用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問:東華三院黃鳳翎中學呢間學校如何? ...
go

請問:東華三院黃鳳翎中學呢間學校如何? [複製鏈接]

請問:東華三院黃鳳翎中學呢間學校如何?

唔知band幾?
係咪咁差?
如果o係裡面考到全級頭10名
係咪o係出面黎講都算好差?

Re: 請問:東華三院黃鳳翎中學呢間學校如何?

有無人幫到我呀??
唔該

呢間中學係band 3.我女現就讀中一.聽佢講D同學上堂玩,駡老師.有些學生吸煙.衣衫不整,還有很多聽聞啦!我正為我女揾緊學校轉.佢考全級10名之內,但出到去就唔多得啦!你要知D學生唔多讀書,對佢來講上到10名之內又如何.因我之前帶佢去考左一間中學,英文只得40幾分,數學只得38分,間學校的校長很懷疑我個女怎樣考到10名之內呢?所以要轉校呀.

多謝你回覆

呢間東華三院黃鳳翎,係BAND 3,真係無學校收先好考慮喇。
我有個friend前年教過,後來都頂唔順走咗,佢話其實間學校成日換老師,可能係太難頂,無人想教,少部份較好的學生就覺得無所適從,壞的就更肆無忌彈無皇管,學生壞唔在講,衰就衰在連校長都怕晒D壞學生,寧願話個老師管得唔好,都唔敢同學生家長理論。咁如果個學生本身林林善善,只係天資差先入去讀,就真係比D壞學生點處置都無人會理。
[img align=left]http://www.babygiftsupply.com/prodimg/afghan_small.jpg[/img]

如果有其他出路, 真係要快D離開此學校, 免小朋友浪費真正學習的時間。

有時間間中學之'成績', 就算英中都有很大分別, 小兒在小學成績都是不錯, 全級有10名內, 所以他堅持要嘗試區內名校'曾XX', 結果成功, 而其他差不多成績同學便多選'次選'英中(林x光') , 這些同學都選入'精英'班, 成績一樣全級頭20名, 但小兒, 自從上到中學, 須然成績中等, 但我覺得佢真是成長了, 還說真是和其他同學還有一段距離, 要比心機, 其實我都有同小兒講過, 如他選其他'次選'英中, 一樣可以'名列前茅', 但他回應我 :
我便好似一條'小魚'一樣, 要游去大海, 才可以見到大世界,
成日在小河中, 便有點兒'井底之蛙',
不過這是我做家長一點心得, 其實最重要一定要在他們身旁扶持. 無論成功與失敗.
其實沙田區, 都有一些學習風氣好學校, 還記得他們小學老師有講過大圍'楊x小琳', 他們有很多小學同學都選這間, 不妨去看看學校上學及下課情形. 可能會有所得著.

醒目開學勳章

根據學校網上資料,校風及成績還算ok, 難道學校資料有出入

多謝大家回覆
:-|
其實都知知地係差
但真係唔知咁差

唔好攪錯咗當係東華三院黃鳳"亭"中學。一間(黃鳳"亭")係Shatin,一間(黃鳳翎)係Ma On Shan。

原文章由 慧妮會員 於 07-6-29 21:57 發表
根據學校網上資料,校風及成績還算ok, 難道學校資料有出入
‹ 上一主題|下一主題