用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲未諗掂比個仔做大仔定細仔, 好煩呀∼∼ ...
go

仲未諗掂比個仔做大仔定細仔, 好煩呀∼∼ [複製鏈接]

仲未諗掂比個仔做大仔定細仔, 好煩呀∼∼

我個仔05年12月尾出世架, 而家返緊playgroup,我見大佢幾個月d小朋友醒好多喎, 行步路都穩陣d架, 之前未同個仔返時, 我以為唔差得幾遠, 但返左之後, 我覺得又好似做大仔好d, 但我又驚佢遲左學野, 我而家就諗住比個仔讀n1先, 慢慢睇下先囉, 但都係十五十六咁, 比d意見丫大家!!!

Re: 仲未諗掂比個仔做大仔定細仔, 好煩呀∼∼

我個仔係04年12月尾出世, 來緊九月先比佢讀n1, 唸住3歲8個月先比佢讀k1, 因為好多人都話咁樣吸收會好d。
講真, 讀書幾廿年, 又唔駛咁急既!
有d 人即情唔讀nursery, 三歲八個月先讀k1都係咁。

你咁早比佢讀, 佢吸收唔到仲慘, 上到k3同小一會好辛苦。

我個仔係03年12月出世, 來緊九月先比佢讀k1,即是3歲8個月,其實2歲我已經比佢返幼兒園,但發覺佢比其他小朋友發展慢所以咪再repeat一年n1,等今年先入k1,其實最主要睇返自己小朋友是否跟得上課程,如果得咪冇問題,如果唔得咁當然唔好迫佢上啦!

我仔仔係1月2日出世的 , 一定要做大仔 , 現在讀 K2。佢開學從來冇喊過 , 連續兩年領整體表演優異獎。我不是在讚仔仔特別叻 , 而他真的比其他年齡較細的同學 (其實只差幾個月至半年什至1年) 學習得快。

所以我很同意小朋友做大仔的 , 來日方長 , 有排讀啦 ! 將來大同班同學一年係好普通的事 , 好過跟不到要重讀呢 !

唔該哂你地嘅意見呀, 不過我今日走去安基司度, 諗住同個仔報n1, 但佢話full 哂, 得滌濤山有位, 咁我又未睇過新校環境, 都唔知報唔報好...

better to let your kid start K1 as a big B - we all know how difficult and competitive it is for their P1 application/interviews so why not give them this advantage, by the time they graduate from university, no one will care if they are 22 or 23!

各位媽媽,

請問知唔知入小學是否一定要足6歲?? 計一計, 如果比bb 做細仔讀K1, 去到K3 佢一定唔足6歲, 入唔入到小學??

我個仔01年12出世,今年repeat LK,我感覺做大仔一定好過做細仔。

我個仔05年11月出世, 我都諗住比佢做大仔, 點都會醒目D同吸收快D掛.

我都打算做大仔(女女係05年11月出世), 但如果我2歲開始俾佢返學n1,我諗緊,佢咪要讀成年幾兩年n1, 定係先讀repeat k1?

入小學是要足5歲八個月, 12月出世係0岩0岩好 ~

fannybb 寫道:
各位媽媽,

請問知唔知入小學是否一定要足6歲?? 計一計, 如果比bb 做細仔讀K1, 去到K3 佢一定唔足6歲, 入唔入到小學??
‹ 上一主題|下一主題