用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳州墨爾本寄宿家庭??
go

澳州墨爾本寄宿家庭?? [複製鏈接]

澳州墨爾本寄宿家庭??

我打算年中送囡囡去墨爾本讀書(year 6 插班) ,學校己聯絡好了.現本人想找一個寄宿家庭照顧小女.請問要什麼手續?去那處找這種家庭? 另外想問下陪讀visa是否只可以父母申請呢?     

唔該晒!

Re: 澳州墨爾本寄宿家庭??

你選了那一間學校, 我可以俾d意見你呀, 係邊區~~~其實homestay/host family 寄宿家庭aud250/week, 囡囡未滿18, 學校會安排再加監護人...陪讀visa我就唔知, 不過通常會用旅遊簽證(逗留三個月以上的訪客簽證申請人,須接受胸肺X光檢驗或健康檢查<約$500-1000提定診所>。)最長1年.
有空來看看
www.facebook.com/rosygardenwedding

教養孩童. 使他走當行的路. 就是到老也不偏離 (箴言22:6)

mrscow,

多謝你的回覆.
我選果區系Glen Waverley,囡囡今年11,準備入讀Mount View Primary School 插班讀 Year 6. 有D咩好既提意請指教下啦!

sorry ah...i don have information for the local sch, but i can help you find the homestay~~~

wai wai, did your daughter have acceptance from sch??
有空來看看
www.facebook.com/rosygardenwedding

教養孩童. 使他走當行的路. 就是到老也不偏離 (箴言22:6)

未夠18歲... 監護人好似要係related to 個學生喎 (i.e. 父母或親戚), 而且個監護人要21歲或以上.

mrscow,
Mount View Primary 回覆話要人到了就收,我諗應該無咩問題掛.
Homestay要點搞呢?手續又點做呀?我想在9月第4 term插班趕得上嗎?
Thank you for you help!!   

其實yr6係會畢業轉junor, 點解唔等到下年先開學, 因為yr7個個都係新生, 囡囡識朋友都容易d~~

HOMESTAY我記得aussie有個機構, 但我忘記了, 等我再search吓....
有空來看看

hkjandk 寫道:
未夠18歲... 監護人好似要係related to 個學生喎 (i.e. 父母或親戚), 而且個監護人要21歲或以上.

同意呀,, :wink:
1 ◇葉子的離開﹏∮是因為風的追求,╭還是■樹的不挽留﹏

唔須要RELATED嫁, 如果要, 那裡仲會有咁多學生去留學呀,,,

個grad要去政府登記~~所以要grad要另外收$$
有空來看看

BAMUM88,

Surprised to see me here?   

The reason why I didn't suggest homestay to you last week was because your daughter is too young.  According to the rules of the Education Dept of Victoria, students under 15 have to stay with parents or relatives and primary school students must reside with a parent for the duration of their enrolment.

Students over 15 can choose to stay with either a nominated homestay (your friends or distant relatives) or homestay arranged by the Education Dept.

For details,
click here

Hi Bamum,

how much does it costs per year for all expenses? I also want to send my son to study in Melbourne next year. He is 10 years old now. Will you go with your daughter? Can you share with me how to choose school for our kids? thanks!

saramaco,
我地系PR,所以準備叫啊女入讀政府學校唔冼學費.我會陪小朋友一齊去讀書,但時間上可能有出入,所以想搵homestay照顧囡囡,叫囡囡去早半年讀書先羅. 但好似話15歲以下一定要跟父母和親戚先得喎. :cry:
至於選校方面我都唔系好識嫁,但我選系Victoria 省,所以集中系Melb羅.我知每個省都有好多好學校嫁.如果你仔仔咁細,而你又唔打算去陪佢,可以考慮下寄宿學校.我知道有時會有D澳州寄宿學校泥HK做展覽,你可以去睇睇做參考.系展覽D顧問會好樂意解答問題和幫助,又專業呢! : 再唔系可以去Australian Consulate-General 查下資料又得.
Address: 23/F Harbour Centre, 25 Harbour Road, Wanchai, Hong Kong - Tel: +852 2827 8881
個web-site as below :
http://www.hongkong.china.embassy.gov.au/hkng/study.html
希望幫到你啦.

Devlin媽媽,
明白晒! 再次感激.

Hi Bamum88,

多謝你的資料, 看來我都要去看看展覽先!

本人現居墨爾本, 我建議你地報學校時, 最好問清楚是否需要先讀語言 (即讀英文先, 英文達標, 至能入正規學校) , 因我都認識一些朋友 (係 pr) 送/陪小朋友過來讀書 (有些是小學, 有些讀中學), 在入讀適齡年級前, 都係要先讀語言, 假如你想 term 4 入學, 很有可能先讀語言, 到明年新學年才可以讀主流課程。至於 home stay, 15歲以下應該是要與父母或親戚同住, 15歲以上則可以通過學校安排 homestay, 現在幾乎所有有收海外生的學校, 都會幫學生搞妥全套服務, 包括做學生監護人, 安排住宿等。
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

BAMUM88, 你好,

我再補充一句, 我都聽過 Mount View Primary School, 間學校唔錯架!good choice ! 如果你係 PR, 據我所知係無需要陪讀 visa, 陪讀visa 係給海外學生的家長, 點申請就要問下領事館, 但我知道學生 visa 幾耐, 陪讀 visa 都會一樣時間, 即學生 visa 係三年, 陪讀 visa 亦係三年。希望幫到你!
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

JimVan,
多謝你的資料.
另外你所指的(英文達標, 至能入正規學校)?是應該到那兒去查是否要英文達標的資格呢?是否小學和中學都需要有這種測驗呢?
多謝你的解答!
請問你住在墨爾本那一區呀?你2個小朋友現在又讀那一間學校和幾多年班呢?

我所認識的朋友, 他們的孩子多數要先讀語言, 其實是你報讀的學校會評估一下小朋友的程度, 再決定是否需要, 但亞洲來的學生, 幾乎個個都要。是否達標亦係學校會再評估, 視乎學生程度而言, 我知由一個 term 到一年都有。香港過來的學生都好醒, 一至兩個 term 就 ok。

我住在 wantirna, 同 glen waverley 係隔離區, 所以都聽聞過你報那間學校。我兩個小朋友都係在自己區讀書, 大仔二年級, 囡囡讀 kinder, 明年入學。

JimVan,
多謝!多謝!

我有親戚都系住系wantirna,咁岩喎。個親戚既仔仔就系讀緊Mount View Primary School。你大仔讀邊間呢?  

JimVan 寫道:
我所認識的朋友, 他們的孩子多數要先讀語言, 其實是你報讀的學校會評估一下小朋友的程度, 再決定是否需要, 但亞洲來的學生, 幾乎個個都要。是否達標亦係學校會再評估, 視乎學生程度而言, 我知由一個 term 到一年都有。香港過來的學生都好醒, 一至兩個 term 就 ok。

我住在 wantirna, 同 glen waverley 係隔離區, 所以都聽聞過你報那間學校。我兩個小朋友都係在自己區讀書, 大仔二年級, 囡囡讀 kinder, 明年入學。

hi bamum88,

我的小朋友讀 templeton primary school, 都係政府學校, 囡囡明年都會入呢間。
‹ 上一主題|下一主題