用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "學林數" 有無學過, 學緊既家長可以分享下. ...
go

"學林數" 有無學過, 學緊既家長可以分享下. [複製鏈接]

"學林數" 有無學過, 學緊既家長可以分享下.

成日有人講"學林數" 好,
究竟佢係既教法係點?   work 嗎
有無 學過, 學緊, 身邊有人學緊 既家長可以分享下.     

Re: "學林數" 有無學過, 學緊既家長可以分享下.

Any news ? I want to know that.

Pls!       

我仔仔在太子道(近教堂)的學林數讀了四個多月,毎星期一堂,毎次均派發7份功課,內容主要針對學校範圍,就讀後我仔仔的數學成績進步了,他亦讀得好開心。

有朋友的兒子學過,她說是根據學林補充教 .
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

norakyng:

多謝你的回應, 請問"學林補充"在那兒有售?

norakyng 寫道:
有朋友的兒子學過,她說是根據學林補充教 .

[quote]
vensusma 寫道:
norakyng:

[quote]

Hi vensusma,

天地、商務、三聯書局可買到。每一個年級有二本。
全為應用題。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

HI, 我仔仔是讀K1, 剛剛開始報讀學林"數學", 仔仔返了一堂后都幾鍾意返, 我想請問一吓各位家長 -- >回到家后是否不需再做功課? 抑或要買D補充書? 謝謝

norakyng,
thanks.  
norakyng 寫道:
[quote]
norakyng:

[quote]

Hi vensusma,

天地、商務、三聯書局可買到。每一個年級有二本。
全為應用題。

hi eee9361,
可否講下上堂情形?   

eee9361 寫道:
HI, 我仔仔是讀K1, 剛剛開始報讀學林"數學", 仔仔返了一堂后都幾鍾意返, 我想請問一吓各位家長 -- >回到家后是否不需再做功課? 抑或要買D補充書? 謝謝

hi,

我都好想知呀!

HI,vensusma,

老師對學生比例是1:3,上堂形式是做習作為主, 第一堂大約有10張習作, 一起上堂的同學未必是同一年齡(但都不會相差很遠)老師按每位同學的進度而給習作及教授.  因為仔仔只返了一堂, 我唸要睇落去才知"學林"好不好.   
該用戶已被刪除

pls check PM.
csk家長jj 寫道:
我仔仔在太子道(近教堂)的學林數讀了四個多月,毎星期一堂,毎次均派發7份功課,內容主要針對學校範圍,就讀後我仔仔的數學成績進步了,他亦讀得好開心。

請問沙田區或旺⻆區哪一間center教<學林數>較出色?     

study&play,
我相信習作內容大同小異,但在中心上課時,老師會在每一份功課(每星期共七份)抽幾條在堂上做,老師會啟發小朋友的思維,教他們理解文字題,同時會早些教他們學校即將教的課程(如學校教緊乘數,學林已教除數了) 之前我都買了不少習作給仔仔做,但他永遠做完便算,沒有大進步,可能我自已唔識教吧!
Study&lay 寫道:
我想問吓在中心上"學林"的習作, 跟自己在書店買的學林數補充練習有冇唔同?  請問有冇讀學林的家長比較過?

vensusma,
我收唔到妳的Pm!
pls check PM.[quote]
csk家長jj 寫道:
[/quote]

我都好有興趣知道多D關於學林數。我想知道學林數跟公文式有mut唔同?我囡囡了解文字題比較弱,除了要多閱讀外,學林數可唔可以幫到佢?

請問:
(1)天水圍, 元朗, 屯門有教"學林數"的centre嗎?
(2)邊間centre的導師quality較好?

請問荃灣區有冇呀??

婥蔚媽咪 寫道:
請問荃灣區有冇呀??

愉景新城 內的 step ahead.  tel : 2402-9272
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題