用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今天面試的一條題目, 真考起細路
go

今天面試的一條題目, 真考起細路 [複製鏈接]

今天面試的一條題目, 真考起細路

今早去面試, 英文及普通話都十分順利, 但唯一出事竟然是廣東話對答

我都知好多學校曾問這問題:
如果你能投票選香港特首, 你會選那位呢? 請述明原因.

坦白講, 呢條問題好多大人都未必識答啦, 何況係小六生, 就因為咁而影響小女情緒令她方寸大亂.....唉!!!!

Re: 今天面試的一條題目, 真考起細路

你睇得重0者, 計我話依d問題先好答, 冇標準答案, 你鍾意講乜都得. 其實依類題目係用0黎睇下小朋友0既反應同去時事0既關心程度.
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

呢條問題好正路,我早就同囡囡一齊準備定一個好"正"

TroubleMum 寫道:
今早去面試, 英文及普通話都十分順利, 但唯一出事竟然是廣東話對答

我都知好多學校曾問這問題:
如果你能投票選香港特首, 你會選那位呢? 請述明原因.

坦白講, 呢條問題好多大人都未必識答啦, 何況係小六生, 就因為咁而影響小女情緒令她方寸大亂.....唉!!!!

嘩,好Update.
肯定升中面試班没有教.

[quote]
HH 寫道:
呢條問題好正路,我早就同囡囡一齊準備定一個好"正"

[quote]

可否告之你的好"正"

即係由細細個已經要考 "吹水"
平時呢d野, 大人講
佢地都唔想聽啦

哈哈,如果問我個女,我知佢會答咩,因為一路睇答問大會,佢就一路發表,話要選曽特首,因為佢此終有經驗,唔駛浪費時間去pick up 喎!   

這條題目, 我剛剛都聽到有學校在Interview中問, 但要用英文, 比用廣東話更難!  

:evil:  :evil:

wisely 寫道:
這條題目, 我剛剛都聽到有學校在Interview中問, 但要用英文, 比用廣東話更難!  

:evil:  :evil:

嘩,邊間學校咁勁呀?     
我囝囝在二月中時in嗰間都有問此題,不過係用中文,但都好難,因為個老師不停叫囝囝舉例,又不斷啄住佢,直至囝囝答唔到為此     
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

其實問呢d問題只想睇下個細路有無留意時事同埋佢地既反應, 答案係乜跟本唔重要既....  

雖然話有睇答問大會, 咁細跟本就唔清楚係乜野一回事, 大人講乜佢咪聽乜囉, 再加d自己意見之嘛!

I guess question like
"Why are you being so short?"

no definite answer but to test the creativity and also the reaction as well.

Chelsea

CHUCHU 寫道:

哈哈,如果問我個女,我知佢會答咩,因為一路睇答問大會,佢就一路發表,話要選曽特首,因為佢此終有經驗,唔駛浪費時間去pick up 喎!   

簡單,直接

唉....乜而家d學校set一條open-ended question都咁求其架~
好似"Why are you being so short?"呢類問題好明顯有人身攻擊同會令到d學生尷尬啦...
:-)

Yes, this is like attacking the weakness of the child also testing the temper of the child, if you being angry then you might not think of the answer, although there might not be a fix answer.

Chelsea

我亞仔面試時, 都用英文來問呢條題目, 但老師問時用 Do you know who is Donald Tsang & Allan Leung? 亞仔最初唸唔到, 佢話唔識, 過多一陣先唸到, 然後仲要問你覺得誰會在此選舉中得勝, 點解? 

christina_b 寫道:
唉....乜而家d學校set一條open-ended question都咁求其架~
好似"Why are you being so short?"呢類問題好明顯有人身攻擊同會令到d學生尷尬啦...

唔係化,咁都要問,焦問題咩.

醒目開學勳章 王國長老

其實條問題都好正路丫.......test下小朋友識唔識應變都好...even佢2個人都唔識, 都可以討論下咩叫一個好leader嘛!
如果佢問名門三萬幾蚊尺點睇, 就真係玩野喇   

Charlotte_mom 寫道:
如果佢問名門三萬幾蚊尺點睇, 就真係玩野喇   

咁都俾你諗到, 好搞笑喎.

this question is very normal.  so our son must well prepare themselves. 學吓小組討論及時事,就好易.唔駛怕.   
‹ 上一主題|下一主題