用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs元朗真光
go

根德園vs元朗真光 [複製鏈接]

根德園vs元朗真光

根德園vs元朗真光  
各位,
如果你住元朗,小朋友考到根德園同元朗真光,07 -9月入讀,你會比佢讀边間呢? 論學習根德園教得深D但有一套方法train up 小朋友.論距離真光近屋企及課程都深但小朋友要自動自覺去應付學習.如果你哋係咁情况,請問會簡邊間呢?

wcwccy

Re: 根德園vs元朗真光

Dear wcwccy,
It takes more than 1 hr to travel from Yuen Long to Kowloon Tong and then 1 hr back.  Even an adult will feel very exhaust.
If I were you, I will move my family to Kowloon.  And the second option is to stay in Yuen Long and let him to study in Yuen Long Ture Light.
ko06879

It takes more than 1 hr to travel from Yuen Long to Kowloon Tong and then 1 hr back.

ko06879 寫道:
Dear wcwccy,
It takes more than 1 hr to travel from Yuen Long to Kowloon Tong and then 1 hr back.  Even an adult will feel very exhaust.
If I were you, I will move my family to Kowloon.  And the second option is to stay in Yuen Long and let him to study in Yuen Long Ture Light.
ko06879

根德園距離你屋企遠,而且課程深,要花很多時間溫習。
如果想打好基礎入小學,當然選根德園,但如果顧及小寶寶體力及健康,最好選屋企附近的幼稚園,因為每日花數小時在交通上,對於一個小朋友實在太勞累。

卓林媽媽

小朋友適應力強, 上車又有人陪玩傾計, 佢地唔覺苦架. 1小時車程ok la. 大陸山區d小朋友行2粒鍾返學都係咁啦, 何況家陣坐車。

早d 返到屋企又如何?咪最多比多15分佢地睇電視同玩。

住屯門元朗遠又點, 我雖然無能力買九龍樓但希望係有能力的範圍內比最好的教育佢. 小時嘆慣, 大時你想佢勤力都難, 現今既青少年都有睇你睇。仲有我覺得唔知點解d市區人下下都叫人搬走,話咁易咩.

所以我覺得唔好比距離嚇怕, 如覺得根德園掂, go ahead.

1) 如果根德園D程度同內地山區學校D程度差唔多,就話[遮],但根德園K1都有成幾份家課,D書又深,小朋友少D精神都唔得,到時老師投訴就煩。
2)內地山區D小朋友好似5、6歲先返學,香港D小朋友2、3歲就返,分分鐘午睡未戒,或者連學習褲都未戒。
至於搬唔搬,就要分析其他因數。我覺得幼椎園始終是「學前教育」,小朋友開唔開心返學非常緊要。

1) 根德園K1都有成幾份家課,D書又深,小朋友少D精神都唔得,到時老師投訴就煩。

其實k1係逢星期二,三, 四先有功課, 每日寫十幾個生字, 唔係好多, 書亦唔係好深, 唔需要日日溫書都ok的, 因為先生每日在學校都會幫小朋友重溫學過的生字

至於車程方面, 就自己考慮小朋友辛唔辛苦及可唔可以自己座車啦

多謝vickichan的資料。
不過我覺得 K2 and K3 D程度又深D,仲要默書。加上入左幼稚園之後就要安排小學,咁wcwccy你又想你小朋友考邊區小學呢?

fooky-hk 寫道:
小朋友適應力強, 上車又有人陪玩傾計, 佢地唔覺苦架. 1小時車程ok la. 大陸山區d小朋友行2粒鍾返學都係咁啦, 何況家陣坐車。

早d 返到屋企又如何?咪最多比多15分佢地睇電視同玩。

住屯門元朗遠又點, 我雖然無能力買九龍樓但希望係有能力的範圍內比最好的教育佢. 小時嘆慣, 大時你想佢勤力都難, 現今既青少年都有睇你睇。仲有我覺得唔知點解d市區人下下都叫人搬走,話咁易咩.

所以我覺得唔好比距離嚇怕, 如覺得根德園掂, go ahead.

唔駛你坐梗係咁講,一個幾歲的小孩子每日坐兩個幾鐘返學放學........   為

各位,
多謝大家意見!  其實我仍然15/16

我個小朋友在N1時在同區上學都要坐成一個鐘校車,就算同區你都會搵一間好D,但係好個間係唔係在樓下呢   

程度深淺???我覺得我個小朋友坐長車程在學習上無問題,我係全職媽,我現在訓練佢返到家後自已做功課,我唔會打電話提,返到家佢會自動比我睇,KV有一套方法教小朋友,所以都直架

我小朋友而家都係讀根德, 都係坐校車, 我覺得佢ok喎, 係車上面識到一班小朋友, 日日放學有傾有講都唔知幾開心

根德有佢自己一套教法, 唔係太谷呀, ok啦, 我覺得真光谷得仲西離啦, 咁多功課

根德每日都同小朋友溫返之前教過的野, 唔使家長担心無時間同小朋友溫書, 英文又教得唔錯, 我自己就好滿意啦

不過你都要視乎你自己小朋友而考慮的
‹ 上一主題|下一主題