用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問(將會)有小朋友返幼兒班的家長
go

想問(將會)有小朋友返幼兒班的家長 [複製鏈接]

想問(將會)有小朋友返幼兒班的家長

仔仔5月插班返N1啦, 學校俾家長在返學的第一個星期陪伴(只需返1小時), 其後按情況每星期加多半小時/1小時.

但係婆婆就叫我唔好陪, 因為驚佢有錯覺以為返學好似playgroup咁, 有家長陪伴…

我都唔知點呀!!

Re: 想問(將會)有小朋友返幼兒班的家長

我仔仔今年八月先會返N1,如果有得陪我一定陪, 因為男仔的分離恐懼感係大d架,冇所以剛開學會陪. 唔知可唔可以同佢講話返學唔同playgroup,就只係陪幾日架咋! 等佢知道有分別. 怕你一開始就唔陪佢,佢會仲驚喎!     

我都覺得唔好陪, 因為有朋友話佢個仔愈陪愈扭計, 愈陪愈以為你會係到, 到最後都唔成功, 唯有退學, 浪費晒d眼淚

陪是好的,令他有安全感,你去到一個陌生環境都怕,何況小朋友,我工人陪了一個月,最終是她叫工人走,不用陪,她很喜歡學校,老師,很享受返學呢!

我自己都覺得漸進式慢慢分離都好. 一刀切唔陪. 恐怕一返就好怕. 可能影響日後更加唔想返.
‹ 上一主題|下一主題