用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 叻但乞人憎
go

叻但乞人憎 [複製鏈接]

叻但乞人憎

有次在普通話班外, 聽到老師話有啲學生好叻, 但態度唔好, 好乞人憎.  大家有沒有遇過這種小朋友? 點乞人憎法?

Fireman

王國長老

Re: 叻但乞人憎

你咁講開我又諗起D 野!
亞仔琴日話老師上堂好勞氣,
因某某同學好曳攪到老師鬧人!
我話某某同學?佢成績好好架喎?
跟住亞仔又有名句︰
「媽咪.... 成績好...唔代表操行好架!」  

好過又乞人憎又吾叻!!  ha..ha..ha.. (當笑話)   
Forgiveness is the best remedy for any injury

麟媽媽 寫道:

詩興大發添  

「IQ高, 唔代表EQ高!」   
Fireman

mum-LCC 寫道:
好過又乞人憎又吾叻!!  ha..ha..ha.. (當笑話)   

亞叻媽話: 你哋唔抵得之嗎

Fireman

有時我會覺得, 佢地父母都可能好喜歡認叻.因為身教都好重要.

王國長老

呢樣真,我見過一個讀書各樣都好出色既女仔,
見佢講野都好招積吓!不過佢樣子又確實漂亮,
咁我又唔覺得佢好克人憎…(你話世界幾唔公平呢?)
之後見佢亞媽…講野原來咁巴之閉…..
唔怪得個女同佢一樣,原來真傳自佢媽媽!

睡麗人 寫道:
有時我會覺得, 佢地父母都可能好喜歡認叻.因為身教都好重要.

我都認為身教, 家教好重要.

在學校上德育堂, 囝囝話悶, 好無聊, 最好唔駛上.  唉!!
Fireman

麟媽媽 寫道:
跟住亞仔又有名句︰

呢句我女都有講,跟住我就話 :你係咪唔抵得人呀?

del

王國長老

哈哈!我都有話︰你操行都唔見得有幾好喎?!
咁佢又「咋咋帝」行開,費事我講講吓燒埋佢嗰疊!!

Ms.ChanChan 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:
跟住亞仔又有名句︰

呢句我女都有講,跟住我就話 :你係咪唔抵得人呀?[/quote]

大把呢類死仔la...父母都吾覺有問題.
你話我咩? 回番妳一句, 有個咁叻仔至算 la!!

睡麗人 寫道:
你真係講得啱, 我親眼見到一個小朋友嘅轉變, 轉變係越來越似佢父母!

我仔班考第一果個咪係law! 佢唔係乞人憎, 但曳, 老師成日都話成績好又點, o甘曳!
但佢父母都幾nice.

Bambi 寫道:
我仔班考第一果個咪係law! 佢唔係乞人憎, 但曳, 老師成日都話成績好又點, o甘曳!
但佢父母都幾nice.

有時啲資優兒童係會坐唔定.

不過我幾討厭那些多口, 囂張, 講嘢無大無細, 尊卑不分的細路. 無啲禮貌, 重以為自己好醒, 啲父母又唔理. 真係嬲佢又唔知, 話佢又唔好意思.

Fireman

呢D父母一定要早D教好佢,唔係大咗實神憎鬼厭。好似我老細咁,叻唔係唔叻,但就成日以為自己最叻,鬧人唔洗本,一D唔順意就發脾氣,簡直超級乞人憎。

有時啲資優兒童係會坐唔定.

不過我幾討厭那些多口, 囂張, 講嘢無大無細, 尊卑不分的細路. 無啲禮貌, 重以為自己好醒, 啲父母又唔理. 真係嬲佢又唔知, 話佢又唔好意思.

你講緊果種囂張、講嘢無大無細、尊卑不分、無啲禮貌,重以為自己好醒 的 細路,之咪就係我個仔囉。
幫你再加幾樣﹕  情緒激烈又極端,少少唔順意就發脾氣、態度又好串,郁d又話去死.....

我就係li種細路ge阿媽喇 :cry:
你可以盡情咁鬧我...鬧吧﹗係我唔識教,無身教....無家教....我身不正....我承認喇﹗
鬧啦,反正我已經俾佢搞到開始收火,變成被虐待狂喇﹗ 鬧完可能我會舒服晒架。

我唔識教,有無人教我點去教?有無人教我點去理??   
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

Bambi 寫道:
但佢父母都幾nice.

可能個細路覺得上堂的內容悶, 我嗰個都成日話悶, 但又考唔到第一呢     

你起碼知道個問題喎!

我之前成日鬧個女,你話佢一句,佢大大聲駁你三句,我不知幾嬲,火到黎哂。後來,發覺佢有我嘅影子,我平時話人(尤其家人)都幾寸,越想越驚,開始注意自己言行,真係有用架!不過就要比啲時間同耐性。

睡覺 寫道:
[quote]

你講緊果種囂張、講嘢無大無細、尊卑不分、無啲禮貌,重以為自己好醒 的 細路,之咪就係我個仔囉。
幫你再加幾樣﹕  情緒激烈又極端,少少唔順意就發脾氣、態度又好串,郁d又話去死.....

我就係li種細路ge阿媽喇 :cry:
你可以盡情咁鬧我...鬧吧﹗係我唔識教,無身教....無家教....我身不正....我承認喇﹗
鬧啦,反正我已經俾佢搞到開始收火,變成被虐待狂喇﹗ 鬧完可能我會舒服晒架。

我唔識教,有無人教我點去教?有無人教我點去理??   [/quote]

亞仔年年
‹ 上一主題|下一主題