用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有讀鑽石山靈糧的家長請進
go

有讀鑽石山靈糧的家長請進 [複製鏈接]

有讀鑽石山靈糧的家長請進

可唔可以分享一下你地小朋友的學習情況呀, 因為小女下年想入這所學校的k1呢....thx

Re: 有讀鑽石山靈糧的家長請進

Sonia_tanghk:

我囝囝今年讀K1,你每次同佢返學都會feel到啲小朋友係學校好開心,你小朋友會十分喜歡返學。雖然K1唔會有得練字,但佢地都會學到很多字的。

[quote]
manyi 寫道:
Sonia_tanghk:

我囝囝今年讀K1,你每次同佢返學都會feel到

我仔仔讀k2, 每天也有字寫, 大約2份. 都ok唔係多架.
k1時無字要寫.
學習方式是活動教學, 自由和主動. 好free.
要睇家長想法, 因為佢唔似傳統學校咁, 小朋友會好快識好多字, 好多數..... 靈糧唔係咁架, 係小朋友自由, 主動, 會思考問題咁的方針下培育小朋友.

Thx, vkzone

仲有冇家長可以分享下呀, 我想知學校活動多唔多呀, 收唔收費架, 如果要, 貴唔貴架, 仲有呀, 我又想知佢有冇學校搞的課餘活動呀

仲有呀, 我想知點解呢間學校冇乜媽咪在此留言或討論

[quote]
sonia_tanghk 寫道:
仲有呀, 我想知點解呢間學校冇乜媽咪在此留言或討論

vkzone

thx, 我又想問
該用戶已被刪除

我都想問下讀緊呢間學校的小朋友家長, 你地覺得小朋友的學習進度如何?
其實入小學的情況又如何呢?
我因為住得比較遠, 又有一間近屋企的學校收左, 所以仲未決定到入邊間學校好.

interview時,係家長陪住小朋友,其實整個過程都係group interview,老師從旁留意小朋友/家長的表現。
J&Hsbb 寫道:
我想問下小朋友想入呢間學校時, interview會唔會in埋家長架, 定係只in小朋友

該用戶已被刪除

今日收到通告話要交書簿雜費啦, 但我想轉上午班呀, 可以點同學校講呀, 如果同校長講會唔會好唐突呢

我囡囡都係會讀下午班, 都未收到信啦. 我都想同矩轉上午班.
dora ma

sonia_tanghk 寫道:
今日收到通告話要交書簿雜費啦, 但我想轉上午班呀, 可以點同學校講呀, 如果同校長講會唔會好唐突呢

其實因為仲有妹妹要照顧, 而妹妹暫時仲
‹ 上一主題|下一主題