用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇收到何文田迦密中學面試信?
go

有冇收到何文田迦密中學面試信? [複製鏈接]

有冇收到何文田迦密中學面試信?

有冇收到何文田迦密中學面試信?
請問知唔知迦密中學幾時面試呢?
唔知會唔會同其他中學撞期呢?

Re: 有冇收到何文田迦密中學面試信?

從迦密網頁揾到,唔知啱唔啱你>>>>>>>

中一自行分配學額收生面試 (2007~2008)2007 ~ 08 學年本校共有 60 個中一自行分配學額,接獲申請共 761 個,所有申請人均需參加面試。
日期: 24/3/07 ( 星期六 )
時間:郵遞通知,通知信將於 19/3 前寄出。
形式:中、英文個人面試各十分鐘。  

面試時需帶備:
( i ) 小四至小六成績表正本。

( ii ) 課外活動記錄。

( iii ) 自選小六中、英、數習作各一份。

( iv ) 任何家長認為有助申請的資料。

Thanks a lot!
我仲未收到信........
請問有冇家長收到信呢?

我禽晚終於收到信啦
不過仲更加緊張,唔知會考d乜呢?!

祝各位好運! :

are they having the interview on the same day,  will anyone share what the interview questions are?

學校應該會1日內見晒.亞仔舊年面試嘅程序>>>

去到報到,佢哋會叫你哋去一個課室,講清楚程序,然後你囝囝(囡囡)就會先後入去3間課室,第一間考中文,第二間考英文,第三間就父母陪同見老師答問題,見完老師就面試完畢.
中文同英文因為我唔可以同亞仔入去,所以唔知問咩?亞仔話都係讀一篇文章,跟住答個老師問題.
最後間房有兩個老師會睇你帶去嘅資料,功課,然後同你囝囝(囡囡)傾偈,佢哋就問咗我個仔平時會唔會睇報紙?睇報紙會睇咩?我個仔答會睇副刊,咁佢就叫佢介紹佢睇過嘅一篇文章.最後佢哋就問點解要揀迦密中學?

以上就係我仔舊年面試嘅經驗,希望幫到你哋!!!

many thanks,

you mention "最後間房有兩個老師會睇你帶去嘅資料" so do you need to put up a profile for your son's work for them to review?  

Dear Bennett Mami,
Since your son was interviewed last year, what kind of questions were the teachers asked you (the parents)? Would you please tell something about that because I'm going to have an interview this Sat.?
Thanks a lot.

doggie,

學校寄俾你封信應該有叫你帶咩資料去,我舊年就帶咗個profile,佢d功課(最好帶d同寫作有關嘅)同小學校長嘅推薦信(佢有收,但無即時睇).

chuchu21,

佢哋無問我問題喎!我淨係坐喺亞仔身邊,全程都係亞仔自己答晒.

希望幫到你哋,囝囝囡囡考到自己心目中嘅中學喇!!!

Chuchu21,

My daughter is going to have an interview this Sat morning.

Cheers
Mwong

Mwong
my niece got the interview at 11:30am..

good luck to your daughter

Dear Bennet Mami,

Thank you very much.

請問band1尾有無機會入迦密?
‹ 上一主題|下一主題