用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇話邊d nursery入名kinder機會大d呢?
go

有冇話邊d nursery入名kinder機會大d呢? [複製鏈接]

有冇話邊d nursery入名kinder機會大d呢?

想問下前輩們(bb已入kinder), 其實有冇話入到邊間nursery再去考kln tong出名個d kinder會易d呢 (如st cat, 根德, 樂基...etc), 定係其實無關係既呢?

實在一頭霧水, 無從入手呀!! 請指教指教~           

Re: 有冇話邊d nursery入名kinder機會大d呢?

有冇人知荃灣luk yeung好唔好, 駛唔駛一出世入定form個種??  

Re: 有冇話邊d nursery入名kinder機會大d呢?

人人講法唔同啦...
我都有朋友佢仔無讀 nursery, 幾間名校都收, 最後佢揀根德. 另一朋友佢女兒讀某著名 nursery, 有幾間名校係 waiting, 有一兩間收.

如果你心目中果間 kinder 係有 nursery, 咁當然係入佢 nursery 啦. 否則我覺得都係 interview 表現, 同埋家長質素重要 d.

luk yeung...留意佢公佈的日期去拎報名表同交表即可, 唔需要一出世入 form. 個人覺得唔錯, 起碼我見親佢 d 學生都好好. 但亦有人嫌佢舊. 如果唔係無學卷, 佢係我呢區首選.

總之, 名校亦一樣有人彈, 聽多 d 唔同意見同埋實地觀察, 最重要係因應個人/家庭需要, 無話邊間先叫最好.

個人經歷:
當年我個仔兩歲已經讀幼兒園,開頭都係諗住讀幼兒園係過渡期,到三歲都會轉讀九龍塘o的幼稚園。去期中一間幼稚園interview時,個interviewer問我個仔有無讀緊幼兒園,我答有,o甘佢問我讀邊間,我答完後,佢問我,呢間係一間幾好o既幼兒園,點解吾繼續讀,我即時口啞啞,吾識答。之後個結果係waiting list 上午班,最後佢地都比到個上午位我,但我都係放棄o左。

Re: 有冇話邊d nursery入名近機會大d呢?

ronni 寫道:
有冇人知荃灣luk yeung好唔好, 駛唔駛一出世入定form個種??  

ronni:
我細時讀luk yeung架,(我係tw長大,所以都幾熟識附近kinder)都ok,不過間校園好細law,無音樂室,無公園仔,上音樂課時要係後門空地,隨時成日有d外人經過.生日會時,要買2個蛋糕,同埋要整紅雞蛋帶返去law!(都幾煩)教師都ok,有愛心!最後我升小學,就讀伍季明.我諗住我個女讀小學時,都會揀番伍季明!
‹ 上一主題|下一主題