用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎????? ...
go

Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎????? [複製鏈接]

Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎?????

香港路德會增城兆霖學校, 好嗎?????

Re: Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎?????

我都想知呀!
囝囝2000 寫道:
香港路德會增城兆霖學校, 好嗎?????

Re: Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎?????

我只能答不是band 1小學.

現在 brand 1 小學對我來說不是很重要, 最緊要是合乎小朋友的才能.

alvinchanmama 寫道:
我只能答不是band 1小學.

Hi 囝囝2000 :

其實你考慮這一所小學,是否因英語及普通話教學呢,我自己因看屯門區媽媽會提及這所小學,所以留意,亦看了學校網址,學校提出沈浸式英語及普通話教學,對小朋友嚟講係非常好,因小朋友不知不覺慢慢聽咗這兩種語言會吸收力強咗,因我小孩子現在亦是讀幼稚園學這兩種語言學習,聽嘅方面非常好,可以聽得明外籍老師說什麼,因有一次我小孩子病咗,沒有上學,同他看醫生時,遇到他的班主任外籍老師,只是他倆個對話,我小孩聽得明佢所講什麼說話,所以我自己覺得在英語及普通話教學會有好效果,但我自己認識屯門區學校係[0],自己在九龍區長大,所以你們講哪一間是brand幾我都唔知,但這所學校是[新辨]英語及普通話教學,我亦有些擔心,因未看到成效,我自己有唔想小孩出九龍區返學,新界以我所知得4間英語及普通話教學,李宗德、激活、路德會增城兆霖、圓玄。

Boliviaisrael

你個小朋友讀那一間幼稚園呀, 如不方便公開, 可不可以pm我呀.

對的, 我會考慮這間學校, 因 語言是很重要的.

Boliviaisrael 寫道:

Hi 囝囝2000 :

其實你考慮這一所小學,是否因英語及普通話教學呢,我自己因看屯門區媽媽會提及這所小學,所以留意,亦看了學校網址,學校提出沈浸式英語及普通話教學,對小朋友嚟講係非常好,因小朋友不知不覺慢慢聽咗這兩種語言會吸收力強咗,因我小孩子現在亦是讀幼稚園學這兩種語言學習,聽嘅方面非常好,可以聽得明外籍老師說什麼,因有一次我小孩子病咗,沒有上學,同他看醫生時,遇到他的班主任外籍老師,只是他倆個對話,我小孩聽得明佢所講什麼說話,所以我自己覺得在英語及普通話教學會有好效果,但我自己認識屯門區學校係[0],自己在九龍區長大,所以你們講哪一間是brand幾我都唔知,但這所學校是[新辨]英語及普通話教學,我亦有些擔心,因未看到成效,我自己有唔想小孩出九龍區返學,新界以我所知得4間英語及普通話教學,李宗德、激活、路德會增城兆霖、圓玄。

Hi 囝囝2000 :

你小孩是今年讀小一或是出年2008年9月讀小一呀,你會否考慮報李宗德、激活、圓玄呀,我自己會考慮報李宗德、圓玄,[路德會增城兆霖學校如果有open day我會去睇吓],激活學費要成4千幾,皮費太重啦!不如留來學其它嘢啦!

Boliviaisrael ,

我囝囝是今年已謮小一, 有名校的學校,想同他升小二轉校, 因讀得很辛苦, 不是抄寫, 就是默書, 長遠下去, 真是大家都很辛苦, 不知道讀書為了什麼?? 而且大家關係因此而差.

囝囝2000

但係你有無了解下, 佢除咗教學語言之外, 其他的教學模式係點, 因為我有個朋友的小孩讀圓玄二年級, 一樣都係成日默書, 考試同測驗都唔少, 都幾谷, 不過就無分名次, 所以先無咁大壓力, 所以你最好了解下佢的教學模式適唔適合你小朋友, 避免轉咗校先發覺唔轉好過轉

兆霖....其實可以認真考慮入讀,我兒現在4A,他不 單在英/普方面,有自信去表達,更加在其他活動,如唱歌.跳舞.朗誦.故事.研習.司儀.足球等,學生都有很多機會得以參與/嘗試,其他學校未必可以(名額/精英).他們更有課餘託管(免費),可減免家長與子女在功課上的磨擦!其實最好是在關愛方面做得不 錯,如同學與同學之間的友誼.師生關係,學生與社區接觸等等.而且在語文成績上有不錯的進步!所以你也可考慮!          

connieho28 寫道:
兆霖....其實可以認真考慮入讀,我兒現在4A,他不 單在英/普方面,有自信去表達,更加在其他活動,如唱歌.跳舞.朗誦.故事.研習.司儀.足球等,學生都有很多機會得以參與/嘗試,其他學校未必可以(名額/精英).他們更有課餘託管(免費),可減免家長與子女在功課上的磨擦!其實最好是在關愛方面做得不 錯,如同學與同學之間的友誼.師生關係,學生與社區接觸等等.而且在語文成績上有不錯的進步!所以你也可考慮!          

connieho28

咁你小朋友係唔係呢兩年先開始轉英普上課?
如果係, 咁你小朋友幾耐先適應到?
同埋你知唔知今年的收生情況係點?
除咗全英普上課外, 學校的教學模式係點?
(例如小班, 活動教學, 傳統教學, 默書測驗多唔多....... )

Re: Tuen Mun , 好嗎?????

從報紙所知今年收生情況,,自行收生有28人,若加統一派位,相信可以開2班小一 !至於小朋友幾耐先適應到英普上課,真是多多見諒,我實在不太清楚,至少現在有自信去表達英/普.除

香港路德會增城兆霖都是一間直得考慮的學校, 他的教學形式好像圓圓,  英普上課是會令小朋友的語言有很大的幫助.  

我想問這所學校是否以前起好,因從網址看好似不是新起的,唉!如果有一條龍直上英中就好啦!

Boliviaisrael,

我岡岡於上星期六, 親身去過, 他在美樂輕鐵站對面, 周圍環境都ok, 外貌都新, 好似重新番新.  

其實你可以隨時親身到校與教職員/校長溝通了解,他們很隨和/樂意與你分享,並可親身與學生真誠對話,最好參加埋他們主日崇拜,這樣你會對他們有一定程度認知,然後才決定!

今早已與副校長通了電話溝通了解他們的辦學旨主, 她很隨和, 及解答我的問題. 她都說今年收生比上年好, 有可能有一些家長認同他們的教學方針, 其實他們是走國際學校的方向,
所以我會安排再去實地參觀.

囝囝2000:

它們學校是否會傳統教學加國際教學的方向, 默書測驗多唔多,會否似圓玄,如果你會實地參觀,麻煩你幫我留意吓啲學生的品德好唔好,Thank!

Boliviaisrael ,

妳的小朋友是讀k???, 何時要選校???
他們會活動教學, 默書考試都有, 副校解釋到路德會有2 間國際教學在Kowloon and HK side. , 都會跟他們的形式., 所以我們可以放心.
‹ 上一主題|下一主題