用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解 PTA 咁多是非 ?
go

點解 PTA 咁多是非 ?

點解 PTA 咁多是非 ?

PTA 原意是很好
但, 真係好多是非
仔女同級既, 互相暗地裹比較一切, 包括成績, 課外活動, 補習 ......
而且, 好多人係為左收料, 識高年班既家長問料, 拎 past paper.....
坐買就評論d細路 & 家長
好煩, 所以都係做番 sleeping member 好.....

呻下咋 ~ 可能我唔好彩  

醒目開學勳章 王國長老

Re: 點解 PTA 咁多是非 ?

我都覺呀!
我上次做完家長義工, 見到好多"活躍份子", 嘩, 果日我幾乎要即時上bk做心理輔導呀
點解d人會咁架, 又埋堆又是非咁, 我唔得架, 我只係想有時返學校幫手, 有朋友傾下計, 有人一齊食飯咁解........我唔想攪小圈子呀.........

Charlotte_mom 寫道:
我都覺呀!
我上次做完家長義工, 見到好多"活躍份子", 嘩, 果日我幾乎要即時上bk做心理輔導呀
點解d人會咁架, 又埋堆又是非咁, 我唔得架, 我只係想有時返學校幫手, 有朋友傾下計, 有人一齊食飯咁解........我唔想攪小圈子呀.........

阿仔幼稚園時參加過PA, PA班家長做左老友, 一路keep住聯絡, 細有細玩, 大有大傾計. 上左小學就無參加, 回校幫手都比較少, 總覺得無個0個feel. 我都係返學校聽下seminar, 搵人傾下計,  係收唔到風乜到烏sir sir但落得清靜.  :wink:

醒目開學勳章 王國長老

我女女幼稚園時, 好著重家校合作, 好多時都想家長返去幫手, 雖然我好少返, 不過每次都感覺好warm, 有時親子活動, 家長見面大家都好融洽
唔知點解, 上到小學, 學你話齋, 無左果種感覺......我都只不過想識返d家長, 大家keep個contact, 有咩事問都叫有個熟朋友姐......我又唔係想做咩委員主席, 哎........

?? our pta is quite good!! as charlotte mom said here, we are become friends, even in the kid's bd party, they play and we talk!!
but i don't know in ps stage........??!!??

又要博上位/出位呢...係咁架啦......
faxfax 寫道:
PTA 原意是很好
但, 真係好多是非
仔女同級既, 互相暗地裹比較一切, 包括成績, 課外活動, 補習 ......
而且, 好多人係為左收料, 識高年班既家長問料, 拎 past paper.....
好煩, 所以都係做番 sleeping member 好.....

醒目開學勳章

我覺得我同樣都係唔多好彩.....:

faxfax 寫道:
PTA 原意是很好
但, 真係好多是非

只要你出心對人好, 又唔係想得到人jetso.
又何須理會人家閒言閒語呢?
只不過想自己多個知已, 個囝囡多個玩伴.
若遇到好的arm傾的家長傾多一兩句,
否則敬而遠之咪得 lor.  

其實吾係只有PTA多是非,只要多家長聚集既地方就有。
好似揍放學咁,企響門口等校門開時,D家長咪就係互相暗地裹比較一切, 包括成績, 課外活動, 補習 .....,尤其係測驗考試前後,呢個現像仲厲害。
仲有個家長仲奇怪,知道左某家長個仔被選中為班際朗誦代表,就話人地個仔蠢,參加埋D咁既比賽,令自己背多一樣野,跟住就話自己個仔叻,無參加,(講真,佢個仔都無被選中,點參加呀?)真係吾明點解呢個世上有D咁既人。

宜家見到果D喜歡比較既家長,我會敬而遠之。
真係好懷念kindergarten時所認識既家長,佢地真係吾會比較,大家見面真係只會閒話家常,吾知係係吾果個階段無乜好比呢?

I heard that this situation is more serious in schools of more middle class students, is that true? In fact, I think the competition is open up to the whole city, whole country and the whole world, just "get your job done well"  :

講真幼稚園 PTA 真是無這麼多是非,可能競爭較少。 ?
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Can you tell me the full name of PTA?

有女人就有是非 !
你唔講人,人就話你.

除左 PTA 多是非,家長與小朋友既聚會一樣咁煩,又係セ都比餐死,吾係諗住等個仔同D同學仔溝通下,真係吾想去呢D場合。

好彩,暫時都係D家長比併,D小朋友暫時都吾會咁!

PTA = Parent Teacher Association
家長教師會  or 家教會 in short

WMH05 寫道:
Can you tell me the full name of PTA?