用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港的學生有沒有機會讀英國的名大學,例如劍橋/牛津? ...
go

香港的學生有沒有機會讀英國的名大學,例如劍橋/牛津? [複製鏈接]

香港的學生有沒有機會讀英國的名大學,例如劍橋/牛津?

如題!

請問有沒有人或識人有成功實例架? 請分享下...

Re: 香港的學生有沒有機會讀英國的名大學,例如劍橋/牛津?

黃x龍司長咪係牛津畢業架囉。佢係考獎學金入去讀架   
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

Re: 香港的學生有沒有機會讀英國的名大學,例如劍橋/牛津?

有﹗我老公有幾個同學都係﹐他係黃司長的師弟。
不過A-level要考得好。如果Cert考得好﹐除非想讀law/medi﹐大部份勁人都會去美國。

YYYY,

SURE有啦, 我老公個姪子都係牛津畢業, 一畢業就比"蘆c來c"請左tim bor
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

yyyy,

點解0甘問 ?

例子其實都好多, 通常係中五會考放榜前一天, 成績優異既學生都已經收到外國著名既大學既信, 朋友既外甥, 幾年前會考6A, 收到OXFORD同CAMBRIDGE既信, 最後選左OXFORD讀LAW, 幾年後, 未畢業又已經收到各大LAW FIRM既信, 俾OFFER佢, 未畢業已經有工等住佢做. 昨晚仲同埋佢一齊BBQ, 只係打左一年工, 23歲既後生仔, 人工已經有4萬幾...前途無可限量    

老公既表妹, 又係另一例子, 會考10A, 又係放榜前夕已經收左好多信邀請佢去外國讀大學, 不過佢都係選擇留係香港做尖子    

咁係咪要是名校的會考生先有ga.......我識個小朋友今年"06"---9A1B,但他是地區學校的學生,又無OXFORD同CAMBRIDGE既信bor........

beaclem,

多謝你的意見,聽完你講後剛剛在本雜誌那裡見到黃司長的資料,相信除了他會考7A+A level勁外,他實在是一個叻人,所以成績好的人很多,但不是人人都考到獎學金! 黃司長好犀利呀!

beaclem 寫道:
黃x龍司長咪係牛津畢業架囉。佢係考獎學金入去讀架   

ivyscyip,

多謝!

請問個大頭相是否你的bb,好靚呀!

莫怪乎那麼多人想讀名校,似乎名校的機會真是大些, 是嗎?

ivyscyip 寫道:
有﹗我老公有幾個同學都係﹐他係黃司長的師弟。
不過A-level要考得好。如果Cert考得好﹐除非想讀law/medi﹐大部份勁人都會去美國。

ykwong8888,

多謝!

請問妳老公個姪子是讀什麼學校,他成績如何呢? 是獎學金去讀還是自己申請?

ykwong8888 寫道:
YYYY,

SURE有啦, 我老公個姪子都係牛津畢業, 一畢業就比"蘆c來c"請左tim bor

florence,

好高興又見到妳!多謝妳詳細的資料!

我和小孩的天空都有相同的問題,是否只有名校才可以收到邀請信? 我識有個人會考9A,A-level 5A,讀地區名校,最後選了讀中大的心理學,我都有querry為何不去外國讀名校???可能和妳老公的表妹一樣想法,留在香港做尖子也...

點解0甘問 ? >>>>

我覺得和妳有些心靈相通,真是很想聽下妳的意見, 妳覺得我點解咁問? (我真係有原因架!)

妳就好啦! 識d人咁勁!在我相識的人中沒有一個人是在這兩間學校畢業的!!!所以覺得好遠好遠...

florence 寫道:
yyyy,

點解0甘問 ?

例子其實都好多, 通常係中五會考放榜前一天, 成績優異既學生都已經收到外國著名既大學既信, 朋友既外甥, 幾年前會考6A, 收到OXFORD同CAMBRIDGE既信, 最後選左OXFORD讀LAW, 幾年後, 未畢業又已經收到各大LAW FIRM既信, 俾OFFER佢, 未畢業已經有工等住佢做. 昨晚仲同埋佢一齊BBQ, 只係打左一年工, 23歲既後生仔, 人工已經有4萬幾...前途無可限量    

老公既表妹, 又係另一例子, 會考10A, 又係放榜前夕已經收左好多信邀請佢去外國讀大學, 不過佢都係選擇留係香港做尖子    

Hi yyyy,

老公既表妹讀st. mary, 另外朋友的兒甥讀保良局一中, 前者肯定係名校, 後者我就唔知.  “點解佢地會收到信” – 呢點我又無問過佢地喎, 我無問過佢有是否曾經申請過外國名校既scholarship, 可能同呢點有關吧, 因為後者係收到oxford既scholarship及向親人借款先至可以到oxford讀書, 他是窮學生一名 !
有無睇過”哈佛女孩劉亦婷” – 書裡提到佢收到外國很多著名大學既offer letters邀請佢去入讀的, 同申請scholarship有無關係, 我就唔知, 不過我可以去問下`朋友個兒甥, 然後話你地知 !

你問得呢個問題, 當然同你大女有關啦 ! 佢都就黎升中一, 你係咪15/16諗緊是否繼續俾佢係SIS升讀中學或者轉番去local名校升讀呢 ? 個個父母都想望子成龍或望女成鳳架啦, 你緊係想緊讀IS定係local名校, 而可以入讀外國著名大學既機會呢 !!

我個女雖然仲細, 不過我都有時諗下呢D  0甘長遠既問題, 我而家既plan就係俾佢繼續係 SIS 讀小學同埋中學, 我就唔想佢0甘細個要去外國寄宿, 始終佢都係小朋友, 由0歲至14歲都應該係父母身邊, 成長既心路歷程點都好過讓佢自己一個人係外國生活, 等佢係香港讀完中學, 我諗我就會俾佢係外國升學呢 !

florence,

你問得呢個問題, 當然同你大女有關啦 ! 佢都就黎升中一, 你係咪15/16諗緊是否繼續俾佢係SIS升讀中學或者轉番去local名校升讀呢 ? 個個父母都想望子成龍或望女成鳳架啦, 你緊係想緊讀IS定係local名校, 而可以入讀外國著名大學既機會呢 !!

睇到真係好想喊,有點感動!!!估唔到世界會有人知道我所想!

還有2個原因:

1. 個女有晚突然問我想佢讀什麼大學, 妳知啦! 父母緊係不自覺地講自己的夢想, 所以同佢講, 當然最好係cambridge或oxford啦!雖然知道是沒有可能,就當是結她一個沒大可能實驗的目標,希望到時雖不中亦不遠已!

”哈佛女孩劉亦婷”睇過,是第一本接觸有關早期教育的書,之後亦看過"俗物與天才"....很多很多...無奈都是過眼雲煙, 對細女都沒有實行過,懶惰之過也!

有機會麻煩妳問下啦! 想知多d!

Hi yyyy,

老公既表妹讀st. mary, 另外朋友的兒甥讀保良局一中, 前者肯定係名校, 後者我就唔知.  “點解佢地會收到信” – 呢點我又無問過佢地喎, 我無問過佢有是否曾經申請過外國名校既scholarship, 可能同呢點有關吧, 因為後者係收到oxford既scholarship及向親人借款先至可以到oxford讀書, 他是窮學生一名 !
有無睇過”哈佛女孩劉亦婷” – 書裡提到佢收到外國很多著名大學既offer letters邀請佢去入讀的, 同申請scholarship有無關係, 我就唔知, 不過我可以去問下`朋友個兒甥, 然後話你地知 !

我個女雖然仲細, 不過我都有時諗下呢D  0甘長遠既問題, 我而家既plan就係俾佢繼續係 SIS 讀小學同埋中學, 我就唔想佢0甘細個要去外國寄宿, 始終佢都係小朋友, 由0歲至14歲都應該係父母身邊, 成長既心路歷程點都好過讓佢自己一個人係外國生活, 等佢係香港讀完中學, 我諗我就會俾佢係外國升學呢 !

hi yyyy,

"睇到真係好想喊,有點感動!!!估唔到世界會有人知道我所想!"

我同你都係人地媽咪, 又係有讀外國名校既理想 (可惜自己太懶同埋蠢), 又係對小朋友既教育非常重視, 但又唔喜歡"谷", 又係想俾佢地係一個自然既環境學習, 從而對學習產生興趣, 再啟發佢地...等等....(你係咪同我一樣 ?) 0甘你咪知我點解會明白你既諗法lor....

等我又搭下嘴先﹗我都算係名大學畢業﹐所以我比較清楚它們的入學申請程序(不過係美國)。美國的學校其實係唔會係中5放榜就收的﹐無論你考得幾好。你要係F6上學期就apply (12月deadline),跟住之後個年3-4月就會出offer letter﹐ F7就唔洗讀﹐直接入大學。你唔apply係一定唔會出offer letter 比你(你唔會apply好多間﹐因為Dapplication fee好鬼貴﹗)。

如果係英國﹐聽我老公講﹐應該要睇埋A-level results﹐我就唔知幾時apply.

hi ivyscyip,

Thanks for your update and correction.  

Sorry for providing wrong info. to yours. Let me check check again with my hubby if he has provided wrong info. to me.     

BTW, do u mean that the local schools' pupils will have a bigger chance than the international schools' pupils to get a place in the famous U because they need to sit for the HKCEE ?

British Council 有幾多scholarship o架喎~~~
其實英國大學收oversea學生係有一個percentage, 但係如果你係full-fare payment 的oversea, 我feel到佢地都有少少手鬆!
我當年讀間u, 都係英國top 5之一, 勁多香港人! 我老公o個間倫敦xx學院, 都係頭3位啦, 又係好多香港人....

如果你講緊係大學比"船"你讀uni, 你想免費的話, 你最好去british council啦, 我o個時都有好幾個同學through british council拿"船"讀書....

希望我講緊的幫到你啦~~~
因為真係唔知你係單純問間uni收唔收oversea or想有uni offer scholarship比你囉

s_s,

多謝妳的資料!妳和妳先生都好叻呀! 我還有些問題, 如果可以的話, 請也答答吧! 謝謝!

1. 取得scholarship的percentage是否很低?每年是否只得1-2個?
2. 請問妳和妳先生是否在香港都是讀名校?
3. 有沒有香港讀國際學校的學生可以考到你們的u?
4. 有沒有新加坡的學生考到你們的u?
5. 你們當年是怎樣申請? 是用會考定A-Level的成績?

非常多謝!
s_s 寫道:
British Council 有幾多scholarship o架喎~~~
其實英國大學收oversea學生係有一個percentage, 但係如果你係full-fare payment 的oversea, 我feel到佢地都有少少手鬆!
我當年讀間u, 都係英國top 5之一, 勁多香港人! 我老公o個間倫敦xx學院, 都係頭3位啦, 又係好多香港人....

如果你講緊係大學比"船"你讀uni, 你想免費的話, 你最好去british council啦, 我o個時都有好幾個同學through british council拿"船"讀書....

希望我講緊的幫到你啦~~~
因為真係唔知你係單純問間uni收唔收oversea or想有uni offer scholarship比你囉

唔好咁講, 我地唔係好叻o架咋~~
我同佢都唔係名校生, 佢o係何文田, 我o係石硤尾讀書!
成績當年大家都係用a-level報
佢o係香港poly收左engineering, 我就只有high-dip收, 所以去左英國.....
國際學校畢業的學生梗係有!
星加玻人, 大陸人, 台灣人, 香港人, 我同老公間uni都好多!
越出名的uni, 就越多oversea!
如果小鎮uni, 反而少d

scholarship就每間uni都只有少少, 我自己覺得間uni排名係幾高都好, 依家d老細都唔理, 佢都唔知我間uni係好勁, 仲話唔係名校唔緊要啦, 都係外國留學啦~~
佢只識o個d英超球隊o個d uni, 好似liverpool呀, manchester呀~~
你可以試下, 如果心儀的uni無哂scholarship, 你可以apply其他uni囉....

yyyy 寫道:
s_s,

多謝妳的資料!妳和妳先生都好叻呀! 我還有些問題, 如果可以的話, 請也答答吧! 謝謝!

1. 取得scholarship的percentage是否很低?每年是否只得1-2個?
2. 請問妳和妳先生是否在香港都是讀名校?
3. 有沒有香港讀國際學校的學生可以考到你們的u?
4. 有沒有新加坡的學生考到你們的u?
5. 你們當年是怎樣申請? 是用會考定A-Level的成績?

非常多謝!

ivyscyip 寫道:
等我又搭下嘴先﹗我都算係名大學畢業﹐所以我比較清楚它們的入學申請程序(不過係美國)。美國的學校其實係唔會係中5放榜就收的﹐無論你考得幾好。你要係F6上學期就apply (12月deadline),跟住之後個年3-4月就會出offer letter﹐ F7就唔洗讀﹐直接入大學。你唔apply係一定唔會出offer letter 比你(你唔會apply好多間﹐因為Dapplication fee好鬼貴﹗)。

如果係英國﹐聽我老公講﹐應該要睇埋A-level results﹐我就唔知幾時apply.

[quote]
[/quote]

Dear ivyscyip,

Any preparation for the application? e.g. language test, aptitude test and school record.

Any hints for admission to top US univeristies?

Many thanks!

inho  

inho,

You would need to take SAT, SAT II (English, maths and one subject of your choice) as well as TOEFL (if you are a non-native speaker).  If it is offered in HK, I would take the pre-SAT too as a test run to prepare for SAT.  I would suggest to allow time to take SAT twice, and you would need to have that done by January of your F6 year.

Top colleges require lots of extracurricular activities as well.  Furthermore, you would need to perform well during the interview.

‹ 上一主題|下一主題