用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

Re: 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

ww_SO, Thank You你呀!

其實我bb會讀N1,但係馬鞍山,Because想bb習慣上課先, &搭校巴會擔心佢! 如果Interview ok, 明年佢地就係同學啦!

其實我bb會讀N1,但係馬鞍山,Because想bb習慣上課先, &搭校巴會擔心佢! 如果Interview ok, 明年佢地就係同學啦!

ww_so,

我不讓小朋友參加學前預備班是因為囝囝返緊幼兒園,而且好開心,所以會返埋7月,然後休息一星期,準備8月9日開學,其實都會擔 心適應問題,但好似開學頭數天適應期都是返一個鐘、兩個鐘,相信小朋友應該都會很快適應的,(希望)。

ww_so 寫道:
Thank you Krystal!
個名單有顏色易睇好多!!
你們知不知我們幾時再要回學校取書或買校服呢?? 我想到時大家可見下面嘛!!
另外,學卷那方面又如何呢?? 我記得有位媽媽說如7月1日還未confirm就考慮申請退款的,到底學校攪成點呢??好似杳無音訊...

不如講講大家為何讓�不讓小朋友參加學前預備班呢?

∼由於我囡囡是下午班,但個預備班只是在上午,所以我免得到開學時又要亞囡再適應過上課的時間囉!!!

kwanchiu,

只是好奇一問,為何你如此早就下決定讓小朋友入讀york?
york有什麼吸引你呢?

kwanchiu 寫道:

Longwing,

基本上係我兩公婆英文水平唔好, so想個囡囡有好d英文基礎(若能力可以) 打好基礎好重要,何況york出名英語教學幾好,仲有pre-starter,劍英及Jet Set (只是一個COURSE),最重要係Kowloon Tong To Ma On Shan 如果Highway需15miu, 就算搭火車都ok! I think Kowloon Tong 環境&空氣都可以(低密度), 如果有學卷就仲一流啦!但我知道佢地d茶點費&雜費都幾貴,detail 可以參考已往嘅對話,我都鑽硏咗好多! 你又有d咩心水呀,畢如介紹下…..?

kwanchiu,
同你一樣,都是希望囝囝能打好基礎,選擇york都是聽說他們的英語教得好,其餘語文和數學都好平均,好似除了語文外,其他科都是用英語教學(請指正)。學校有course報很好,不用家長四處找,起碼唔駛擔心師資、課程內容及安全等問題。而且遇隨得家長報唔報,價錢都算合理,比起出面唔算貴。

以前常聽到別人說york好commerical,樣樣都講$$,好似你話頭,佢地d茶點費&雜費都幾貴,又多興趣班報.......但唸深一層,他們因為要申請成為可使用學券的學校而減了學費,就算唔減,學費都是$2xxx,比起其他一些在九龍塘的私立幼稚園平,(一般都要$3xxx),講真有邊間私校唔comkmerical。我覺得如果學校不是體恤家長,都不會咁麻煩做咁多行政的野,家長慳到的錢已經可以cover到d雜費和茶點費有多,況且,聽york的家長說,學生可以自己帶茶點,雜費一年交一次,都ok,course你報唔報都得。york就是每樣野都話比你聽收了多少,所以未給人印象好似成日都是$$ 。

btw,雖然小朋友仍未入學,學券有一間學校仍待審批,實際情況都未知,但憑觀察及眾多以往家長的意見,得出了我這個小小的個人意見。

Longwing,

我認同你所講,commerical;一個明賣一個明買,能力可以咪得囉!
照你講你囝囝已經入咗N1喎?如果日後讀得真係ok!通知聲呀!   

我有K1全套課本(100% 新),書包等.
另有夏天P.E.服(不分男女)和男仔校服.
現8折出售
有意請PM留電話商議

Krystal 寫道:
BB Name...男/女...住邊區 ...校車...am/pm class...login
================================
~AM CLASS~
=========
Andreas....女.....馬灣.......yes.....am ...Krystal
Victoria.... 女.....西貢.......yes.....am ..gogoMa
Marco.......男.....九龍灣....yes.....am ..crystallam519
Naoki...... 男......元朗.....return...am ..Fionyiu
Isaac.......男......馬鞍山....yes.....am ...meldoy2216
ching.......女......上水.....no.......am .....gertrude
Justin.......男.....鑽石山....no......am class..justin1218
匡匡.........男.....馬灣.......no......am ....siufo
Jeffrey.....男......KTO......yes......am........ruby-cheng
謙謙.........男.......沙田.......yes.....am.....twinnelui
Long......男.........taipo......yes.....am....longwing
Stephanie...女.....將軍澳.....yes.....am.....ysandy
Noelle........女......藍田.......yes.....am.....siupoy818

~PM CLASS~
================================
YingYing...女.....官塘....... yes....pm ....ShinTeresa
Mark........男....屯門......yes.....pm.... ngkawunkaren
cherry......女......荔景.......yes.....pm....maggieszt
Zoe.........女.......沙田.......yes.....pm.....ww_so
GABRIEL.....男.....屯門.......yes.....pm....patsm

~如有 join 新生適應班,請在下面加名啦 ~
=========================
- Krystal --- 囡囡 Andreas
- ysandy --- 囡囡 Stephanie
- siupoy --- 囡囡Noelle

hi hi,
我囡囡會係6月尾停讀 幼兒班, 8月入讀york

有無暑期興趣班介紹呀(Kln.)~!??

thanks!!

gogoma,

想問問你們的影樓相問題,你是影那個套餐呢? 多少錢和有多少張相呢?? 我看到你的相很靚呀,但見到現在promote 緊$800得12張相咋!!

我以前都同亞囡去過bb cute影過,不果今年想試另一間   

WW SO,
半價優惠會係今個月尾完.
之後會係$1xxx /1xpcs (多過12張)
包CD底片/網上相簿/速遞... ...
無其他附加收費.

你可以打去問下...
www.LifeStudio.hk
Tel: 21140311

想問下有坐校車既媽咪, 去將軍澳要幾多錢呀? 同埋係唔係只係5天, 如星期六要返學校, 包唔包?

我知道york對語文方面的栽培很好, 但不知學校對品德培養及創意又是否重視呢? 各位媽媽覺得如何? 請指教!

chickee,

可參考06N1同學會

麻煩你, 可否俾條link我? thanks!

longwing 寫道:
chickee,

可參考06N1同學會

我剛打電話去追問有關學卷申請, 佢地仍話未知, 要等到月未先知, 如果申請失敗, 我盡問佢地到時退學, 咪無得退錢, 佢竟然話可以取回已比錢既東西走, 真係無奈呀
好似6月中要交書薄費同茶點費, 到時都比左錢, 如果無學卷, 咪都要局住讀lor

melody2216,

以往是六月中寄書單,七月才買書及取書.如果無學卷,你會唔讀?點解呀!

真係唔知york究竟爭d乜野文件 到而家emb都唔批 想問下佢地係另一個campus 就批左 甘緊k1 係邊個校舍返學?? 今年既k2 生係米可以用到coupon?? 我都唔明if york 真係apply唔到不如早d 比家長知 好個而家好似係度dum波中 到時谷你地d家長開晒學 就冇得yuk  

我都同老公傾過, 因為有學卷同無既每月開支都相差成千, 對我們來說都幾重要, 另外小朋友有其他野學緊, 每月都成千學費, 加上年未, 我第二bb會出生, 又要請工人, 開支太大lor, 所以我地決定等到下星期五, 都未有消息,就轉校

‹ 上一主題|下一主題