用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有事請教, 我想請問成績好的小學生, 媽咪是否都是早放工 ...
go

有事請教, 我想請問成績好的小學生, 媽咪是否都是早放工 or 全職媽咪 ? [複製鏈接]

有事請教, 我想請問成績好的小學生, 媽咪是否都是早放工 or 全職媽咪 ?

本人女兒今年升小一, 但她不是一個自動自覺會去做功課或讀書的小朋友. 不過如果篤住睇住佢, 佢都會做功課&讀書. 否則就只顧玩, 真係什麼都玩得一餐   所以我想 quit 咗現在份工, 陪佢一兩年, 等佢打好基礎及習慣咗放學後自動自覺做功課及溫書,   一兩年後先至再出來搵番份工做. 因為我認為3 點幾放學, 5 點-7點呢段時間係讀書做功課既最好時刻.但我每天放工返到屋企都差不多 8 點, 跟住食飯沖涼後都約 9 點半. 假如再同佢溫書, 我又驚佢唔夠瞓, 因為一開始返小學, 佢就要6 點幾起身. 唔同現在可以 8 點先起身, 所以 9 點半應該都係時間講瞓覺.  另外我有一bb 現在 1 歲, 一兩年後可以返幼兒園讀全日. 雖然我唔做野, 家庭壓力會大好多. 但如果能夠培養到自己女兒有一個好習慣及在我bb 返幼兒園前能陪伴他成長, , 我又覺得是值得的. 不過我又怕第時搵唔到野做, 因為我得中五學歷, 而且年齡 over 35... 現在份工又過萬...
大家可否給一些意見呢 ? 我現在真係 1516  

Re: 有事請教, 我想請問成績好的小學生, 媽咪是否都是早夜工 or 全職媽咪 ?

全職媽媽絕不比在職媽媽輕鬆, 囡囡 K3 時我開始轉全職主婦, 因為本身過去是工作狂, 不懂處理家務和煮飯, 用了 9 個月時間去適應, 當中苦處很難令人明白, 幸好老公和囡囡都很疼錫和支持我, 令我步向一個稱職的媽媽    

囡囡升上小一時, 她要從新適應突如其來的轉變, 在她小一上學期, 我會坐在她身旁陪她做功課, 但會經常灌輸給她知道, 讀書是要靠自己, 只要上堂留心便會懂得功課如何做. 到默書和測驗時, 會與她一齊溫書, 同時亦灌輸給她知道, 下學期起要嘗試自己溫習.

到了一年級下學期, 我已不用再坐在她身旁陪她做功課, 只會遇到她不明白的地方才教她. 到默書和測驗時, 由她自己溫習, 然後才幫她溫習一次.

到了今年二年級上學期, 功課方面她會利用一個小息先做好一部份, 不懂得做的回家後問我. 默書和測驗都是自己溫習, 而我再沒有幫她溫習. 出來的成績亦保持在小一上學期的成績, 所以我覺得我的方法是對的    .

Re: 有事請教, 我想請問成績好的小學生, 媽咪是否都是早夜工 or 全職媽咪 ?

值得支持, 揾到既錢好多野係買唔到

有心咁為自己小朋友已是好的,我仔2006年升小一,我讀完書便是做化妝我很喜歡,但時間好長如果照顧小朋友和他有親子時間很難,我們見面只有早上&放假,所以我放棄了化妝轉文職好小錢,好唔習慣完全唔啱我,但想到可見到仔放6:00,陪他溫習,便可!今次上學期成績還可,我相信小朋友係好需要父母的支持...
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

針冇兩頭利,有得必有失.我係你,我都好難決擇.

哩個年代養小朋友真係吾容易,學哩樣,學個樣.冇番咁上吓收
入就真係點支持得住.

我朋友有3個小孩(兩個中學一個小學),淨係開學都用左成萬蚊買書+校服+配眼鏡.

做到全職媽咪就謹係好啦!現實問題係培育小朋友確實花吾少錢.

你話你已超過35歲,小朋友先得1歲,如子女讀到大學,到時想退休都冇咁易,真係"柚排捱".

而且大學畢業生都吾係個個揾到萬幾蚊一個月.我諗你辭工,第日好難揾得番哩個收入.

我吾錦比意見你,我自己睇法係,要子女成才就一定要付出,就算付出了也未必會成才.除非你好彩,生左個會自己讀書嘅小孩,我睇真係難過種六合彩,所以我吾會羨慕別人子女成績好,人地父母付出的,我係睇吾到嘅...

祝福大家,

妳的情況和我差不多。我大囝今年九月升小一(吾會自動自覺做功課),而細囝就會讀幼兒園,我現在over 30,又係中五學歷,份工又過萬,如果吾做真係搵吾返咁高人工,要養兩個小朋友吾易,而我因財政的負擔和想比小朋友參與課外活動,吾可以吾繼續做。

至於大囝的功課,會找間比較好的課餘託管比佢做功課,回家只係檢查功課同搵書,相信比較好。

早幾年我都有同樣

我的情況都同你一樣(年齡, 學歷, 人工)! 我仔仔都係今年升小一, 我都想quit份工, 陪佢讀書, 希望培養佢自己有學習興趣, 又怕無時間陪佢, 佢會學壞, 又怕我同仔仔關係疏離。我仔仔都係要叫佢, 佢先會做功課, 無自動自覺。不過, 如果quit咗份工, 得daddy一份人工, 好似好吃力, 而家要供樓, 課外活動費用, 學費, 雜費, 保險等, 數之不盡的費用, 個心都係15/16, 好煩惱!

要培育小孩子读书成绩好的想法是无错,但陪伴在他们身边一起温书写字很易养成依赖,试想:付出时间越多未必与小孩子取得好成绩成正比。我认为找补习社或私人补习帮忙就可以(留意一段时间再作打算),放弃份工未免太冒险,因为日后小孩子用的钱无数,除非你与丈夫相量好以后全职凑仔,否则以你年龄和学历迟多几年再出山应该很难找到工作做。

唔該哂咁多位媽咪   其實如果一兩年我唔做野, 應該唔係大問題. 但我就係怕將來搵唔到工做, 所以至煩 >_<

YanYan0116,
我又係住新界西, 九龍返工, 所以返工放工都用咗唔少時間. 每程都需時至少 1 個小時以上. 所以我如果做唔到全職媽媽, 都想在元朗/屯門搵番份時間穩定既文職寫字樓工, 起碼返到屋企應該唔會過 6 點半, 都仲有1 個小時可以陪個女讀書. 唔似現在返得晏但又放得晏, 返到屋企都差不多 8 點, 食得飯沖得涼都成 9 點半   9月開始個女 7 點左右就要出門口, 咁我陪佢返學後都唔知仲乜, 公司又未開門. 另外我老公就唔可以好似妳 husband 一樣, 可以咁早放工. 如果唔係有佢睇住都好d ...

wendy_cheuk,
我個 case 同妳一樣, 而家要供樓, 另外有課外活動費用, 學費, 雜費, 保險等, 數之不盡的費用, 老公又搵唔多, 一兩年我自己都頂得住, 但係以後..... 所以我至煩.

其實我case是一樣, 大女小四, 細女小一, 在細女k2時已開始想唔做, 足足想年幾, 見細女比較要花很多時間教, 雖然大女好好, 懂得自己安排時間, 自己完成功課, 但每晚都是時間唔夠用, 我先生是在大陸上班, 周未才回家, 我自己很吃力.
我明白同清楚知道子女成長過程是要很多元$$$$, 但我更加知道好多嘢用$$買唔到, 更重要是子女的成長過程是買唔到, 時間很怏就過.

所以我就決定今年唔做啦, 用五年時間陪子女成長, 不只是為了學業成績, 重要是小朋友的品格質素. $$多有多用, 少有少用, 雖然我們都有很大負擔, 要供樓, 要付很多開支, 但我都決定了, 至少將來我唔會後悔.

希望你們可以找到自己的出路啦.

祝福大家

我是住屯門的, 在港島返工放6點, 來回起碼預2小時, 所以最早都要7點多才回到家.

起初都想嘗試在區內找工, 但我學歷低, salary起碼少一半, 與其係咁, 不如真係做得幾耐就幾耐.  我都同意小朋友的童年過了就沒法追回, 既然生得出, 當然希望可以有多點時間共處, 但生活逼人無法啦.

e+大多數小學是全日的, 應該返8點半, 你個小朋友在那區讀小學, 要7點鐘出門, 我已同大女講了, 到她升小學我會送她回校, 之後我在華都搭車返工, 希望到時除了知道多d學校生活, 可多點時間跟大女溝通, 領她明白多點道理.

我下一個目標是希望可以在45歲前退休.  大家一同努力吧.

我的case跟很多媽咪相似。

我也有兩個孩子,一個讀小四,一個讀K3。個女升小一時都想過唔做野去train佢,但是真是不捨得放棄份工; 人工高,福利好、假期又多、

無錯, 如果老公份糧是加埋自己個份就perfect, 唔做都可以有工人用.

YanYan0116,
yes, 大家一同努力, 起碼45歲前退休  
我住天水圍. 囡囡 9月開始在元朗返學. 8:20 am 上課, 但係 7:45 am 開始已經預備上早會. 所以 7點左右出門口都差不多 . 如果我送完佢返學跟住就返公司, 我諗 8:30 前我都返到. 不過公司要 9:30 後先有人開門喎   所以我現在又諗, 不如嘗試在元朗/屯門搵工, 因為可以早放工. 不過salary就真係起碼少一半  :-|

係呀,我覺得真正做到全職媽咪的效能,一定要有工人一起,否則只做到半菲半媽!

busymami 寫道:
係呀,我覺得真正做到全職媽咪的效能,一定要有工人一起,否則只做到半菲半媽!

Agree    或者請鐘點啦,有人幫輕下係好好多嫁!

Miffy2000 寫道:
[quote]
busymami 寫道:

Agree    或者請鐘點啦,有人幫輕下係好好多嫁![/quote]

但是請鐘點都唔平ga!5,60蚊一個鐘,隨時同請菲傭差不多!

我去zzzzzzzzzzzz喇!明天請了假,帶孩子去睇沙乜豬咁。睇早場呀^^

GOOD NIGHT ALL

Hi all,

ngo-baby 寫道:
有心咁為自己小朋友已是好的,我仔2006年升小一,我讀完書便是做化妝我很喜歡,但時間好長如果照顧小朋友和他有親子時間很難,我們見面只有早上&放假,所以我放棄了化妝轉文職好小錢,好唔習慣完全唔啱我,但想到可見到仔放6:00,陪他溫習,便可!今次上學期成績還可,我相信小朋友係好需要父母的支持...

我都係因為仔仔而轉做秘書,但比之前份工真係爭好遠,之前都算有人使,現在做

cutiemo

竟然係呢嗰 topic 見到你, 好開心呀

你都哋好呀, 有得諗吓唔做嘢或者揾份時間穩定 d 工作, 我就諗都唔駛諗 . 我同老公揾 $$ 比例大概係 40:60, 我又要供樓, 而另一大開支就係要供養三個家庭, 我哋兩邊屋企 d 老人家完全冇積蓄, 全部重担都係落咗我哋兩公婆度 囡囡又開始讀書, 我都希望可以係我哋能力內將來比多 d 嘢佢學吓, 揾間好 d 幼稚園...

所以如果我唔做嘢, 或者揾 part-time 做, 肯定唔夠供樓 + 比兩邊屋企, 我預咗要做到退休啦 (如果公司仲要我)
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************
‹ 上一主題|下一主題