用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 庇理羅士 2nd Interview
go

庇理羅士 2nd Interview [複製鏈接]

庇理羅士 2nd Interview

我朋友個女收到通知有得2nd interview, 有冇人都收到呀! 10分鐘小組面試, 包括個人短講及小組討論, 幾個人一齊咁短時間可以講D咩, 有人有經驗嗎?

Re: 庇理羅士 2nd Interview

我都收到, 聽到女女班好多人收到, 機會仍然渺茫。, 不過對家人算有交待了, 費時成日話我太博了, 我收貨了。

得唔得 睇她自已夠唔夠硬( 其實好琳 ) + 運氣。

聽講去年398左右申請, Second in 有 200人, 今年Second in 可能又有1/2入圍, 所以我唔抱太大希望, 有就叫中彩了.

醒目開學勳章

...

請問有無舊年參加過程2nd Interview既過來人可以分享一下經歷?

Re: 庇理羅士 2nd Interview有無人試過?

可以分享下經歷嗎?  

Midagemum,

聽我朋友講有300人2nd interview, 1st round有74X人, 所以你囡囡有得見都唔係靠運氣, 佢囡囡架問題係如果你係最高, 你會做咩?有咩好處同壞處? (大慨係咁) 你囡囡問咩呀! 佢有無信心呀!

有300人2nd interview??    唔係派位咩?? 乜 BPS 轉左直資阿??   

加菲貓 寫道:
Midagemum,

聽我朋友講有300人2nd interview, 1st round有74X人, 所以你囡囡有得見都唔係靠運氣, 佢囡囡架問題係如果你係最高, 你會做咩?有咩好處同壞處? (大慨係咁) 你囡囡問咩呀! 佢有無信心呀!

Hello 加菲貓,

我女女抽到的好像是: If you're the most helpful girl in your class? school?, what will you do?

我女女答得好行貨, 我聽到覺得沒有"亮點", 引唔起評判的垂青, 可能因為詞匯唔豐富, 驚辭不達意,所以真係答得好好行貨, 她答得甘行貨, 而家我都唔記得她答左d物也,  好在她都算講得流利, 沒有er...er 等現象發生, 她話她果組有一個睇來係英小的, 英文好聽又流利, 比她表現好, 如果每組4人選1人, 實無我女女的份啦, 我寄望"抽簽"可中, 若果唔係, 到時先算, 起碼試過, 心息左。

How about you friend?

還未到統一派位階段,現階段是自行分配學位,官津中學都可以以面試來決定取錄學生.
[quote]
有300人2nd interview??   唔係派位咩?? 乜 BPS 轉左直資阿??   

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

加菲貓 寫道:
Midagemum,

--------------------------------------------------------------------------------

Midagemum,

未必唔得架, 我朋友個囡囡1st interview完都話自己唔得,佢呀媽話未見過佢咁失落,點知有得2nd interview, 今次佢都話冇信心, 不過我聽佢講返, 雖然唔係好特別,但係到題, 都OK. 聽佢講番其他人, 有D有內容,但表達得唔好,經常er...er, 有人講得好好,可能慣左朗誦,但講來講去都係一個point,一分鐘時間,有人講剩10秒,無野講,唯有講句多謝大家聽我講黎完結.

佢講得好詳細, 我都好多謝佢, 因為出年到我個女, 雖然未必揀依間, 因為佢鐘意英華多D, 但我可以參考下, 有咩要留意.

Hello 加菲貓,

我女女都唔識失落gei,而我可能係長期( 應該係自報分試以來) 拖磨的原因, 搞到我都"疲"晒了, 沒晒感覺了。

我女女好多時係報分試分都唔係甘好, 唔係報分試又發揮到水準, 所以我呢排得閑d都響度同自已講, 係到放手的時候了, 她有太多壓力就表現唔係甘好, 今次報分試我就"反其道而行之", 沒叫她再做課外exercises, 淨係著重溫d功課上的錯誤, 甘樣得來仲有時間同她一齊睇戲, 她好似都開心左好多, 但還不知壓力少左考試效果如何, 仲考緊試。

參加得來"報分試"自選果 part, 就要預左辛苦, 除非自已的小朋友識諗又或者做父母gei沒所謂她的小朋友讀邊間學校, 只求她/他讀得開心, 甘就大家happy.

幣就係我的小朋友唔係識諗的小朋友, 而我又係雙職工家庭, 放得工來都無力去陪她讀書啦, 淨係可以抽d時間同她傾下謁咋, 唯有寄望來緊的學校可以影響到她。

不過, 得唔得都唔再甘重要了, 因為有d野唔係自已可以control的, 自已只係盡下父母的責任而己。

我發覺我女女自報分試開始少左好多課外學習, 例如少睇報紙了, 少去大自然了, 視野窄左好多, 睇她面試的回答都知係少左生活的體驗, 淨係響度"ai"口號, 無深度,我玩完最後呢個報分遊戲後都要放她一馬了, 就來係中學生了, 要她學會自已的事自已搞店了, 不過如果能抽到入BPS, 我都會好開心, 因為我女女係'近朱者赤、近墨者黑"的果種小朋友, bps俾我的印象都好好, 就係因為甘先報名博一博, 希望有好的同學影響到她。

希望到你女女果屇, 唔使甘辛苦了。

請問各位有經驗的家長, 你們報庇理羅士是否都是要全級十名內呢? 還需要有其他獎項嗎?      

Midagemum,

你囡囡可以入圍2nd interview應該成績唔錯, 佢唔鐘意溫書, 可能佢覺得識晒, 或者想用自己的方法溫書. 到依個年齡開始有自己的主見, 有一次我個女溫書時, 我叫佢做左某D課外習作, 佢突然發脾氣話點解要用你D方法, 我可唔可以用自己架方法去溫書呀! 我覺得好突然, 佢從來好少駁咀, 於是我話如果你想點, 你可以講比我聽, 但唔需要發脾氣, 佢後來都say sorry. 有一次佢話唔要讀band 1中學, 好辛苦, 我話呀媽唔係要你入名校, 係要入好D架學校, 大部份同學都係讀書架, 你想唔想入間學校, 你聽書時, 佢地就係到玩, 攪著你. 依家我都唔敢係佢面前提升中架野, 費事比佢壓力, 順其自然.

Hello TIMA,
你們報庇理羅士是否都是要全級十名內呢?

唔係, 任何人都可報, 不過我都唔知點樣先有second interview? 好彩掛 !
    成績我女女比一般好d咋(中上), ,課外都係 比一般好d咋(中上), 有得interview, 未必真係有得入, 我都失敗過一次了(當年大仔), 不過我屢敗屢戰, 因為最重要係呢間學校係屬我們的校網, 我真係博gei咋.

Hi Midagemum,

謝謝你的資料!!!  

TIMA
‹ 上一主題|下一主題