用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節評審水平與制度
go

校際音樂節評審水平與制度 [複製鏈接]

校際音樂節評審水平與制度

本屆校際音樂節轉眼已過了一半時間, 很多小朋友都已完成賽事, 從拾心情應付學校繁忙的功課和考試.

我相信大部份的家長也曾全情投入音樂節比賽當中, 亦本著享受比賽過程為首, 得獎其次的心態, 去渡過準備多時的音樂比賽. 但到最後, 當評判宣佈結果的時間, 小朋友和家長都會緊張起來, 準備或水平不足的就存僥倖之心, 希望 ’爆冷’ 得獎, 而準備充足和高水平的, 就祈望得到最高榮譽. 但很多時結果都出人意表, 令部分人有意外的喜悅, 但相對也有部分人感到失望沮喪.

其實要一個評判同一時間在四五十位參賽者給與名次和客觀分數, 實在不容易, 雖然如此, 亦可理解, 但這個單一的主觀判別與評審, 很容易做成部分人的失望和打擊. 另外, 評判的選委有否特定程序和監管 ? 是否適合某組別作評審 ? 既然比賽結果亦附有分數, 此分數能否真正反映該參賽者實力, 是否客觀 ?

各位家長, 對此有否意見 ?

Re: 校際音樂節評審水平與制度

Hi, neighbour931,

其實你提出嘅疑問係校際呢個比賽已經存在好耐啦!有兩個學生,同一位老師,彈同一首歌,相同風格,一位可以得到冠軍有 honour,但另一位只有 80分得 merit,評判 comment 冠軍果位 good tempo,但 80 分果位 tempo too fast,問題出在兩個唔同評判。所以參加得呢個比賽就預咗會有咁嘅情況,始終都要睇天時、地利、人和!
但當然,每年嘅校際比賽係一個好機會俾小朋友去訓練膽量啦!所以我覺得佢始終有佢嘅存在價值,因為參賽費比較平     

Rachethew,

你講得好岩呀,尤其是最後o個句
Rachethew 寫道:
Hi, neighbour931,

其實你提出嘅疑問係校際呢個比賽已經存在好耐啦!有兩個學生,同一位老師,彈同一首歌,相同風格,一位可以得到冠軍有 honour,但另一位只有 80分得 merit,評判 comment 冠軍果位 good tempo,但 80 分果位 tempo too fast,問題出在兩個唔到評判。所以參加得呢個比賽就預咗會有咁嘅情況,始終都要睇天時、地利、人和!
但當然,每年嘅校際比賽係一個好機會俾小朋友去訓練膽量啦!所以我覺得佢始終有佢嘅存在價值,因為參賽費比較平     

我女儿在這次鋼琴比賽參加兩個鋼琴項目賽事, 取得了不俗的成績. 做為家長的我多少也感到有一點點的”榮”. 但細心想想, 每年的校際音樂比賽, 除了講實力, 也有運氣的因素. 如果你所在的組別, 對手水平高, 自然競爭也大, 既使不获獎, 也不表示彈得不好. 相反, 如果你所在的組別, 對手水平都一般, 既便你得了第一, 也不能說你彈得很好. 家長要以平常心去看待賽果, 不要因為自已的孩子落敗, 就懷凝評判的評分准則. 确實很多時候是我們家長水平不够而產生理解錯誤, 或是老師對歌曲的理解掌握出錯以致未能得到預期的成績.  我這樣想, 校際是一個水平很參差的比賽, 有的人能很完美地彈完整首樂曲, 有的人坐在那揾音. 既便我完全不懂音樂, 對於一些彈得一般選手, 都可以從聽他們彈前幾個音就大約知道后面彈得如何, 何况是評判? 做得評判, 想必都是專業的音樂人吧, 除非有黑幕, 否則我相信評判”判錯症”的機會很小. 當然, 音樂比賽不同体育競賽, 沒有百分之百的客觀.  

我的态度是尊重賽果, 就算你認為評判有錯, 也只能認自已運氣欠佳吧. 以上只是自已的看法, 如有冒犯, 見諒.

我都十分相信評判的專業水平, 亦尊重賽果, 只是比賽過程和評審制度上如果可以定出多些客觀標準和程序會較理想, 我小朋友在音樂節亦有不錯成績, 但有時見到一些同學有著不錯表現卻落敗, 好明顯他們也曾用心去應付這埸比賽. 很多時我發覺是程序和運氣使然. 以下例子,是今年其中一個評判的評審方式: 他會在比賽過程中, 分紙只會寫上評語, 完結後, 再從中選出優勝者和給與分數, 其實當中有著無數相同的評語, 再從這四五十個表演回憶去選, 好似會變得兒戲一點吧, 因為大部份同學全年都只會參與一兩個賽事, 認真的同學和家長都會投放很多心血下去, 如果單單受制於運氣和個人(單一)主觀判別, 對於有實力而未能得到合理成績, 唔多唔少都會做成打擊,當然, 參加得呢個遊戲, 就得遵從這規則, 我這裡說, 只係希望比賽可以有所改善進步, 沒有冒犯之心

Hi neighbour931,

I agree to all you say.  I think the result could be more objective if there could be two adjudicators in each competition, but that is quite difficult due to the limited resources of the Association and the increasing no. of participants each year.

However, you may still voice your concerns to the Association formally so that someone may really consider it.  

Except the very talented and good players, most competitors tend to win and lose some competitions taking into account the element of luck.  Like investment, the longer term results will tell the true potential and ability.  Maybe parents can also assess their kids on a longer term prospective rather than focusing on the result of a single competition ?  When we could not improve the system, we can only choose to adjust our attitude. That's the imperfection of life !!

After saying all that, I finally realize how important it is to wish my child 'Good Luck' before the competition !!   謀事在人,成事在天, 好運好重要呀 !!

neighbour931 ,

的确是有我們家長覺得"有著不錯表現卻落敗"的事例, 我也試過自已"選中"的冠軍連"三甲"都不入, 我在想, 這會否就是"非專業"眼光與"專業"眼光的區別.

提到的評審方式, 是否可以這樣理解, 評判在聽到他認為好的, 有機會入三甲的參賽者, 先把他們的分紙抽出來, 然后按"好", "更好"的順序排列. 其他的則寫完評語即時寫分數. 到聽完最后一名參賽者后, 再按之前的排序給""好"和 "更好"的參賽者評分.  當定下第一名的分數后, 第二名, 第三名, 第四名等的分數則相應减少.

當然如果每場比賽有兩位評判更好, 可以减少主觀之失誤.

Candytl,

你所提及的方式我也曾見過, 我也覺得會好一點.

另外, 如果大家留意一下評判的background, 有很多時候, 評判不是該組器樂本科, 例如我見過一組二胡比賽, 評判是從前國內知名指揮家及第一小提琴手,沒有提他二胡的成就, 當然, 他的音樂知識水平不用懷疑, 只是作為器樂比賽評判, 理應有奇他更好的選擇

藝術從來都係好主觀既野,你鐘意既話,可以付出很高的代價....hehe

candytl 寫道:

當然如果每場比賽有兩位評判更好, 可以减少主觀之失誤.

[quote]
Sindy 寫道:
藝術從來都係好主觀既野,你鐘意既話,可以付出很高的代價....hehe
[quote]

Sindy,

你講得好"弦"渦   

當然, 任何事情都有客觀和主觀因素, 但我們現在接觸既都算係普及藝術, 應該存在著很多客觀標準.

昨天有位參與應屆音樂節的職員表示, 佢覺得評判錯配的情況都幾嚴重, 佢擧例, 有一場高級古箏比賽, 評判係一個主修琵琶的人士, 當然, 佢可能古箏都好叻, 但會欠缺說服力. 大部份評聚首一堂既時候, 並沒有藝術或交流, 多數時候都係講自己的地位和威水史.
我亦回想起一件事情, 我小朋友昨年報校際音樂節既時候, 剛轉鋼琴老師, 我問他參加音樂節的意見, 他認為參加無妨, 但不十分鼓勵, 可解? 原來他也曾當過評判(他現在是一個半退休國際鋼琴家), 他說, 單一評判, '我話邊個係冠軍, 就係邊個', 表面聽落去無乜問題, 但唔知大家有咩領會.
無論如何,  恭喜今年得獎的, 攞唔到獎既亦不要灰心, 繼續努力. 亦希望大會改善和平衡各方面的主觀和客觀因素.

我的小朋友是拉小提琴的,我最不滿意校際比賽可以沒有陪奏去參加比賽,因為夾唔夾琴可以是差好遠,既然是比賽,應該是有規則,點可以是無陪奏都可以出場,仲話唔會因此被扣分! :evil:    

[quote]
neighbour931 寫道:
昨天有位參與應屆音樂節的職員表示, 佢覺得評判錯配的情況都幾嚴重, 佢

我都有聽過老師話佢d學生派去唔同嘅場地比賽, 評語不同, 音樂嘅野真係好主觀, 所以有d老師一知道評判個名, 就做吓資料搜集, 起吓佢鍾意如何演譯, 投其所好, 自然高d分啦 !

[quote]
JP 寫道:
[quote]
昨天有位參與應屆音樂節的職員表示, 佢覺得評判錯配的情況都幾嚴重, 佢

[quote]
當然, 對於真正有志於在音樂發展的同學, 校際音樂節一定唔會係佢既主要目標, 但這個比賽普及程度十分高和有一定的認受性, 我相信很多學校都會參考去評估學生的音樂成就, 另外當然有皇家試等, 很多家長都希望其子女得到公平合理的對待, 當然, 呢個世界邊有絕對既公平, 只有不停去改善. 講真, 去得比賽既, 邊個唔想

當中有幾多家長或小朋友真係可以係呢d比賽過程中, 在別人身上學到音樂上既知識, 可能學到d出場策略, '大膽d'等等.比賽完後, 有多少人會記得個冠軍係點彈 ?

Hi neighbour931,

One good arrangement about the Music Festival is that it is opened to spectators, and some popular events are held on Sat. and Sunday.  Personally, it's my busy season in preparing kids for competition and taking them around to appreciate other's musical skill.  It's not just a time of competition, but music sharing too.   It could just be fun !!    

. . .  去得比賽既, 邊個唔想攞獎, 無論係心存僥倖, 或以實力取勝, 當中有幾多家長或小朋友真係可以係呢d比賽過程中, 在別人身上學到音樂上既知識, 可能學到d出場策略, '大膽d'等等.比賽完後, 有多少人會記得個冠軍係點彈 ?

小朋友去比賽, 除左會諗自己既表現之外, 我地都會留心人地既演繹, 亦會一齊去揀出一 d 彈得好既參加者, 估中心水好開心嫁        !  上年我地組既第一名, 真係彈得非常好, 之後我地練琴, 都會經常諗起;  咁多年比賽所得著既, 我覺得都幾多, 會終身受用的.

Zoey 寫道:
小朋友去比賽, 除左會諗自己既表現之外, 我地都會留心人地既演繹, 亦會一齊去揀出一 d 彈得好既參加者, 估中心水好開心嫁        !  上年我地組既第一名, 真係彈得非常好, 之後我地練琴, 都會經常諗起;  咁多年比賽所得著既, 我覺得都幾多, 會終身受用的.

Hi Zoey,

Most agreed !!     
‹ 上一主題|下一主題