用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 沙田培僑書院游泳池開放左未?
go

沙田培僑書院游泳池開放左未? [複製鏈接]

沙田培僑書院游泳池開放左未?

我小朋友將會今年9月入讀培僑, 想知游泳池開放左未? 因為仔仔好鍾意游水~~ thax so much

Re: 沙田培僑書院游泳池開放左未?

已經完工, 但未有通知何時可以用, 可能是在測試階段.

游水好開心, 但訓練就不同了, 小心給孩子有錯覺意為 , 但原來 :tongue:

多謝意見~ 咁個游泳池係咪室內嫁? 之前校網有報導話係2層室內喎唔知係咪呢?

是兩層的, 地下是飯堂, 樓上是露天泳池, 本來想興建個有蓋泳池的, 但不夠錢, 遲一步可能會再造上蓋

哦~ 明白哂 多謝提供     

宙仔咪咪 I'm also interested to know about this, thanks for asking, and thanks for replying.

Does your son take swimming lessons now?  My son does so if PKC has their own, it may be good to just learn there!!

hjm:
sorry好耐無入呢個題目,所以咁遲先回你~  
冬天之前我仔仔o係 九龍灣大力游會學游, 學左2期佢都ok既, only用浮背都游到幾米, now都幫佢開始學返...你可以去睇睇, d老師都ok嫁~ 學費都唔算好貴, 係交通方面比較小車到. 你可以留意下啦~

我的仔女和朋友的女兒一行四人參加了一個新泳會的初級課程,星期日在顯田學水。第一堂學左平浮同背浮,兩種浮法都已經浮到一小段,學習進度不錯。我參加o個間叫卓毅游泳會,參加之前冇聽過,開頭都有D擔心,所以跟埋睇左成堂。SO FAR我都覺得OK呀。你地有冇聽過這間游泳會?  

仔仔之前學過幾間出名既泳會喇,但我覺得進度好慢,希望呢次仔仔學得好好地啦~  等我學多幾堂再同大家分享下。

All grade 4 students are learning swimming during PE lesson this month.   

原文章由 mbean 於 08-5-6 14:55 發表
我的仔女和朋友的女兒一行四人參加了一個新泳會的初級課程,星期日在顯田學水。第一堂學左平浮同背浮,兩種浮法都已經浮到一小段,學習進度不錯。我參加o個間叫卓毅游泳會,參加之前冇聽過,開頭都有D擔心,所以跟埋睇左成堂。SO ...

再黎報告下...
好開心呀,個仔仔話我知佢鍾意游水...  幾驚佢唔鍾意浪費我d錢搵個教練俾佢..

講返學游水,上個星期,仔仔再學多一堂,今堂充實好多,學左唔同既野。
上次學識左浮之外,今次學埋背浮。之後學下踼腳同呼吸。不過佢呼吸得唔係幾好,教練話練下就冇問題。因為開始學始終有少少驚。教練話個進度冇問題,應該好快就可以游到。好開心呀!

話時話,小朋友學野真係快好多,想當年我大個d學既時候,學左好耐都唔識。

原文章由 mbean 於 08-5-14 09:40 發表
再黎報告下...
好開心呀,個仔仔話我知佢鍾意游水...  幾驚佢唔鍾意浪費我d錢搵個教練俾佢..

講返學游水,上個星期,仔仔再學多一堂,今堂充實好多,學左唔同既野。
上次學識左浮之外,今次學埋背浮。之後學下踼腳同 ...

對, 我的孩子也很開心, 進步也很快, 還有, 教練也很有心機, 但是水有點冷 (這不是學校問題, 只是天氣問題, 將來有了上蓋可能會好些).

只有一個較大的問題, 就是泳池邊太多蚊滋仔, 都很兇猛, 而我和孩子都很怕蚊 .

原文章由 honglish 於 08-5-14 13:04 發表

對, 我的孩子也很開心, 進步也很快, 還有, 教練也很有心機, 但是水有點冷 (這不是學校問題, 只是天氣問題, 將來有了上蓋可能會好些).

只有一個較大的問題, 就是泳池邊太多蚊滋仔, 都很兇猛, 而我和孩子都很怕蚊: ...

冇錯。最緊要佢地學得開開心心,享受下游水。小朋友落水游既時候,照計不會有太多蚊。不過我站在池邊就覺得好多蚊。我會用蚊怕膏架,用左好好多。
我見個仔仔都覺得ok,或者睇下平日有冇時間學一堂。想佢係夏天前學識。不過宜家都有少少凍…
等我學完第三堂再同大家share.. "顯田仔仔游水記-- 第三堂"..  

原文章由 mbean 於 08-5-14 14:32 發表

冇錯。最緊要佢地學得開開心心,享受下游水。小朋友落水游既時候,照計不會有太多蚊。不過我站在池邊就覺得好多蚊。我會用蚊怕膏架,用左好好多。
我見個仔仔都覺得ok,或者睇下平日有冇時間學一堂。想佢係夏天前學識。不 ...

冇錯,小朋友落水後不會有太多蚊,所以在小朋友在更衣室出來時就要包得密密實實。

對,池邊好多蚊,一定要用蚊怕水或膏。
‹ 上一主題|下一主題