用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年升小五,要交升中程分,好緊張,点算? ...
go

今年升小五,要交升中程分,好緊張,点算? [複製鏈接]

今年升小五,要交升中程分,好緊張,点算?

簽名被屏蔽

Re: 今年升小五,要交升中程分,好緊張,点算?

你這麼緊張, 是否已為小朋友鎖定某些目標名校? 如果是這樣便會為小朋友和你自己帶來很大壓力了.

囝囝都係小5生, 但我對程分試一點也不緊張. 其實, 自己的小朋友是在什麼位置自己心中有數, 除非你真係為了程分試而想辦法谷行佢, 但想一步登天又談何容易呢! 平日怎樣溫習便照溫習, 小朋友願意的可以多加兩分力, 但切記不要灌輸入不到名校便等同沒將來的思想給小朋友, 小5生已經很有自己的思想, 他們也知道程分試的重要性(因為老師也會不停提點他們), 在小朋友心裡或多或少已經有些壓力, 只是沒有說出口. 小朋友會為將來的中學生活感到徬徨, 中學對他們來說是另一個新階段的開始, 是很大的挑戰, 可能還會為可不可以和他們的buddies同升一校而擔憂, 做家長的還忍心多給他們壓力嗎? 總知盡力以為, 隨遇而安吧!

blytheBB,

係你自已升小五定係你既小朋友?

我囡囡都小五,我地都唔算話太緊張.盡力而為,問心無愧就算.太繄張只會有害無益.係咪你有好大期望?成績OK嗎?

不要給太大壓力給小朋友,否則成績會不理想。最好就是令小朋友上堂留心,平時有溫習的習慣。考試時輕鬆點,小朋友不會有太大壓力,成績會更理想。

:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

係班11,還是級11.如果係級11跌到級26,都係band 1 生,駛乜喊!

係都係我      啦!我係墊底果d呀     
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

如果做到你地講既野就好啦
我個小五仔....
系神經刀
佢大起大落到嚇死我咖
總知慘過我去考....
比較同計較都一樣令自己唔開心

請問一班40人, 每級5班. 要考第幾才是band 1, 甚至是band 1頭? 考第幾是band 2? 囝囝學校的老師從來沒有說明. 囝囝今個學期(五年班第二次考試)大約是全級30, 老師說是band 1頭, 但沒有說明怎樣區分.

andrewmummy 寫道:
係班11,還是級11.如果係級11跌到級26,都係band 1 生,駛乜喊!

係都係我      啦!我係墊底果d呀     

咁就要睇下你囝讀間學校有幾多%BAND 1生啦, 通常全港黎計, 1/3 BAND 1, 1/3 BAND 2, 1/3 BAND 3, 各間學校3個BAND既比例係有唔同, 有D學校有90% BAND 1, 有D就10零20% BAND 1, 你要先知道你囝學校以往約有幾多% BAND 1 先至計到出黎架
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

Re: 今年升小五,要交升中程分,好緊張,

hello beaclem,

我想知妳所指有d學校有成90% BAND 1,是不是指有d學校會有90%派到band1中學.但所謂band 1中學是否都有分級數呢?

beaclem 寫道:
咁就要睇下你囝讀間學校有幾多%BAND 1生啦, 通常全港黎計, 1/3 BAND 1, 1/3 BAND 2, 1/3 BAND 3, 各間學校3個BAND既比例係有唔同, 有D學校有90% BAND 1, 有D就10零20% BAND 1, 你要先知道你囝學校以往約有幾多% BAND 1 先至計到出黎架

beaclem

好似好複雜喎?! 咁學校Band 1學生比例是怎樣定? 是根據過往幾年學生的成績來定嗎? 是否每年也不同? 如果學校因本身課程深而使學生難以取得高分數, 咁該校的學生想抽到Band 1中學是否較難? 另外, band 1頭和band 1尾在大抽獎有先後分別嗎? 真係未開始就頭暈
‹ 上一主題|下一主題