可能俾人搶去。過往後補位只係象徵式,但今年會有決定性因素,你估學校今次會落幾多後補位?從數學計算,當選擇第一志願為一半,60個獲選位,應配以60個後補位先至填滿。你估會唔會係咁呢?

Re: 你估學校係自行分配會落幾多後補位?

ccspy,

今年既方式真係好難講, 不過我估通常自行收60人, 應該最少都要有40-80人作後補順序比資料教統局, 唔係萬一收原來的60人收唔到, 咁後面又煩啦, 不過都要看間學校收左幾多申請表.

rclamlam 寫道:
ccspy,

今年既方式真係好難講, 不過我估通常自行收60人, 應該最少都要有40-80人作後補順序比資料教統局, 唔係萬一收原來的60人收唔到, 咁後面又煩啦, 不過都要看間學校收左幾多申請表.

後補位太長對受歡迎D學校未必有利,可能係大抽獎中會收到D好野。

ccspy 寫道:

後補位太長對受歡迎D學校未必有利,可能係大抽獎中會收到D好野。

係呀! 因為以我所知,
有d頗受歡迎嘅band 2中學,
根本唔會收足30%自行收生,
(舉例==xx中學f.1有200個位, 但他們只收30人)
可能就係想喺大抽獎嘅時侯,
盡收漏網之魚。

ccspy,

自行收生個部份一定會收齊學額架, 所以後補位有幾多都係一樣要收足, 除非係連後補位都唔夠收生人數.

rclamlam 寫道:
ccspy,

自行收生個部份一定會收齊學額架, 所以後補位有幾多都係一樣要收足, 除非係連後補位都唔夠收生人數.

會有可能收唔足架,例如自行60個獲選位只收到30個,而後補只有20人,就算全部收埋仲有10個位剩俾大抽獎。咁多位剩出黎有利家長博一博,就算諗住自行會掂個D都唔好座定粒6,可能人算不如天算。

ccspy,

呢類學校大多唔會係band 1/2中學發生, 而收生不足既band 2 or 3學校隨住宜家教統局收生不足, 將會殺校, 都係要看家長點樣同小朋友報名.

喇沙,皇仁最頭痕  

cman_li 寫道:
喇沙,皇仁最頭痕  

佢地先至唔頭痕, 用考博士既題目難D小學生, screen D最最叻既出黎, 有幾頭痕呀     
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

但係個list好相似,揀

[quote]
cman_li 寫道:
但係個list好相似,揀

真係越諗越複雜,最初諗住60個位米加60個後備米算囉. 真煩 :evil: 再諗下諗下,如果面試只係見咗180人,而有60個位,咁真係都時唔知會唔會多出d位架呢!話就話3個揀1個,可能好多都走咗去直資,又或都原來個學生係第二志願嚟.

CHUCHU 寫道:

真係越諗越複雜,最初諗住60個位米加60個後備米算囉. 真煩 :evil: 再諗下諗下,如果面試只係見咗180人,而有60個位,咁真係都時唔知會唔會多出d位架呢!話就話3個揀1個,可能好多都走咗去直資,又或都原來個學生係第二志願嚟.

所以係大家都估估下ge情況下又未去直資ge家長就千祈係大抽獎一D都唔好放鬆,維持自己心中所想同原則,可能會有意外收穫ah!希望在人間ah ma!

所以有D中學咪出其他招數, 例如出信比其他小學裏面叻果D(即每級頭幾名or每班頭幾名etc), 叫佢地揀中學做自行分配學位囉
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

beaclem 寫道:
所以有D中學咪出其他招數, 例如出信比其他小學裏面叻果D(即每級頭幾名or每班頭幾名etc), 叫佢地揀中學做自行分配學位囉

beaclem,

邊間會咁呀
最多米send d app form 比鐘意果間小學,等佢地多d人去in.
‹ 上一主題|下一主題