用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: yanyan-mummy
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Re: 校際音樂節

Heidi媽

好耐冇見呀, 你仔仔咁叻仔呀, 大仔定細仔呀, 仔仔都咁叻, Heidi一定冇問題, 可能冠軍添..

Aries媽咪

你比賽完喇, 囡囡有冇驚呀, 我驚仔仔會上台好驚呀....

咁多位媽咪, 多謝晒你地教我
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

heidi媽咪,

唔緊要啦, 有時我都無記性, 因做媽媽真係好多嘢要記架
heidi咁叻, 我諗今次佢一定有獎攞架~

venus,
其實去比賽唔只小朋友緊張, 就連大人都會架, 所以唔好比咁壓力佢呀, 我噚日先同葉老師講, 話aries上台好緊要, 所以都發揮得唔係咁好, 好彩佢都完成了, 加上攞了個第三, 我都好欣慰, 葉老師都說小朋友能完成全首歌都不錯了, 加上佢地年紀少, 無經驗, 表現緊張都正常的

Aries媽咪

Aries好叻呀 我都冇諗過呀仔可以
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

dear heidi, aries mama, venus,

我個女都快要比賽了, 第一次, 你地係咪著校服去比賽?

由於早, 所以想完賽約9點幾我會送佢返學.  但係咁, 我唔等全部彈完, 是否會沒有分紙, 會唔知佢幾多分?

TINGMUM

我仔仔下星期二先比賽, 我會比賽完就送佢返學, 所以會著校服, 你点解唔等埋成績先走呢

醒目開學勳章

Heidi媽 :

我囡囡k3第一次參加,佢個編號都好後吓,比賽前後,我都唔打算完同佢返學嘞(因佢返半日咋),咁你可唔可以俾小小意見我佢着去街衫定校服好? 我自己覺得佢會想着去街衫,我都想順佢意,等佢信心大d,但我未問佢咋.唔該你先   

我囝囝果group左9:30a.m開始, 有61位參賽者,攞埋分紙,大約幾多點走得呢?

venus,

我囡學琴係4歲半, 不過老師教得不正確, 所以5歲半轉老師從新再學過
其實學琴快慢沒緊要, 最緊要佢愛彈, 所以我都無迫她, 希望她自由發展就算了.

我囡係下午比賽,中午時接走, 我著校服去, 不過著同唔著都無問題, 我場第一第二名都無著校服, 不要太緊張呀!

在此祝妳仔仔比賽成功呀

heidi媽,

多謝妳先
其實彈二重奏真係要睇partner的表現, 自己彈得幾好都無用, 所以只要盡咗力就好了.

妳老師的價值觀很好, 從比賽學到什麼才重要, 不是得到什麼, 這樣教小朋友很好

TINGMUM 寫道:
dear heidi, aries mama, venus,

我個女都快要比賽了, 第一次, 你地係咪著校服去比賽?

由於早, 所以想完賽約9點幾我會送佢返學.  但係咁, 我唔等全部彈完, 是否會沒有分紙, 會唔知佢幾多分?

如果妳要返學當然著校服,  不過妳要等埋分紙, 起碼最快都要11點先走得, 我上年都係咁
我自己覺得等埋結果出會好d, 起碼知道這場水準去到邊, 如果自己小朋友有獎攞當然開心, 如果無妳都可以知自己的小朋友分數去到邊, 不是要作比較, 只是看看評判的比分的準則.

deall All,

多謝你地的回應.  清楚晒. 咁我同佢等埋分紙先返學啦!

我囡囡今朝參加 Grade 1比賽, 雖然無攞獎, 但表現都唔錯, 有merit. 第一次比賽黎講算唔錯, 當攞下經驗, 我覺得好滿意.  
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

可能我太遲問意見,都未有媽咪答,今朝已經夠鐘去比賽lu.

因為係囡囡第一次參賽,我同佢都好緊張,成績唔係最令我擔心,而係如果佢臨場蝦碌咗,彈錯咗,"發台瘟"等等而發揮唔到佢應有水準,我都知佢實會喊晒同自信心受到嚴重打擊架,咁我點去安慰佢好呢??????????

同場有小朋友入錯key;有人試咗三次音,先敢開始彈;有人彈到斷咗;最慘有個背譜o既小朋友,佢好順咁彈到最後嗰句....突然斷咗,彈咗三四次都無法駁番落去,結果佢揀從頭再彈一次.....

囡囡終於都可以順利完成,雖然未能發揮到佢o既最佳水準,但又有幾多個可以???而且佢仲好好彩得到第三名......好開心,真係好開心.   咁啱今日就下畫就有琴堂.......第一時間買咗花送俾琴老師,先至上去上堂同報喜

yywhk 寫道:
我囡囡k3第一次參加,佢個編號都好後吓,比賽前後,我都唔打算完同佢返學嘞(因佢返半日咋),咁你可唔可以俾小小意見我佢着去街衫定校服好? 我自己覺得佢會想着去街衫,我都想順佢意,等佢信心大d,但我未問佢咋.唔該你先   
該用戶已被刪除

YuYuMother 寫道:
我囡囡今朝參加 Grade 1比賽, 雖然無攞獎, 但表現都唔錯, 有merit. 第一次比賽黎講算唔錯, 當攞下經驗, 我覺得好滿意.  

我囡囡月尾參加 Grade 1比賽, 都係 1st time, 如果有 merit, 一定開心到飛起!

‹ 上一主題|下一主題