用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問5歲小朋友可以學空手道未呀?
go

請問5歲小朋友可以學空手道未呀? [複製鏈接]

請問5歲小朋友可以學空手道未呀?

如題!
如果學得各位有無好介紹呀? 時間&學費幾多呀?
最好港島區!

Re: 請問5歲小朋友可以學空手道未呀?

GaryF

可以啦,
我亞女e+5歲零8個月,
巳經學左空手道8個月lu,
即係5歲果時學囉   

好處:a好小好小生病,就算開始想病時過1-2日會自己    好番唔洗睇e生,未學之前耐唔耐都會病ge

b.體能會好好,唔會跑2跑跳2跳就氣喘

時間: d道場大多數每堂2個鐘,中場休息得3幾分鐘比     你飲水,一個月上4次咁囉

學費: 小孩由$150-$300都有ge,睇你果間道    場ge質素啦 

好介紹:無,上網搵啦,不過我有小小意見,就係搵d出名    d會好d,我覺得會正宗d

GaryF 寫道:
如題!
如果學得各位有無好介紹呀? 時間&學費幾多呀?
最好港島區!

我都係空手道黑帶既, 就我個人認為, 好睇你係想小朋友學既目的:-

1. 強生健體----5歲學都無妨, 其實做咩運動都可以強身

2. 想小朋友在呢項運動上有所表現及成就----5歲就實在太早, 以前眼見d5-6歲既小朋友學, 佢地只係做到好皮毛表面既野, 又長時間又熱, 對5-6歲黎講係幾辛苦架, 好多都唔會學得幾多年。 而且由白帶上色帶係比較dump時間, 如果年齡大d既朋友, 可能上3-4個月倒就可以考試升一級, 但5-6歲既, 可能要多一陪時間。  如果為求英雄感, 有心考到少年黑帶, 不如10歲倒先學, 因為呢段時間真係有氣有力,  學野又快, 而且對發育皆段, 對身型有幫助。

pinkava

我都係空手道〔白〕帶黎ge            

我e+o米同亞女一齊學緊囉

agree你所講既幾個point,小朋友細要佢上2個鐘係難d,佢會唔專心囉,我亞女開頭都有呢個問題,不過經過左8個月後e+好好多lu,起碼都跟到1.5小時

iloveyoub4

你同個女一齊學? 有親子班咁好? 因為出面好多都係分開上堂的。

我都想學番, 不過係好dump時間, 尤其要我由頭學起, 我都怕再無呢種毅力。

PINKAVA

係呀,我同亞女一齊學左8個月ge啦,
係同d師兄師姐一齊上堂ge
一班20人度啦,
最大40幾最細5歲,
咁算唔算親子班呀!
有3對都係爸爸�媽媽同亞仔�亞女一齊學ge,
我都知出面好多都係分開上堂的,
開頭呢間道場學都唔收我亞女ge,
佢地話太細個wor,
後來過多6個月打電話再問教練,
佢地收左亞女囉,
亞女做ge野同躁ge動作同大人都一樣ge,
算嚴謹果種囉    

我就唔覺得dump時間,
可能我主要係當運動咁去做啦,
我自己就真係健康左好多啦

如果親子一齊上堂, 對咁細既小朋友黎講當然好好多啦, 小朋友都係要痴媽咪, 爭在環境地方唔同左。

如果淨得一個咁細既小朋友自己上堂, 佢一定學唔長, 我仔都係5歲幾, 我間中教佢2、3下拳, 問佢出唔出去學, 佢就話唔學, 咁我都算啦。

我所指既dump時間, 係指: 如果年青人學2-3年已經可以去到黑帶, 若小朋友學, 分分鐘用上4-5年時間, 因為有d套拳同招式, 太細又真係做唔到, 或者無左個種"勁力"。

PINKAVA

我亞女初初都唔係好想學ge,
佢話女仔學好似好粗魯wor,
之不過學學下佢就話好好玩,
可能果個道場有個師姐又係6歲同亞女差不多大呱,
有個伴一齊學佢會好開心,
我同亞女既親子關係又好d      
我覺得亞女似去玩多d     

我明白你ge意思呀,
所以我只係當運動咁比亞女學ja,
唔會想從中得到成績ge
因為佢仲細呢    

iloveyoub4,
請問妳依家在邊度學呀?  可唔可以比資料我呀, 因為我都好有興趣同阿仔一齊學呀!  thanks!  

我學果度係有3組親子ge

1.我3x同亞女5歲幾  
2.爸爸40幾同亞女10幾
3.爸爸40幾同亞仔10幾

我係lei yue mun學ge,如果hk過來都幾遠wor

我今晚post d資料上來呀

睇下有無用啦

http://www.karate.org.hk/

不過我諗時間&地點你未必得啦,
因為上堂係星期四晚上7點至9點呀,
落左堂食完飯返到屋企.....我都要10點,
我住得近就得姐,
你參考下囉

另外,如果你搵到合心水既道埸,
你可以同教練講想”試堂”先,
通常都得ge,
佢會比2-3堂你試下(free)岩唔岩學ge

‹ 上一主題|下一主題