用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 換牙問題
go

換牙問題 [複製鏈接]

換牙問題

我囝囝的上門牙已甩了四個月, 但恒齒仍未生出來, 想問

Re: 換牙問題

我個女出牙都好慢,乳齒甩咗,成半年先見到少少恆齒,係一點咋,但恆齒要長曬出黎都要好幾個月.
出牙有快有慢,個個都唔同,唔需要咁擔心.

我都想問我個女下門牙出了一半, 但乳齒未甩, 需唔需要到牙醫脫牙,請給意見謝謝   

醒目開學勳章

melodyyoyo 寫道:
我都想問我個女下門牙出了一半, 但乳齒未甩, 需唔需要到牙醫脫牙,請給意見謝謝   

如果乳齒已經好鬆,試下多用手搖它,令它脫落,否則,我建議去脫左佢,因為怕會影響恆齒的排列,我仔仔都係咁脫左,但要先同小朋友講解過程,怕佢地去到扭計就脫唔到了。

就係見佢成四個月都未出, 都有諗過去見牙醫, 但又好似有

最好係去牙醫到拔咗去,唔係的話,恆齒會向後生,到乳齒甩咗,隻牙都己固定,牙齒就生得唔齊.

想請問小朋友下面中間兩隻牙已甩掉,並且一隻恆齒已出,但上面中間兩隻仲未鬆,應

謝謝意見,我就係怕牙齒唔齊,我個女真係好易哭要唸計

我阿仔之前都係咁, 但牙醫又話唔駛脫, 之後當乳齒甩o左之後, 兩隻恆齒又真係移番正個位喎.  如果擔心o既, 問下牙醫都好o既, 不過未必要脫.
^_^

melodyyoyo 我小朋友同你一樣,(新牙在後面)見了牙醫,不主張脫,等佢自已掉,我等左3星期,早幾日自己掉了,牙醫話新牙自已會歸位,牙生得不正,是先天牙腳高矮問題,不關舊牙遲早掉下的事(牙醫話)現在很怪牙肉多了個洞(舊牙位)

各位媽咪,
請問你地小朋友幾歲脫乳牙呀?我個女六歲,佢話佢既同學已經脫左,成日問我佢自己幾時脫。     

醒目開學勳章 王國長老

我個女前日至甩第一隻乳齒, 佢而家6歲7個幾月喇 o係班中算慢, 不過牙醫話, 有人快有人慢, 唔駛太擔心wor!
好彩隻牙自己好快甩左, 否則我唸我都會好騰雞......我個女3歲開始已經有習慣檢查牙齒, 不知幾自在.......驚果個係我

Hi ,

我想知你仔仔出了恆齒後,乳齒幾耐至甩呀?因我仔仔出咗恆齒成3個月都未甩, 有d 担心...

桁媽媽 寫道:
[quote]

我阿仔之前都係咁, 但牙醫又話唔駛脫, 之後當乳齒甩o左之後, 兩隻恆齒又真係移番正個位喎.  如果擔心o既, 問下牙醫都好o既, 不過未必要脫.[/quote] :adre:

明白晒,唔該!

但RexMum仔仔出

我個仔頭尾加埋都成2個幾月

我都係呀 我地仲激氣...個女連續兩星期睇咗兩次牙醫都話佢牙肉紅腫而不是出牙,點知隔多唔夠3天下面隻門牙仔已突了出來,嬲到我不得了,都唔知嗰個醫生係點樣攞牌的!而家都有成個月了,隻舊牙只係郁少少,但我搖極都搖不掉,我打比嗰個醫生咋佢形,點知佢都只係話,如果驚可以去佢到脫咗隻舊牙仔,不過佢都叫我唔使咁驚,話小朋友可以等兩三個月比隻舊牙自己掉出來都得,佢話到時隻新牙會歸位,不過我真係唔係咁相信,因為我自己小時都是很害怕脫牙而最後落到要'cool'牙,我媽話就算歸位都會略為走位的!今天再幫呀女看看仲慘:佢另外那邊的一隻下門牙仔也跑了出來!!!真是一波未平一波又起

What is the average age of losing the upper central incisors? My 8 year old son has already got his permanent lower central incisors last year. His upper baby teeth are very small and there is no sign of falling off.

Any comments?

hayamama 我個仔掉了牙4-5天,現開始歸位啦,不用擔心,我個牙醫話,除非新牙和舊牙有接觸位(生生下(店)到,先會莫舊牙

話雖如此,都要睇吓小朋友啲恆齒會否大過乳齒很多,因為原本的空間可能不夠因而變了'炮牙',我之所以咁擔心就係因為自己小時正是這個情況,如果要'cool'牙就慘了,真係好痛苦架... 仲要係痛足幾年tim... :cry:
雖然自己工作的公司有提供牙醫保健,但我從未試過問牙醫現在是否有新技術可以無痛脫牙呢?請問各位的孩子最近有無試過找牙醫脫牙呢?可否分享吓?謝謝!!!     

hayamama 新牙大小真是天注定,直到今日我小朋友隻新牙就黎歸晒位,非常快(生了一半牙)我初初都未聽過歸位呢樣野,而新牙沒生得不正,現隔離困隻都開始鬆
‹ 上一主題|下一主題