用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: yanyan-mummy
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Re: 校際音樂節

Aries媽咪

多謝你呀, 我想請問85分係咪有張cert.架, 係唔係學校比? 咁洗唔洗比張分紙學校, 定係學校會知架, 唔好意思, 咁多問題.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

各位好:

囝囝讀緊下午校, 但校際音樂節卻編入下午比賽而且排行最後,想請問囝囝可否遲D到, 而我同佢報到先?

謝謝各位

醒目開學勳章

我得閒試吓答你.

比賽當日程序應該係由一號開始彈奏,完成後,評判即時俾分同評語,需時約一至兩分鐘,然後到二號,餘此類推,我囡個centre共六十餘人,有兩個break,每個break五至十分鐘.

大會唔需要參賽者一開始就要報到,然後响度等,最重要係佢叫到你個號碼時,你要在場,佢會好快咁响約半分鐘內叫三次個號碼,如果都冇出現,相信係當棄權.

而我個centre响六十幾個號碼叫完係再好快咁叫一次缺席者的號碼,相信係俾佢地出場彈奏,但囡囡琴老師話應該唔會計分,係俾機會佢地彈奏咋.

但唔肯定個個centre一樣程序同處理,咁幫唔幫到你決定幾時到呢?

Love_dd 寫道:
各位好:

囝囝讀緊下午校, 但校際音樂節卻編入下午比賽而且排行最後,想請問囝囝可否遲D到, 而我同佢報到先?

謝謝各位

想問

醒目開學勳章

合唱比賽我冇經驗,但估係啩??不如你問吓學校,佢地應該好有經驗噃.

Venus 寫道:
Aries媽咪

多謝你呀, 我想請問85分係咪有張cert.架, 係唔係學校比? 咁洗唔洗比張分紙學校, 定係學校會知架, 唔好意思, 咁多問題.

venus,

不要客氣啦, 通常經學校報都要攞分紙比學校做記錄的, 妳仔仔分數好, 更加要比學校啦 , copy張分紙, 叫仔仔比葉老師就得, 至於張cert.會寄去學校, 由學校比番妳, 不過我上年張cert.等咗半年呀   
aries說今年EC的同學都比賽得好好, 老師在早會上說, 又多兩位同學攞咗第三, 真係值得恭喜呀

老師話主辦單位無回應門票的事, 叫我有時間就試

Hi all mums

Please advise how can I enrol 校際音樂節 for my son?

Many thanks!

Venus,

你囝囝都係今日比賽, 我囝囝都係, 佢係上午比賽, study in f, 可能係第一次比賽, 我心情都好緊張, 囝囝就好似無咩嘢咁, 好在囝囝都可以順利彈好全首歌 , 今次我對囝囝都無咩期望, 因為係比賽前老師話囝囝彈琴時無感情, 好似機械人咁, 囝囝係無壓力下, 出奇地可以攞到八十五分, 我真係開心到暈 ,  係我哋個組攞頭三名都係88分,87分同86分, 本來諗住攞到七十五分都已經好開心,所以囝囝可以攞都咁高分, 真係要好好慶祝一下   
活得幸福的女人

我囝囝係3月1號比賽咗 104,佢都係第一次參加比賽、第一次上台對住咁多人彈琴。  冇壓力冇期望,佢只得個7歲人仔, 只叫佢彈番Miss教的就可以了。
最後囝囝竟然得了第一,取得92分,真係好意外、好開心、開心到飛起,真係好感動! 連個囝自己都以為係發緊夢!

返到屋企囝囝自動自覺練琴,主動咗。

希望今次的經驗和成績,能夠幫到佢增加對彈琴的興趣同信心。

醒目開學勳章

Venus:

恭喜你呀, 你囝囝表現咁好...
其實你囝囝表現真係好好,得到85分,真的很高分,
今早我囡囡都比賽完,係香港藝術中心,佢都係第一次參加比賽,G.1  U101
其實囡囡都好好運,排在中間三十幾先出場,因為頭十幾二十個出場的參賽者都比較緊張,很多都有小小出錯,攪到我都好緊張,驚佢都會彈錯,好在佢上台的表現好好,成首歌順利完成,沒有彈錯,最後等所有參賽者比賽完之後攞分紙,評判講完正確技巧...之後就頒獎,當評判宣佈第3名叫我囡囡名字時,佢都唔知,仲係到拍手,我即時叫佢出去攞獎,其實1.2.3.名的分都好接近,我囡囡第3名86分,第2名87分,第1名88分,真係好接近,所以你囝囝真係算好高分,可能是欠了小小運氣吧,希望大家的小朋友一齊進步!

醒目開學勳章

恭喜晒各位得到好成績o既小朋友同媽咪!!!

另bearmum:
我囡囡係經琴老師報校際音樂節架,因佢幼稚園唔參加呢d比賽,但好似好多小學都會幫學生報名參加,(我囝囝間都有,但佢冇興趣去),好似係大約十一月前後就會發通告叫有興趣o既報名.

洛婷

恭喜你囡囡攞獎, 我囝囝在ymca果邊, 即係隔離咋, 我地果組頭3名係91分,88分,87分(第二,三名希望冇記錯), 85分對我來說已經係不得了, 囝囝今日表現真係好好(比起平時 ), 下年再努力...

WaiMummy

嘩~~ 92分, 好勁呀, 你真係要獎勵下佢, 同佢慶祝 恭喜你呀...

ngyanting2000

恭喜你囝囝都取得好成績, 你果組d分都好接近喎, 我都好緊張, 我見好多小朋友都好驚呀, 彈錯音, 我都登阿仔緊張, 當佢彈完整首歌我先心定左咋, 真係嚇死我....
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Aries媽咪

唔該晒你, 仔仔都話老師叫明天帶分紙返去, 聽到話EC取得好成績真係開心, 希望繼續有好消息...   

Aries媽咪 寫道:
[quote]
Venus 寫道:
Aries媽咪

venus,

不要客氣啦, 通常經學校報都要攞分紙比學校做記錄的, 妳仔仔分數好, 更加要比學校啦 , copy張分紙, 叫仔仔比葉老師就得, 至於張cert.會寄去學校, 由學校比番妳, 不過我上年張cert.等咗半年呀   
aries說今年EC的同學都比賽得好好, 老師在早會上說, 又多兩位同學攞咗第三, 真係值得恭喜呀 [/quote]

Dear all

今日我個女都係第一次出賽, 都係在無壓力(佢)及無期望(我)之下, 完成比賽.  今次係佢學左琴以來第一次係咁多人面前彈, 其實今次參加係想佢攞下經驗等佢來緊考皇家試無咁驚.  但係, 竟然好好彩咁, 佢得到第三名呀    , 攪到宣佈佢個名出去攞分紙時, 我地都呆左呀兩秒呀!!

請問有無人比賽左Grade 4, 113 Hummel Allegretto in G? thx

簽名被屏蔽

[quote]
yywhk 寫道:
我得閒試
‹ 上一主題|下一主題