用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地認為呢件事點處理好?抑或只係我多心得滯… ...
go

你地認為呢件事點處理好?抑或只係我多心得滯… [複製鏈接]

你地認為呢件事點處理好?抑或只係我多心得滯…

我個仔今年讀中一,間學校之前出左通告,話就黎要舉行陸運會,咁有好多野而家都要準備緊。
由於學校今年改左例,話所有同學都一定要至少參加一項,但如果參加其他公職或者啦啦隊都可以豁免。
咁個仔唔鐘意運動,佢咪參加左啦啦隊囉,而家個仔放學後就要同同學老師去排練。
咁有次係學校附近撞到佢d同學仔,咪打個招呼囉。
咁講開佢陸運會攪成點,原來佢地都係啦啦隊的。點知講到話”鄧”我個仔慘。我話”吓?咩事啊”

原來佢地話老師編左啦啦隊個隻舞,有一d同學仔要做類似”疊羅漢”既動作,即係兩個人一左一右,之後有個同學仔企高,踏住佢地膊頭咁叉開雙腿(咁個一個當然係要輕磅d),咁形成一條通道,之後……就要我個仔係佢地中間跑過!!

我聽到都好愕然,點解要咁編呢。
我問佢地個仔有冇咁做,佢地話有,不過佢就好唔開心(個仔返黎又唔同我講),佢話老師叫就冇法啦。
佢地又話如果我個仔真係衰成世就慘喇,因為話要有排練添!

唔知點解,呢d雖然都算係課外活動,但唔知係咪我多心,但個仔要咁捐法,仲要捐咁多人,又真係……

咁個仔學校d野平時其實我都少理架,佢更加少講我知道,但從呢件事,你地覺得我好唔好同個仔傾下?定還是佢自己解決呢?

其實又係咪我大驚小怪?換轉係你地,你地又覺得點呀……

Re: 你地認為呢件事點處理好?抑或只係我多心得滯…

順其自然,干預會弄巧反拙!

算啦, 呢個位置總要有人做, 你個仔5做, 自然叫其他人做。等如每班都有人考第尾, 不過當然5想係自己的孩子, 家長的心理係可以理解, 但你也未必可以改變事實•

你可以做的, 係多與孩子溝通, 協助佢overcome所有困難, 去面對, 去學習而5係逃避.

呀女每年有班際dancing competition, if you are not the dancer, you need to do banner。我個女話全班同學都5想做dancer, 結果用投票方式, 一人點幾個出黎, 最後係班中最少friend的都要去跳舞, 其實都5公平, 但係現實世界就係咁。

哈里波特 寫道:
算啦, 呢個位置總要有人做, 你個仔5做, 自然叫其他人做。等如每班都有人考第尾, 不過當然5想係自己的孩子, 家長的心理係可以理解, 但你也未必可以改變事實•

你可以做的, 係多與孩子溝通, 協助佢overcome所有困難, 去面對, 去學習而5係逃避.

呀女每年有班際dancing competition, if you are not the dancer, you need to do banner。我個女話全班同學都5想做dancer, 結果用投票方式, 一人點幾個出黎, 最後係班中最少friend的都要去跳舞, 其實都5公平, 但係現實世界就係咁。

其實我都明白,只不過覺得唔知點咁囉。

話晒佢都係男仔,雖然我知呢個係啦啦隊一個動作,但係要佢捐過晒咁多個人既胯下(有d仲要係女仔係上面),始終都有d唔係咁好。

唔知你地覺得係咪咁認為呢。

tracymama03 寫道:
話晒佢都係男仔,雖然我知呢個係啦啦隊一個動作,但係要佢捐過晒咁多個人既胯下(有d仲要係女仔係上面),始終都有d唔係咁好。
唔知你地覺得係咪咁認為呢。

呢d都係古老迷信野,唔好咁介懷啦!
有無睇無線台慶呀?
以前我記得唔知劉德華,定係梁朝偉,都玩過羅漢,都俾人騎過,佢地咪一樣出人頭地!
劉德華仲紅足20年,梁朝偉更揚威海外,黃日華、苗僑偉、湯鎮業幾個都唔差丫!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

Hi tracymama:

我個人的看法是不用太介意,因為如果你都唔開心,咁囝仔未重唔高興。囝仔現在才F.1,以後還有很多活動,如話劇等,咁下次你係話劇度做壞人又点算呢?應該解釋這只是一項活動或遊戲,任何人都有機會做,只要自己盡力就已是成功的一半。從另一角度去看,這動作可能會贏得掌聲呢!如果遭到別人的嘲笑,只是他人未成熟唶!其實F.1只有12歲,有很多事情他們都未識用正面的態度去面對,做家長的應該從旁協助。

Hi tracymama
睇完你講嘅野,希望你唔好介意,我覺得最介意果個係你,唔係你個仔.
可能你個仔唔開心,或者佢係覺得唔好意思,因為企上面有D係女仔.
如果你同阿仔傾之前,首先你要過到自己果關,先可以用正面嘅態度同阿仔傾.

I myself am quite conservative on this. If I feel uncomfortable and I know my son does not like it, I won't deny our feeling and I would discuss politely with the teacher in charge.

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

會唔會係個同學仔形容得唔好而令你不安呢?  
呢d動作好多時表演都會見到, 以平常心去同個仔傾吓.

tracymama:

我都係覺係閒事一件咯, 在老師角度睇下, 佢地只會諗: 小朋友既動作難度高唔高, 個構圖好唔好, 咁岩...可能你仔仔既體型岩哂, 咁先搵你仔仔既者....唔好太多心, 俾我就唔會介懷咯, 又如果係小朋友提出話有問題咁,都可以同佢講: 以前都有韓信受胯下之辱啦, 如今已經二千年咯, 我地思想都應與時並進啦, 唔好受尼d迷信野影響.

梗係:最緊要你覺得點咯......

其實我都知我可能係緊張左既,為人父母都唔想個仔唔開心嘛。

我昨日其實都有同我個仔講,問佢陸運會個啦啦隊點樣。
個仔初頭都唔想講,我以為佢自己攪得掂。之但係佢又有d吞吞吐吐,咪問佢係咪好辛苦,話我可以同你分擔下。

之後佢就成件事講左出黎啦,話有d唔開心,話有d同學仔笑佢捐過女仔胯下,感覺唔係咁好。
我之後安慰佢,係d同學仔唔識野者,唔駛理佢,其他人都會識得欣賞你,唔駛咁介意,咪當捐山窿咁囉,係佢地未成熟者。

不過個老師又係既,個仔話佢地個馬步未夠穩,咁唯有分開去練,而家因為要全組練個隊形同合作性先,所以而家老師安排要企高既同學,用住張高椅放在左右兩邊先,然後俾個十個同學企高,俾我個仔捐住先,排得好之後,佢地先練馬步。所以個仔覺得唔知點咁囉。

講完一輪,個仔始終都驚,因為老師次次都想佢捐好多次,我話呢d都係學習既一種,唔駛咁唔開心。

各位家長,你地覺得我應該點幫我個仔好…佢好似仲未克服到…

tracymama03 寫道:
其實我都知我可能係緊張左既,為人父母都唔想個仔唔開心嘛。

我昨日其實都有同我個仔講,問佢陸運會個啦啦隊點樣。
個仔初頭都唔想講,我以為佢自己攪得掂。之但係佢又有d吞吞吐吐,咪問佢係咪好辛苦,話我可以同你分擔下。

之後佢就成件事講左出黎啦,話有d唔開心,話有d同學仔笑佢捐過女仔胯下,感覺唔係咁好。
我之後安慰佢,係d同學仔唔識野者,唔駛理佢,其他人都會識得欣賞你,唔駛咁介意,咪當捐山窿咁囉,係佢地未成熟者。

不過個老師又係既,個仔話佢地個馬步未夠穩,咁唯有分開去練,而家因為要全組練個隊形同合作性先,所以而家老師安排要企高既同學,用住張高椅放在左右兩邊先,然後俾個十個同學企高,俾我個仔捐住先,排得好之後,佢地先練馬步。所以個仔覺得唔知點咁囉。

講完一輪,個仔始終都驚,因為老師次次都想佢捐好多次,我話呢d都係學習既一種,唔駛咁唔開心。

各位家長,你地覺得我應該點幫我個仔好…佢好似仲未克服到…

我覺得家長一方面要補導小朋友, 但也應回應他的情緒. 朋友的影響好大的, 他們的嘲笑比你的道理更能進入他的心深處.不要小看. 若他性格是內向的人, 更可能影響他校園的生活

可否私下與老師好言說出阿仔的不安,請老師體諒, 看能否稍為修改呢? 但切記要誠懇, 更不要太勉強老師. 為勉老師對日後對阿仔有不好的看法. 希望你囝囝開心返了.

我認為家長可以鼓勵孩子向老師表達自己感受,但不宜替孩子出頭,因為他已經是中學生,應該學習處理自己的問題。如果父母出面向老師提出請求而讓其他同學知道,可能孩子會更覺無地自容。
十餘歲的年輕人會很介意同輩對自己的看法,我們作為家長,應該教導他肯定自我,不要因為同學的看法而懷疑自己的角色和價值。
其他同學其實並非存心恥笑,但即使如此,既然他們說了一些令當事人不開心的說話,當事人毋須在他們面前刻意隱藏自己的感受,他應該勇敢地說出心底話:「我是否做得不好?」或說「請你們不要取笑我吧。」相信同學們知道他的感受後,都會為自己的言行感到慚愧。
對於孩子來說,拿出勇氣表達自己可能仍然是難事,但畢竟這是成長必然面對的,我們在社會做事,面對更難堪的事情實在多的是,十餘歲的孩子應該開始學習解決自己的問題。
當然,父母的背後的支持是最重要的,這是孩子積極面對因難的動力。

Nymph_ 寫道:
Hi tracymama
睇完你講嘅野,希望你唔好介意,我覺得最介意果個係你,唔係你個仔.
可能你個仔唔開心,或者佢係覺得唔好意思,因為企上面有D係女仔.
如果你同阿仔傾之前,首先你要過到自己果關,先可以用正面嘅態度同阿仔傾.
   同意

世上本無事,庸人自[攪之]      

孩子太受保護了, 對她/他沒有好處的,  

小事一件 !!!!!!!!

wunma 寫道:
會出聲, 不過要搞清楚:

- 係咪得你個仔一個人做呢個動作呢? 如果有幾個同學都係咁做, 就冇問題. 如果唔係, 有冇特別原因; 點解唔用女孩子做? 如果老師解釋到為何, 那好辦了, 照樣解釋比個仔聽, 同時要佢知道團結的重要;

- 如老師冇原因, 解釋唔到以上問題, 我會向老師反映, 建議改用女同學, 一來冇咁尷尬, 二來女仔會輕盈點, 大條道理.

係得我個仔一個人要做呢個動作咋,因為其他同學要整一條通道俾我個仔捐。
其實,我後來都有同我個仔講,話如果真係覺得唔想,就要同老師傾下。

結果今日個仔都有同老師傾過,老師同佢講,呢個動作其實唔難做,話加上我個仔生得細粒d,咁可以容易d捐過佢地胯下囉。

結果呢個miss為左鼓勵我個仔,同認為咁做都唔係咁大不了既事,個仔話佢示範左次俾我個仔睇,好似練習時咁,叫d同學用張椅放在左右兩邊,然後俾幾個同學企高,然後,由個miss親自去捐過,個仔話,由於miss比較高,張椅又唔係真係算高(大約到膝蓋咁高),個老師到最後直情係趴過去咁捐過佢地胯下。

做完之後,個miss同我個仔講,咁即係要證明,係細粒d既先可以捐得咁輕鬆咋,同埋話我爬過去都可以,你只係好輕鬆捐過就可以,做男仔要大方一d。

聽完個仔咁講,都好佩服個miss咁做,個仔而家都冇咁唔開心,我都放心d。
相信呢位老師真係好有心想佢地做好呢一part喇。

懂情理的家長、懂事的孩子、加上一位好老師,圓滿解決了問題!

算啦
‹ 上一主題|下一主題