用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 倒數仲有2個月就放榜
go

倒數仲有2個月就放榜 [複製鏈接]

倒數仲有2個月就放榜

放完假返學,應該係時候派搞珠張form啦,要填成30間,真係頭都大.
唔知今年d學位數量會點呢?如果好多人都轉區,起不是本區少咗d學生,咁學位又比少d囉!
唔知直資搞珠d位算唔算在內呢?假如個區入面特別多直資,米局住要填囉 如果搞得珠就唔想交學費架啦,如果唔介意交學費就一早考直資,駛等搞珠.唉!可能真係要加埋d直資位先可以湊夠30間中學.   頭疼!

Re: 倒數仲有3個月就放榜

上年呢個時候我都好緊張.............

小彬彬 寫道:

Hi 小彬彬,

結果如何?你的小朋友入到心儀中學嗎?
我的兒子今年升中。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

norakyng 寫道:
[quote]
小彬彬 寫道:

Hi 小彬彬,

結果如何?你的小朋友入到心儀中學嗎?
我的兒子今年升中。[/quote]
小兒好彩入到自行揀個間學校.........

你講得冇錯, 好快就派表架啦!
我個女間學校定於26/4開家長會,
諗起要揀30個志願真係頭都大埋,
同埋今年又適逢轉制,
如果揀錯頭個志願又話要重新排隊,
咁即係點呀?好驚揀錯

呀囡24/4開家長會呀,好緊張 唔知第三次呈分考得好唔好 唔知學校呈兩次分定三次分呢,因為呀囡今次好似考得嫲嫲地
好快要填30間啦 頭都疼

如果鍾意個間唔敢揀來避重就輕,好唔心息同對小朋友唔住woo,幾大都要博下先至安樂D!

博~~
唔博~~
博~~
唔博~~

我頭暈!

CHUCHU 寫道:

博~~
唔博~~
博~~
唔博~~

我頭暈!

如果Band 1,

如果Band 2,跟專家講,因住黎揀,以免錯失機會。

Hi ccspy:

我個女就係你以上所講嘅組別,
所以係最頭疼嘅,
係呢...你嘅小朋友又係小六生?

Hi CHUCHU :

你個小朋友係咪2間中學都in晒呀?
如果係嘅話, 都應該好大機會收,
所以唔需要太擔心架...祝成功

sukiwong95 寫道:
如果Band 2,跟專家講,因住黎揀,以免錯失機會。

Hi ccspy:

我個女就係你以上所講嘅組別,
所以係最頭疼嘅,
係呢...你嘅小朋友又係小六生?

我個小朋友已升了中lo,所以好了解家長現時ge心情,尤其是在新制度咁混亂ge情況下做決定就更加困難。

你地都好丫, 有二間楝,起碼機會大D,。上年我個仔派到去14志願,不知幾hurt 唯有去叩門, 好彩都收, 但係我
見佢就真係好辛苦囉
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

'可憐天下父母心'

阿仔好大機會由band 1尾跌落band 2(今次呈分試失手),我知大抽獎係唔會分band頭定band尾,係一刀切,e家我個心真係好似比人切咗一刀咁,好痛!

ccspy,

我呀女係band 1中游分子,不過就游上游落,好鬼恐怖! 不如我第一志願博,第二志願唔博,搵間band 1尾尾尾就算把囉.

sukiwong95,

係呀, 2間中學都in晒啦,希望成你貴言啦,多謝! 不過都係當唔得先好d.  

[quote]
ccspy 寫道:
如果Band 1,
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 寫道:

This year, the DP stage gave me many surprises.  The old strategy may not work, I need to rethink the Central Allocation stage's strategy.  

Any suggestion???

After seeing a lot of messages from the parents here, I am puzzled by the complexity of the new system. At least the EMB may be successful in mixing all sort of abilities of students in the schools. My God, the banding of the school may not be useful any more. That is, Band 1 now may be Band 1 & 2. Band 2 now may be Band 2 & 3 or even worst. What will happen in the future - all EMI schools will no longer exist as a result of this mixing by the new system? No eye see!

聽日終於到升中選校家長會啦, 再下個星期就要個別見家長,心情七上八落,十五十六,唔知點選先安樂!

揀唔揀面試見過果間呢 定係係本區揀過第二間好呢 ~~~~~~  

係吖,我個女都係中游份子,自行第1冇份in,in左第2
但攪珠唸住第1擺翻第1,in左第2反而吾要(因有直屬小学,攪珠得幾個位咋)其餘都係進取d,希望有運行 :  :
派到好學校,要繼續努力

eeyore0511 寫道:
'可憐天下父母心'

阿仔好大機會由band 1尾跌落band 2(今次呈分試失手),我知大抽獎係唔會分band頭定band尾,係一刀切,e家我個心真係好似比人切咗一刀咁,好痛!

Me too ! 真係唔知點揀,最慘係係band 2又唔會按成續而係睇隨機編號,真係唔公平,好多野已經唔係自己控制!

CHUCHU,Wendypykwok,Sammy_007,ANChan59, sukiwong95, Maggie124等媽咪,

看到你們為子女操心壓力咁大, 就想起自己當天的情景; 其實都是同你們一樣; 一日未收到心儀學校錄取, 一天個心都忐忑不安.

小小心德分享:

1) 自己心儀的哪一間, 覺得有一定機會的, 就盡力試試 (同意ccspy咁講).

2) 問問現在就讀學校老師的意見.

3) 明白目前的制度家長的確好難做決定, 但一經決定該如何做, 就不要再猶豫.

4) Look for the best, prepare for the worst, 有時間做定一些準備.

5) 放鬆心情, 不要影響健康.

6) 給自己和子女信心: 一定得!

祝大家好運!
錫仔媽咪
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P
‹ 上一主題|下一主題