用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸會大學附屬幼稚園vs九龍塘迦南
go

浸會大學附屬幼稚園vs九龍塘迦南 [複製鏈接]

浸會大學附屬幼稚園vs九龍塘迦南

Suggestion request?? Any comment??

Re: 浸會大學附屬幼稚園vs九龍塘迦南

請問有冇家長可以俾啲suggestion

我個女讀緊九龍塘迦南糼兒園,讀得好開心,在學校學到好多野,無論是知識上還是個人行為上,所以呢間學校值得考慮,但就唔系名牌幼稚園。三年後要煩在選小學。
浸幼就系活動教學,唔同一般傳統敎學,實際情況系點我都唔系太清楚,所以都唔敢比意見。呢間學校唔使穿教服,允許家長視學(學校課室設有單面玻璃,家長視學時不影响學生上堂),有浸小,不過只是優先考慮浸幼學生,不是直升。
我所知得咁多,唔知有冇人可以補充。浸幼畢業生考其他小學的情況和學生的能力等。

Among these 2, I would choose 浸會大學附屬幼稚園.

UP

happy_cow,

If I was you, I would choose HKBUK.

課程有啟發性, 能讓小朋友獨立思考, 必定愉快學習, 校園設施一流. 老師有水準.

但要注意的是, 家長要配合學校的教學, 需與小朋友同步成長(思想上), 要一起做親子習作. 另要適時增加課外練習(寫字).

至於迦南, 我認識不多, 不便評論, 不過佢

Radiomama:乜你個仔都有IN過迦南嗎﹖邊一間呀﹖
eve

evelette,

I applied the pre-nursery class last year.  We gave up the seat.

Radiomama

多謝各位的suggestion, 我心目中都好鐘意浸幼

不過想問多少少, 如果我想報九龍塘區的pre-nursery class, 有邊幾間好提議, 因我希望2歲時俾佢試返, 3歲時如有需要再轉幼稚園, 當然如果有學校有2歲班又好的話, 我好希望可以入到唔需要轉校!

happy_cow,

咁你報

Radiomama

唔該曬, 其實係我啲朋友提我先架, 我仔仔依家剛剛一歲, 我成日以為唔洗咁早報, 後來佢地提我至醒起...不過大家搵的區份唔同, 所以問唔到佢地suggestion...
‹ 上一主題|下一主題