用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園interview
go

青衣學之園interview [複製鏈接]

青衣學之園interview

BB 下個月會去青衣學之園interview N1, 想問大家知唔知會問d乜, 同考d乜架? 因為我兩公婆都好緊張, 希望佢可以入到, 就唔駛周圍搵學校喇~ 謝謝大家幫忙!

Re: 青衣學之園interview

有心理準備,青衣校學位好小,所以收生會以在校學生弟妹/舊生弟妹/大仔大女為先,其實interview好簡單,都係比玩具睇小朋友反應同埋問下呢樣係咩咁,我提議你要平常心去面對唔好太抱期望,唔好太緊張
愛麗絲 寫道:
BB 下個月會去青衣學之園interview N1, 想問大家知唔知會問d乜, 同考d乜架? 因為我兩公婆都好緊張, 希望佢可以入到, 就唔駛周圍搵學校喇~ 謝謝大家幫忙!

請看以下討論:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=920415&forum=51&15[quote]

Thank you 各位呀!  我BB9月5日出世, 咁算唔算細仔呀~ 而家我重想緊幫佢報定其他幼兒班, 但又唔知邊間學校合適!

我個仔都係05年9月5日出世呀, 報左凱帆軒學之園, 但未收到通知幾時 interview呀, 我想佢唔會唔收掛, 我想依家d人都想入非牟利幼稚園啦, 平d麻

我bb 向4月4日青衣學之園interview!

leongmama 寫道:
我個仔都係05年9月5日出世呀, 報左凱帆軒學之園, 但未收到通知幾時 interview呀, 我想佢唔會唔收掛, 我想依家d人都想入非牟利幼稚園啦, 平d麻

唔使客氣~
你B 9月出世,即係依家歲半,九月開學剛好兩歲,可能要生左日先可返學,算係細仔掛,因為一般來講,由1月出世先叫大仔,由9月至12月31日都可叫細仔~(唔知有冇講錯)
請問你仲有冇報其他學校呢? 有冇interview經驗呀?
其實絕大部份學校都收曬生架喇...
至於邊間學校好~好睇你想要小朋友點成長!
我只響青衣報N1,因唔想佢坐校車去太遠~好唔放心!!

我揀左:
1.啟思<===我最初打電話去約參觀,佢地好有禮,約我響sat去,有老師帶我週圍睇,好nice,好光明正大,地方都幾大,夠曬地方玩,interview時老師都好nice,唔會嚇親或迫小朋友啋佢,整體感覺唔錯!! 雖然收左,但我地多數唔會去讀,因聽講課程較簡單,唔鼓勵小朋友太早用筆寫字,我怕太輕鬆,第日上小學攪阿B唔掂...如你buy比小朋友輕鬆成長嘅話,我覺得呢間唔錯!!

2.宏福<===等左好耐先有得interview,感覺上大部份老師都幾nice,interview嘅過程...唉...唔多好囉...
好彩都收左我B,地方就細同暗左D,但俾啟思就腳得多,如學之園唔收,就會讀呢間

3.學之園 <===同你地同一日interview,明天都會去openday,地方好鬼細,交表時D老師(?)禮貌一般囉...
貪佢有外籍老師,如果收我B,同讀得好,我會俾佢直上k1

Anyway,祝好運啦!!!

愛麗絲 寫道:
Thank you 各位呀!  我BB9月5日出世, 咁算唔算細仔呀~ 而家我重想緊幫佢報定其他幼兒班, 但又唔知邊間學校合適!

我地無interview經驗呀, 因為本來我係想bb讀全日班的幼兒園, 所以報左路德會同仁濟, 2間都係18個月後先收申請表...都未interview, 但同老公商量完之後...都覺得佢咁細要讀全日班會好慘, 又易病, 同埋我都係返半日工, 可以叫99湊佢放學先, 我下午再湊返佢...自己湊返, 可以教佢多d野...品行都好d...所以就想再搵下有無半日好的幼兒班...學之園就向上年佢一歲時我報的...其他都未申請報名呀...可能考慮"方方", 但問過就只得愉景開n1, 我地本身住海濱架嘛...

Can anyone comment on how was it going on the interview in Learning Habitat (Tsing Yi)?

Honestly, I didn't expect to have so many questions targeting my daughter's recognition and knowledge. It really sounded like a K1 interview but not a PN interview.
‹ 上一主題|下一主題