用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 急問點幫小朋友扎髻
go

急問點幫小朋友扎髻 [複製鏈接]

急問點幫小朋友扎髻

各位,

請幫忙, 我急想知道點扎髻, 跳舞用黑色網嗰種.

Re: 急問點幫小朋友扎髻

如果你用軟果隻網就喬一下 之後就用隻手撐大個網 之後就圈個圓型出o黎 不過真係好難話你知 因為我淨係識做ka咋   你個小朋友係邊o度學 是否ballet呢?? 學o左幾耐ah 其實你唔識 可以問d 上堂果個跳舞老師ka ma!!

kayan,

最大問題其實係佢唔係學ballet, 係學校既跳舞班, 平時一直唔洗扎髻, 但聽日要去比賽, 老師同佢地講要扎髻喎, 我尋晚先知, 家陣咪"R"晒頭囉.....

首先高高地梳理好馬尾,注意橡膠圈o既鬆緊 太鬆o既話 髮髻會向下塌 向同一個方向卷起頭髮, 將頭髮的髮尾收在最下面 ,套上髻網 可以在髻網外調整髮髻o既形狀 然後用髮夾夾緊髮髻o既四周

sorry 因為要打出o黎 個網copy唔到果一頁比你!! copy o既只係首頁 so我打比你睇 希望你會明la!!

落gel, 然後扎條高身長馬尾, 如果好長頭髮就將條長馬尾圈一個(或多個)餅, 圍住條橡筋咁圈。 如果唔長, 就係咁二摺埋d頭髮。

跟住就用個髮網, 網住所有頭髮, 用頂夾打橫打直叉住個髮網條橡筋直至叉條扎馬尾條橡筋。通常三至四個就叉得實。同埋記得叉時要壓扁執頭髮, 太像一個球體就叉不實。

最後夾番頭髮底的髮尾。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

另外你要買一些U夾去固定髮髻, 先扎馬尾, 然後打圈做出一個圓形, 用髮網包住, 跟著用Upin插好, 功多藝熟

唔該晒呀咁多位, 我而家有個基本概念, 今晚返去實驗吓先, 聽朝咁鬼早驚攪唔掂.
‹ 上一主題|下一主題