用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: yanyan-mummy
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Re: 校際音樂節

我個仔都完成左比賽lu..
佢既表現都好好...完全無彈錯....第一次參加比賽有咁既水準..我都好開心
佢有85分,merit,第一名有90分    

Gingerman,

唔好意思, 我唔應該說她教得不正確, 只是我覺得她不太識教幾歲大的小朋友, 好似我囡囡有段時間彈到手好痛(當時只彈一級歌), 她沒有提點我囡囡應該怎樣用力去彈, 所以久而久之囡囡對彈琴有抗拒, 我問老師, 點解會咁, 她說解釋給囡囡聽都不會太明的, 所以就沒有幫她解決.

所以我就覺得不大對勁, 轉了老師後, 新老師即時教囡囡怎樣用力, 及為什麼會彈到手痛, 老師都有一一解釋, 至始之後囡囡都沒有彈琴彈到手痛了.

其實先前的老師都好有愛心, 不過耐何她不能解決小朋友最基本的問題呀

[quote]
happyallthetime73 寫道:
YuYuMother,

恭喜. 我個小朋友已經好緊張.  希望佢可以上到台.

請問有沒有小朋友上唔到台

yywhk 寫道:

囡囡終於都可以順利完成,雖然未能發揮到佢o既最佳水準,但又有幾多個可以???而且佢仲好好彩得到第三名......好開心,真係好開心.   咁啱今日就下畫就有琴堂.......第一時間買咗花送俾琴老師,先至上去上堂同報喜

yywhk,

你講得好0岩呀.....真係唔係個個小朋友都可以臨場發揮得好, 所以你囡囡好叻呀!!!

我囡囡可能緊張, 比平時彈快左少少, 但有merit我已經好滿意, 最緊要努力過同係過程中學習到. 希望吸取今年既經驗, 出年再參加會有更好既成績啦~~~

yywhk,

恭喜妳囡囡呀, 第一次有咁的成積不錯了~
我記得上年第一次睇校際真係驚到震 , 見到d小朋友驚到彈唔到, 睇到都"鄧"佢地可憐:-|, 尤其d大姐姐哥哥, 比小朋友仲緊張, 所以越細參加就真係越好~
我囡彈二級個場, 得獎3位都我估都只係 6-8歲咋~    

bbqueen 寫道:
[quote]
YuYuMother 寫道:
我囡囡今朝參加 Grade 1比賽, 雖然無攞獎, 但表現都唔錯, 有merit. 第一次比賽黎講算唔錯, 當攞下經驗, 我覺得好滿意.  

我囡囡月尾參加 Grade 1比賽, 都係 1st time, 如果有 merit, 一定開心到飛起!

[/quote]

bbqueen,

你囡囡得既, 最緊要唔好緊張, 照平時咁彈就得....

祝你好運, 等你好消息~~  

我囡囡今朝參加 Grade 1比賽, 雖然無攞獎, 但表現都唔錯, 有merit. 第一次比賽黎講算唔錯, 當攞下經驗, 我覺得好滿意.  

恭喜妳囡囡呀, 妳講得無錯, 有merit已經不錯了, 參加校際志在攞經驗, 對佢日後參加比賽都有好大的幫助, 點都係出過比賽, 知道是怎麼的一回事, 不要比太大壓力佢, 小朋友自然表現得好架~

醒目開學勳章

站在我立場,第一個要多謝o既梗係琴老師啦,佢真係好有心機敎囡囡.

Esmond'sMom 寫道:
"第一時間買咗花送俾琴老師,先至上去上堂同報喜"
How sweet!

醒目開學勳章

YuYuMother:

多謝你呀,我最初都只期望得一個merit已經好滿意,今次算係意料之外....

其實各名次之間只差一分,百分百純主觀o既評分而又得一個評判其實真係唔可以話第一嗰個一定係最好.(千祈唔好誤會我話我囡囡該取得更高名次,我已經係喜出望外).但我覺得所有o既merit就即係大會俾咗一個肯定,小朋友的技巧有一定水準,所以都恭喜你囡囡順利完成,並得到一個肯定. 吸取經驗,希望明年大家再接再厲.

yywhk,

你講得好0岩呀.....真係唔係個個小朋友都可以臨場發揮得好, 所以你囡囡好叻呀!!!

我囡囡可能緊張, 比平時彈快左少少, 但有merit我已經好滿意, 最緊要努力過同係過程中學習到. 希望吸取今年既經驗, 出年再參加會有更好既成績啦~~~

yywhk 寫道:
我最初都只期望得一個merit已經好滿意,今次算係意料之外....

其實各名次之間只差一分,百分百純主觀o既評分而又得一個評判其實真係唔可以話第一嗰個一定係最好.(千祈唔好誤會我話我囡囡該取得更高名次,我已經係喜出望外).但我覺得所有o既merit就即係大會俾咗一個肯定,小朋友的技巧有一定水準,所以都恭喜你囡囡順利完成,並得到一個肯定. 吸取經驗,希望明年大家再接再厲.

yywhk,

多謝你呀~~~ 大家咁話, 出年繼續努力!!    

醒目開學勳章

Aries媽咪 :

多謝你呀!我真係有d喜出望外架.....

我都估d大哥哥大姐姐見到d豆釘彈得都咁好其實真係會多咗d無形o既壓力架..........如果叫我去彈......   

Aries媽咪 寫道:
yywhk,

恭喜妳囡囡呀, 第一次有咁的成積不錯了~
我記得上年第一次睇校際真係驚到震 , 見到d小朋友驚到彈唔到, 睇到都"鄧"佢地可憐:-|, 尤其d大姐姐哥哥, 比小朋友仲緊張, 所以越細參加就真係越好~
我囡彈二級個場, 得獎3位都我估都只係 6-8歲咋~    

[quote]
bbqueen 寫道:
[quote]

我囡囡月尾參加 Grade 1比賽, 都係 1st time, 如果有 merit, 一定開心到飛起!

[/quote]

bbqueen,

你囡囡得既, 最緊要唔好緊張, 照平時咁彈就得....

祝你好運, 等你好消息~~   [/quote]

我都係同佢講去表演比小朋友睇, 唔係比賽, 唔好比佢有壓力, 當去玩 law , 無論到時咩 result, 都會讚下佢

醒目開學勳章

Heidi媽:

多謝你.今晚已經同佢切咗蛋糕慶祝,同奬咗佢好多粒佢o既最新至愛------金莎   
該用戶已被刪除

[quote]
happyallthetime73 寫道:

YuYuMother,

我個仔比較細膽又怕羞, 不喜歡同人比較.  所以佢唔係好鐘意比賽. (今次佢已經叻左敢嘗試) 佢又聽到d媽咪話少過75分冇cert. 加埋加埋就越來越緊張.  其實要講

yywhk

恭喜你呀, 囡囡表現咁好...

今早我仔仔都比賽完, 佢都係第一次比賽, 比賽前佢講左好多次好驚, 我知佢真係好驚, 我不停咁安慰佢, 這兩日他練琴彈得好差, 連平時唔會錯的地方都錯晒, 我都好擔心佢今日比賽, 但佢竟然上台表現得好好, 順利完成整首歌, 得分85, 雖然冇名次, 但已經好叻, 我好開心....
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

醒目開學勳章

Venus:

恭喜你地呀!!!!又一個得到merit(技巧的肯定)    出年大家又再嚟玩過.   

venus,

恭喜晒呀!

85都算高分, 今晚記得同仔仔慶祝呀

Venus 寫道:
yywhk

恭喜你呀, 囡囡表現咁好...

今早我仔仔都比賽完, 佢都係第一次比賽, 比賽前佢講左好多次好驚, 我知佢真係好驚, 我不停咁安慰佢, 這兩日他練琴彈得好差, 連平時唔會錯的地方都錯晒, 我都好擔心佢今日比賽, 但佢竟然上台表現得好好, 順利完成整首歌, 得分85, 雖然冇名次, 但已經好叻, 我好開心....
‹ 上一主題|下一主題