用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀理解能力很差(中文)---點幫佢好?
go

閱讀理解能力很差(中文)---點幫佢好?

閱讀理解能力很差(中文)---點幫佢好?

小二,考試3篇閱讀理解共佔30分,只

Re: 閱讀理解能力很差(中文)---點幫佢好?

sandycat,

Does your school subscribe to this Chinese comprehension 1 pc a day ?

http://www.prof-ho.com/reading/

sandycat,
其實你都諗咗好多方法幫你既小朋友
我仲有個建議, 就係平時同佢計傾, 多D問佢問題, 問下佢點解? 例如睇到關於錦秀大道既新聞, 就可以問下佢, 發生乜野事, 點解兩班人有爭執? 點解錦秀居民唔俾超過七米長既車經過? 點解呢D長車又一定要經過錦秀大道? 小朋友認為可以點處理呢個問題?
初初佢唔慣唔識答係正常, 要多練習先得.
其實有好多方法, 但唔一定個個都啱你小朋友, 祝你搵到一個適會佢既方法!
for every one criticism, three positives must be given.

課室出版社的中文閱讀理解補充練習十分好.

文章很有趣, 我仔仔十分喜歡做.
對測試考試都有幫助.

Bluestar 寫道:
sandycat,

Does your school subscribe to this Chinese comprehension 1 pc a day ?

http://www.prof-ho.com/reading/

這個網站的練習都幾深,但日子有功,好有用。
我的仔仔由學期初開始做,到現在已有顯著進步,最初他完全不明白內容,要我解釋,但現在己可以自己完成。

此外,如其他家長所言,多看書及買些練習給他做,一定要接觸多些題目才知怎去作答。

加油呀   
只有眼睛最真

我囝囝開頭都有呢個問題,真係要睇多D課外書,做多D練習,好似我自己咁,我每日都要囝囝做一篇中文閱讀理解(長篇短篇都得,要囝囝自己讀一次,再講一次比你聽),再每日講一篇伊索寓言(口語化),日子有功,而家囝囝都進步左好多,連要思考既題目,都好有條理咁寫返出黎!

你可以試下,不過要慢慢黎!

你仔仔未有足夠能力理解文章內容, 一來他未認識足夠的詞彙, 二來他可能不懂得從文字轉化成白話. 我覺得你應該先找一些合乎他程度的和有趣味的故事書, 你跟他一齊看, 由你逐句/逐段「讀」給他聽 (留意是讀而不是講), 然後問他能否理解意思, 他不理解的你才解釋給他聽, 久而久之, 相信他的理解能力必有改善, 慢慢地便可以自己看書了.

如果平時冇睇書、 報紙, 閱讀能力會較差。
考試時做閱讀理解呢part要花較長時間, 而導致做唔晒考試卷。
做街外補充練習, 最好要限時, 約 (5-10分鐘) 做一part. pls check pm!!

我個仔d理解能力都係好差, 聽取導師建議, 用六何法幫佢去理解, 每日讀一小段文章, 再用六何法問佢問題

dear jena

請問咩係六何法   可否講多d呢
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

Hi BS,

Yes, but it is too simple compare with their EXAM.     

sandycat,

Hi all,

多謝晒各位既意見!

其實我找了課室的小學生讀寫樂比佢做,做左幾篇,有得比佢揀還好,一碰到要從文章中找適當"詞語"來填充,因轉了一轉,便不太懂做,我買個本只是小一程度   

我都已看著他&盯著他"看書",但可能真係要,看一、兩段便問下佢......,希望遲D會好D

我校現在是用 "現代中國語文2006年版",有什麼課外書(閱讀用) 及 什麼補充練習, 會較貼近這本教科書?

ChristyBBmama 寫道:

dear jena

請問咩係六何法   可否講多d呢

「六何」我估類似/等於英文的 "6/7 個 W"---When,Where,Who,What,Why,hoW,(Whom)....何時、何地、何人、何事、為何、如何.....

唔知o岩唔o岩呢~   

sandycat,
現代中國語文是不是"現代教育"? 他不是有個網址可以讓小朋友做"現代中文每日一篇"嗎?
他對課文的理解如何? 有時, 如果能把課文融匯貫通, 可能不必做太多課外習作, 同時成功感也大些.
我的小朋友也是用現代, 小一.
今天替他溫習時, 發現原來他其實未能完全明白課文.
可能老師教得很快, 開學2星期, 已教到第5課.
例如: "山腰", 原來他以為是"山上".
我溫習的方法是叫他用戲劇的方式演繹課文,
叫他做"飄呀", 他不懂, 因為他不知道"飄"是怎樣的景象.
不仔細問他, 也不知道原來他未真正明白課文內容.
for every one criticism, three positives must be given.

sandycat 寫道:
Hi all,

多謝晒各位既意見!

其實我找了課室的小學生讀寫樂比佢做,做左幾篇,有得比佢揀還好,一碰到要從文章中找適當"詞語"來填充,因轉了一轉,便不太懂做,我買個本只是小一程度   

我都已看著他&盯著他"看書",但可能真係要,看一、兩段便問下佢......,希望遲D會好D

我校現在是用 "現代中國語文2006年版",有什麼課外書(閱讀用) 及 什麼補充練習, 會較貼近這本教科書?

我自己覺得唔需要買一D同課文一樣的練習做,學習中文係要認識多D生字,學識運用詞語,只要每日做一小篇閱讀理解,日子有功,已經有進步.

另外,你話囝囝唔識用返文章之中既詞語做填充,你可以試下每日從課文之中選出一兩個詞語,要囝囝每日用呢D詞語造句,慢慢囝囝就會更加明白詞語既解譯,我自己都係用緊呢個方法,真係幾work架,囝囝原本中文得73分,之後明顯步步咗好多,有成80幾90分,你可以試下!

現代那網頁,有時有做,但我覺有點偏離課文,但我明白不應只懂課內而

sandycat,
今天叫阿B用"抬"作句, 唔識.
試咗好耐, 最後我叫佢做"抬"既動作, 先發現佢原來唔明白
我無睇過其他出版社既書, 但覺得現代中文有好多童詩, 兒歌, 都唔容易.
"可我還是喜歡你們"這種寫法, 我在內地圖書常常見到. 可能是用普通話寫? 廣東話就很少這樣講.