用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果就讀屋村樓下一般幼稚園 對將來考小一(直資/私校)有 ...
go

如果就讀屋村樓下一般幼稚園 對將來考小一(直資/私校)有影響嗎?

如果就讀屋村樓下一般幼稚園 對將來考小一(直資/私校)有影響嗎?

如果替小朋友報讀屋村樓下幼稚園(並不是名校)
該校沒有外籍老師.... 課程並不特別艱辛....
(當然我認同該校教育理念)
這樣子將來對考小一(直資/私校....並不是最有名的名校)
有影響嗎?

請各位有經驗的家長分享一下
:-) 我愛這個家

Re: 如果就讀屋村樓下一般幼稚園 對將來考小一(直資/私校)有影響嗎?

我覺得有, 雖然我未係家長, 但我d朋友係家長都係咁講. 所以我好煩唔知讀那一間幼稚園好, 我只係想阿仔入band1的津貼學校但係派得唔好就無彎轉, 所以想讀間好d的幼稚園等佢容易d入私校.

Re: 如果就讀屋村樓下一般幼稚園 對將來考小一(直資/私校)有影響嗎?

其實亦要睇你想考邊類型既直資/私校, 有d無咁出名或者好多學位既可能無咩所謂, 但係要考名校如dgs, dbs, st. paul咁就一定好緊要啦.

Agree

老牌名校就一定有影響. 其他比較新及地區直資/私校就不會看重這一點了, 這也因為是供求關係.

jojoplanet 寫道:
我覺得有, 雖然我未係家長, 但我d朋友係家長都係咁講. 所以我好煩唔知讀那一間幼稚園好, 我只係想阿仔入band1的津貼學校但係派得唔好就無彎轉, 所以想讀間好d的幼稚園等佢容易d入私校.

同意,如果不是某名校幼稚園是很難考入,因為他教授學生英文水準有保證及信心,所以每年都有大批家長到九龍塘名校區為子女取報名表。而我囝囝就讀普通幼稚園考了多間直資及私校都失敗,自行派位又落空,唯有寄望大抽獎。   

醒目開學勳章 王國長老

唔好話無影響, 我女女讀一間新思維直資, 1/4黎自靈糧堂(因為學生夠創意), 1/3黎自維多利亞, 尢其英普班, 因為往績顯示學生語文水平高
雖然都有收其他幼稚園學生, 不過往往係最醒果幾個
bias嘛....我話一定有, 因為其實小學都有個普, 知道邊間幼稚園教左幾多野, 當然, 如果學生本身醒目, 一樣可以"補救"既
YMLai 寫道:
Agree
老牌名校就一定有影響. 其他比較新及地區直資/私校就不會看重這一點了, 這也因為是供求關係.

醒目開學勳章 王國長老

仲有, 好多名牌幼稚園校長, 都有d江湖地位既, 學生去叩門, 著數梗有d......

Dear Charlotte_mom,

Would you tell me the 新思維 p. school list, please.

Charlotte_mom 寫道:
唔好話無影響, 我女女讀一間新思維直資, 1/4黎自靈糧堂(因為學生夠創意), 1/3黎自維多利亞, 尢其英普班, 因為往績顯示學生語文水平高
雖然都有收其他幼稚園學生, 不過往往係最醒果幾個
bias嘛....我話一定有, 因為其實小學都有個普, 知道邊間幼稚園教左幾多野, 當然, 如果學生本身醒目, 一樣可以"補救"既

感謝各位的回覆

坦白講  未做家長時
眼見親友為小朋友考幼稚園而頭痛真的有點莫名其妙
現在明白....這是人生的一部份

如果考陳守仁/優才等...直資
要好有競爭力  對嗎?

:-) 我愛這個家

醒目開學勳章 王國長老

有心儀小學, 就要好好部處喇
陳守仁特別鐘意收譚歐陽少芳學生, 因為都係保良局集團, 而譚歐陽少芳係英文幼稚園, 小朋友英文底子打得好
當然, 入左譚歐陽少芳唔等於100%入到陳守仁, 不過, 比其他applicant多一個優勢就係喇

會唔會可以調轉頭諗﹕
會唔會因為計劃報呢類小學的家長,大部分相信幼稚園係重要factor, 所以都會揀有名幼稚園;而讀屋村幼稚園的,大部分都唔會報呢類小學呢?呢類幼稚園收生時, 又係咪會考慮返直資私小點收生, 再去選擇學生呢?

係雞先定蛋先呢?

如果想考陳守仁就真係要好好部處吓.  佢地既interview係頗難應付, 要小朋友英文底子好好又夠膽先有勝數.  入譚歐陽少芳係其中一個方法, 如果唔係讀其他國際幼稚園操練英文都可行架.