用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖三一堂小學好嗎?
go

聖三一堂小學好嗎? [複製鏈接]

該用戶已被刪除

聖三一堂小學好嗎?

該用戶已被刪除

Re: 聖三一堂小學好嗎?

我都想知呀!!

me too!

我想好與不好可先參考他們的網頁, 參加他們的開放日, 來了解或作初步判斷.

小一至小三每班人數比較少, 以我的囝囝為例, 小二一班不夠廿人, 真正達到小班教育. 往後到小六, 由於校網不錯, 不斷有插班生加入, 每班人數就變得越來越多了.

他們中文和數學已經採用普通話授課, 後者由於夾雜數學的專用語和分析文字題, 對以廣東話為母語的香港學生來說是有一定的難度.

我都可發表吓!
小女小一二在一傳統小學讀,在校成績亦好好,
可惜班上有30幾至40同學,根本老師都兼顧不到每個學生.
我和女兒都想在愉快的環境下學習生活.
所以就昨出選擇,就是轉讀聖三一…
當時在bk認識了一位家長,
我不斷問她有關聖三一的事,她都很熱誠為我解答.
我還多次瀏覽此校網頁,得知有開放日.
去年和另一家長到聖三一學校的開放日,
認識了那裡的老師,她們都很熱情地對我們.
在此校大大話話都2個半月了,
每天小女都帶著好愉快心情上學,
放假時好期待上課.我諗任何家長聽到此番話都好開心.
我女仲話同學門講求公平競爭,唔似得以前D同學無事氣!
她的老師會在功課簿上寫些勉勵說話,小朋友及家長看到會好高興及好似打左支強心針咁!
還有她現在普通話讀得好好聽!跳繩都好叻呢!   

請問几時開放日呀?

升學方面几多%會入BAND1呢?听聞聖三一中學好似不太好.,是嗎?小朋友英文OK嗎?謝謝

...培道同聖三一都系小班教學,邊間好D呢?謝謝

chrischeung 寫道:
升學方面几多%會入BAND1呢?听聞聖三一中學好似不太好.,是嗎?小朋友英文OK嗎?謝謝

是的, 聖三一中學並不是一線的中學.

在兩年前的開放日有一位老師跟我解釋過校方着實會因個別學生的成績而建議選哪一間中學.  可以說入了聖三一不定成績突飛猛進, 但至少老師會留心小朋友的能力.

去年升中結果可在學校網頁找到, 有不少是英文中學, 大概可以反映英文程度.

blythe,

你好嗎?  你快d係九龍城區既聖三一小學內開一個 topic 好嗎?  因為可以用易d尋找 topic.  

Hi, 各位家長, 我和 blythe 都是小二下學期轉讀聖三一小學, 小朋友好快已愛上此校, 還每天都要求一定要早d回正到學校, 最開心是他說返學一d都唔辛苦.

blythe, 上星期仔仔既多元智能課參加咗 magic cook.  佢放學就要我吃他做既薯溶沙律, 佢話賣相就唔靚, 不過就好好吃, 我只好免為其難吃了一口類似狗罐頭既狗量.  現在想起,
真是好怕下一堂又唔知佢會帶 mug mug 比我吃.

我地何時約吃自助餐呀?  記住約 liza 喎.

Hi 聖三一堂家長,

聖三一堂也是我心儀小學之一, 但本人住在青衣, 請問有沒有校車到這區? 和什麼時間上車?
另想問功課多嗎?

謝謝!

heiheibbchu,

如想要校車資料, 可以到聖三一網頁內查一查.

係咪幾難入o架 ?  

jolo 寫道:
係咪幾難入o架 ?  

聖三一是私小, 每月要交學費, 在未宣佈轉為英小之前, 小一收生才兩班, 各班廿人不夠, 所以很容易考入.

今學年宣佈轉為英小之後, 從網頁所見, 小一已經額滿. 不過我想在六月初候補仍然有機會.

heiheibbchu 寫道:
Hi 聖三一堂家長,

聖三一堂也是我心儀小學之一, 但本人住在青衣, 請問有沒有校車到這區? 和什麼時間上車?
另想問功課多嗎?

謝謝!

功課不算多, 以我囝囝為例, 他做功課很多時都在遊魂狀態, 但要做到很晚的情況至今大約一兩次吧! (對他恐嚇和利誘自然免不了.) 除非小朋友另有很多課外活動, 那又有所不同.

cocopapa 寫道:
我想好與不好可先參考他們的網頁, 參加他們的開放日, 來了解或作初步判斷.

小一至小三每班人數比較少, 以我的囝囝為例, 小二一班不夠廿人, 真正達到小班教育. 往後到小六, 由於校網不錯, 不斷有插班生加入, 每班人數就變得越來越多了.

他們中文和數學已經採用普通話授課, 後者由於夾雜數學的專用語和分析文字題, 對以廣東話為母語的香港學生來說是有一定的難度.

cocopapa,

I think your son must be in 2A, the teacher also teaches Chinese and Mandarin in 2B (my girl's class) and the maths lesson in 2B is taught by the class teacher so the teaching language is Cantonese.

yuwk 寫道:
cocopapa,

I think your son must be in 2A, the teacher also teaches Chinese and Mandarin in 2B (my girl's class) and the maths lesson in 2B is taught by the class teacher so the teaching language is Cantonese.

是的, 囝囝是讀2A班. 我平時聽他報告學校生活, 也聽他以普通話背誦乘數表, 便想當然的以為二年級的數學課已經全以普通話教授.

謝謝指正.

是否07年改英小呢?請問邊几科系用英文教呢?

cocopapa,

thx ~    
‹ 上一主題|下一主題