用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀sfa可以得到甚麼
go

讀sfa可以得到甚麼 [複製鏈接]

Re: 讀sfa可以得到甚麼

我都係 sfa 的家長, 我好同意火影忍媽的說法, sfa已經不再是以前咁好了, 校長年年開家長會都說同一些廢話, 但有幾多真是實現呢?我已經聽了很多年了. 考試範圍又多, 請問有小朋友讀 general studies科目的, 考試時通常會考多少課? 我個小朋友今次考 g.s. 考20課,單是我自己幫他出題目都出到想死, 試問個小朋友會唔會讀到想死? 我們足足讀了5個full day先讀得完全部.

SFA = St. Francis of Assisi's English Primary School.

你好聰明呀!我想火影忍媽是SFA的家長, 而不是小六學生.

Totally agree!

曾太,

我都是sfa的家長 (p.5), 好担白講,如果你的仔仔在主科上沒有A的話, 你的名次都不會在100之內. 你不要聽校長話, 如考全級100-120以內都是band 1, 之前火影忍媽都說過主科沒有A的話好多band 1或英中是不會泒表及會有interview的機會的. 這都是真的. 所以你要好好想清楚去向或者想想有什麼補救方法.

po mummy,

我知道如果有子女想讀SFA的家長, 都一定會知道SFA小一入學試是要考筆試的. 如果你唔知, 只不過你太無知. SFA 在九龍區都算是一間有名氣的私小, 如果你覺得SFA是咁差, 你唔好考, 只怕你只是考不到入SFA, 而有感而發的.  因為通常吃不到的葡萄都是酸的.
我覺得只有我們有子女在SFA讀書的家長,才有資格批評SFA是好是壞.因為我們先知道入面的教學及運作, 其他人的不中肯的惡意批評是無知的行為, 根本不需理會.

po mummy,

我唔係想吃這粒葡萄, 我個仔一早就已經食了這粒葡萄了.  他已經在SFA讀了幾年, 還快要畢業.  只是你的小朋友(如有的話)無機會吃這粒葡萄, 而令你對這間全人類都知是一間有名氣的私小, 而你卻說這是一間不知名的深水步區小學. 恨之入骨. 我真係唔知道你的資料從哪裡來的, 每年都有200-300個後補位, 如果真是每年都有200-300個後補位, 而你的小朋友都入唔到這間你話到咁差的小學, 你的小朋友都叻極有限.  唔該你唔好喺度再唱哀這間小學, 再誤導各家長了. 拜託!拜託!
BK這度的目的是給予各人將一些有用的資料互相提供, 一同分享, 而不是給你亂說24, 好似想(褸)打咁, 真無聊!
‹ 上一主題|下一主題