用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長來分享 ...
樓主: YAPPLE
go

有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長來分享 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長來分享

請問各位媽咪,
可以响邊處知道
Ambrose媽既培育小朋友方法?

cfanny 寫道:

Generally,how many students cannot promote to secondary each year?

thanks!

does anyone know?

miffy 寫道:
睇完你講呢位ambrose, 我由得5成叫阿仔去考dbs, 趺到得3成~~

Hi Miffy,
You should not have such thought.  There is only one Ambrose in Grade 1 of DBSPD.  There should be at most 2 to 3 students (or even no grade 1 students) who have the same level as Ambrose.  Undoubtedly, the school's academic level is high.  It does not mean that your son will fail if his level is not as good as that of Ambrose.  Don't give up!

請問大家除DBSPD之外, 還有邊間做後備呢?
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

如果因為DBS是一條龍學校, 而申請DBSPD, 大家會唔會先了解吓間中學, 硏究吓佢哋中一收生要求, 囝囝六年後會唔會都係呢啲 standard??
Fireman

各位小拔的家長,hi
請問小拔收生是否要求小朋友要識玩樂器同動運叻,eg.游水?有人話樂器及游水是考小學必備的,又有人話學過�學緊就得,不用好叻,最imp.還是int.的表現。咩樣先啱呢?
請指教!

有人話樂器及游水是考小學必備的,又有人話學過�學緊就得,不用好叻,最imp.還是int.的表現。

不見得是必備。這裏就有一個反例。但當然我不會recommend不要學。

醒目開學勳章

請問有無聽過有人收左, 之後finally 無讀的例子?

又有無人係最後後補case 收左?

thanks!

pizzahut 寫道:
請問有無聽過有人收左, 之後finally 無讀的例子?

Yes, I know some parents who prefer SPCC.

Unclejt,

點解你咁大胆

你覺得你個囝囝被取錄係乜野原因呢?

Unclejt 寫道:
[quote]
有人話樂器及游水是考小學必備的,又有人話學過�學緊就得,不用好叻,最imp.還是int.的表現。

不見得是必備。這裏就有一個反例。但當然我不會recommend不要學。 [/quote]
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

請問你囝囝是否在後補名單上? 唔知後補機會大不大?

@isonMa 寫道:
點解你咁大胆

朋友戲言,反正(絕)大部份學生都識彈琴游水,學校也不介意個別學生識還是唔識。

[quote]
juicy媽 寫道:
Hi, babymickey38,

請問你係咪識得有關個案?  因為有朋友既大仔將於07年9月入讀Grade 1, 而其細仔亦將於07年要投考08年Grade 1, 佢好想知佢細仔有無機入讀同一間學校!  請你可以再分享一些你所知, 讓我朋友知多D, 知道如何佈處!

有一方法,相信亦可行,叫你朋友明年打入家長教師會,若是執委,應是有分十的.   

醒目開學勳章

Hi, ngtim,

你所講的可行方法, 有無人試過成功?  朋友個大仔08年9月至入學, 佢媽媽可以點加入家教會, 仲要成為執委之一? 新下無人識, 邊會有人選佢做執委?  請問你係咪執委之一?可以引薦我朋友嘛?!

係呢, 你所指既加分, 係咪就係傳說中果D秘密分?

多謝指引!
Juicy媽

Unclejt 寫道:
[quote]
@isonMa 寫道:
點解你咁大胆

朋友戲言,反正(絕)大部份學生都識彈琴游水,學校也不介意個別學生識還是唔識。[/quote]

My son doesn't swim too!           

eemay 寫道:
[quote]
Unclejt 寫道:
[quote]
@isonMa 寫道:
點解你咁大胆

朋友戲言,反正(絕)大部份學生都識彈琴游水,學校也不介意個別學生識還是唔識。[/quote]
My son doesn't swim too!            [/quote]

囝囝當年考插班, 音樂和運動方面都沒有過人之處.   
Bravo

ngtim 寫道:

有一方法,相信亦可行,叫你朋友明年打入家長教師會,若是執委,應是有分十的.   

第二屆小學部的PTA Committee在06年10月才就職, 你提供的方法有沒有成功例子? 還是在中學部有這個情況出現?

如無意外你囝囝應該是G7了, 可否分享吓學習情況? 當年插班入DBSPD搏直升是否值得? 還是直接考中一比較好?

Bravo

我成日都有呢個疑問, 係唔係真係要學咁多課外活動來考小學, 我而家有答案嘞

不過你地仲未講囝囝被取錄的重要原因喎     

Thx,after reading  message above, 我估辦學唔同開武館,有技旁身固然好,在interview中顯示的智慧、潛能及修養更重要!對否?

btw,在面試時,有多少英語對答?db仔是入學后操起英語,還是本身已接近native level呢?
‹ 上一主題|下一主題