用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

Re: 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

我有K1全套課本(100% 新),書包等.
另有夏天P.E.服(不分男女)和男仔校服.
[size=medium]現8折出售
有意請PM留電話商議

我都唔再諗太多, 決定比囝囝讀york呀,希望佢係未來3年可以開心渡過啦

WKW,

Hi,首先答你問題:

1.我多數N1階段唔會比小朋友學嘢,因為要適應幼稚園生活, 三歲多會較辛苦,大女都是由K2開始,只當時因為想考小學,而去讀pre-starters course,因又CERT及有証書現在不需要.

2.L2的時候,主要讀劍英及JET SET已經足夠,因為可打好英文的基礎,包括Llistening,Oral,Speaking,Reading & Writing,& Grammar,小學唔會太辛苦,因我大女都是這樣.這是我前三年的經驗,另我會比細女學公文數,目的也是這樣,我大女由K2學到現在.

3.我見意你跟學校買,因有幾本課本是校長親自寫,出面無得買,為了方便,可在學校成套買,包括功課簿,不過,都要看書單後,才決定,因年年用書的出版社有出入.

4.你意思是不是茶點,有麵包,麥皮,米粉............等等等.

5.普通話一星期大約有一至兩堂左右,而中,英文堂日日都有,
包括外籍老師.

Gertrude

Hello mothers,
Do you know when are the application forms of York usually given out? By what means can we obtain the application forms? Is it that we must get the forms in person?
Thanks for your kind attention.

Felicia,

大約每年七、八月派發,可於網上DOWNLOAD或可寄回郵信封或親自取都得.

www.york.edu.hk

Gertrude

Felicia,

大約每年七、八月派發,可於網上DOWNLOAD或可寄回郵信封或親自取都得.

Gertrude

Felicia726,

Gertrude

Thank you very much, Gertrude.

miffy:

請問買校服係邊條街呢?

thank you!

i know york is very strong in English, one point i am very worry is when my son in home, we talk to him in cantonese, not english (as granma can't speak english), so i just worry for him that he will very confused the envoirment of learning, as i know, in york, he must speak in english,
hi every mami, is the case like me, you will let your kid join york, pls share     

Dear Gertrude & miffy,

Thanks so much for your reply!

Gertrude,

1. 請問您認為 york 普通話程度能應付普通話中文課堂嗎(現時有不少小學以普通話授中文課)? 大女情況怎樣? 要另報普通話斑嗎?

2. 大女學習進度是否如其他家長所說, 於語文教學為主的幼稚園畢業, 較易 pick up 小一課程?

3. 公文數 vs york 的 sat 10, 是否兩個方式?

thanks again!!!    

hello all mama,

平讓: york 約克
          女女冬季校服
          總共九件
          平售 $ 300

有興趣可pm我

crazyfrog,

我同你情況都一樣,但我大女在YORK三年已漸漸喜歡英文程度有增無減,現在小一反而時常叫我報英文COURSE,所以你不用擔心.

Gertrude

WKW,

1.我覺得都可以,我大女上普通話堂無問題.

2.我好同意,打好基礎好重要,好似我大女小一現跟小三至小
    四學劍橋(MOVERS),都幾叻,哈哈!外籍老師重話我個女
    好SMART,我大女現英文可自己處理串生字,TEST &
   DICT, EXAM.

3.YORK的 SAT 10我沒有聽過,是什麼?

Gertrude

Gertrude,

Your daughter is so smart!

I learnt from York's website: SAT 10 is the USA Mathsmatics International exam & will be launched soon. Do you know the details?

Thanks.  

WKW,

Sorry, I don't know about SAT 10 in the USA Math International exam.

Gertrude

Gertrude 寫道:
WKW,

Sorry, I don't know about SAT 10 in the USA Math International exam.

Gertrude

SAT 10 -- 係今年加架 ~  

Hi Gertrude
我係另一個topic 到見到 d mami 話york exam 有名次排 10名 if kid cannot sastify 就冇名次 甘會ng會將d 小朋友 分化左 叻既miss 就谷多d 等佢可以join多d public 比賽 我成日worry 係個小朋友會ng會好大壓力 我都明白york 都想自己間kg 可以出名d 多d人識

ShinTeresa,

York考試的確有名次,是10名以內就顯示成績表內,不過,成績越好,找小一學位會容易的,但唔好比很大壓力自己,盡力已足夠.老師唔會谷某些成績好的小朋友,因YORK公開試(例如:劍橋英語及JET SET)可自由報名參加,無人迫你,只不過考試費自已比.

Gertrude
‹ 上一主題|下一主題