用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我仔已經有一本"朗文中文詞典", 我想買多一本, 有冇介紹 ...
go

我仔已經有一本"朗文中文詞典", 我想買多一本, 有冇介紹? [複製鏈接]

我仔已經有一本"朗文中文詞典", 我想買多一本, 有冇介紹?

我諗住買本細d既可以比佢帶番學用, 但又唔想買多一本一模一樣既朗文袖珍本.  你地小朋友用邊本架?  

我記得我細個時用既係"喬硯農"既中文字典 (用報紙紙印刷, 個封面好老土好唔吸引).  唔知呢本字典仲有冇人用呢? (因為我唔知佢裡面有冇附埋倉頡碼).

Re: 我仔已經有一本"朗文中文詞典", 我想買多一本, 有冇介紹?

Teresa
細本的我不清楚,但商務有本現代漢語詞典(繁體字版)是中文老師介紹,我覺得很不錯!
Teresa 寫道:
我諗住買本細d既可以比佢帶番學用, 但又唔想買多一本一模一樣既朗文袖珍本.  你地小朋友用邊本架?  

我記得我細個時用既係"喬硯農"既中文字典 (用報紙紙印刷, 個封面好老土好唔吸引).  唔知呢本字典仲有冇人用呢? (因為我唔知佢裡面有冇附埋倉頡碼).

Re: 我仔已經有一本"朗文中文詞典", 我想買多一本, 有冇介紹?

我哦本中文學生字典都冇倉頡碼, 但係我自學倉頡碼時就寫番落去.   

Teresa 寫道:

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

sausauma 寫道:
Teresa
細本的我不清楚,但商務有本現代漢語詞典(繁體字版)是中文老師介紹,我覺得很不錯!

agree! I like it more than longman personally.
‹ 上一主題|下一主題