用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 下年想同個女報沙田培僑,有無人知道沙田培僑是可好難考 ...
go

下年想同個女報沙田培僑,有無人知道沙田培僑是可好難考入 [複製鏈接]

下年想同個女報沙田培僑,有無人知道沙田培僑是可好難考入

下年想同個女報沙田培僑,有無人知道沙田培僑是可好難考入,

Re: 下年想同個女報沙田培僑,有無人知道沙田培僑是可好難考入

真的不易, 我有兩位朋友和2位親戚的小朋友都考不到, 不過, 可能你的小朋友會考到呢!

Re: 下年想同個女報沙田培僑,有無人知道沙田培僑是可好難考入

知唔知考什麼,面試前有什麼可以準備例如是否需要懂英語OR普通話,家長也要面試嗎?

可以,
我的兒子今年9月会入讀培僑小一,所以我可以話比你知interview 要點樣預備.
1. 要做一張A4 size的試卷,裡面有填詞語和畫畫.
2. 入放影室然後睇一隻普通話的VCD,跟住老師問問題,小朋  友要自己舉手作答(因為有成21個小朋友一齊一組,所以你一定要你的女兒主動舉手,好重要)重有用廣東話答就ok.
3. 同2一樣但轉為英文VCD(記得小朋友一定要主動舉手呀)
4. 小朋友去操場, 然後玩了3個遊戲, 大概係1.老師話 2.小朋友拖手圍圈然後將身上的呼拉圈不准用手的情况一之下轉到下一個小朋友身上. 3.唔記得咗SORRY!!!
5. 家長 - 在小朋友做試卷時已經分開坐了, 到小朋友去放影室時家長会被帶到另外一個課室, 裡面有8對家長2個老師或主任, 大概会問3個問題(1個小時倒), 第一題必答題, 第二同三題都是討論題, 最好夫婦兩人都作答和一同出席, 因為單一去的聽聞多數唔收.

以上是我和我個仔今年考過的情况, 希望你考到和幫到你la...........�我好開心因為我個仔第一輪收咗, no need to second interview ar..............

if you have any question, u can call me ga!!
94628369(sharon)

bye bye         

聽你咁講,都幾難考入,你個仔一定係一個主動的小朋友,咁我又想問:
1. 英文個部分是否好難答?是否要在出面學定一些英文班會對答如流一些?有無好的介紹
2. 家長個部分大概答什麼必答題和討論題,可否透露一些給我參考?

Ihaha,
Looks like the interview is very tough!  Your son must be very smart.  Can you share with me how you train your son?  Does he have any private Putonghua tutor?  Thx!

嘩!!!!!! sharon

你好勇喎!!!! 咁公開咁公開你的mobile.  我建議你都係del 番佢好d 喎!

你小朋友讀邊班呀?!?!

pulmma

各位其實我個仔是唔識用英文和普通話對話ga, 但係佢係好主動舉手回答嗰隻, 還要用埋身體語言嗰隻, 勁好笑!!!
所以你地最緊要relax D and train your children's 主動回答便ok, 因為答錯唔緊要, 最緊要答, ok!!!

if have any Q can e-mail to me ar............
[email protected]

請問除咗面試之外,之前重要唔要比個小朋友學多d課外活動整靚個profile嫁?

我沒有特別cert ar, 正係人有我有和family picture lor,
連個profo都係淨色, 無特別, 因為我覺得簡單d會感覺平實d

我個女係今年9月入讀培僑書院, 我在面試當日都覺得競爭好大, 差不多成千人爭150個位 我都打定輸數。
面試與lhaha 所說差不多, 我小朋友就話如老師用普通話說故事, 之後問題會以普通話回答, 如用英文說故事, 小朋友就用英文回答, 約12人一組, 同組的小朋友也很主動。
當時家長以 group discussion 時, 其他家長也很主動, 我哋根本無機會發言, 我都以為會落選, 但可能我小朋友較主動, profile 的資料也不俗, 幸好在第一次面試已被取錄。

我覺得唔需要太緊張小朋友既表現,最緊要佢地夠投入,肯參與。

反而家長group discussion果part,家長唔好太急於表現自己,培僑校長講過,見工interviewer都唔想請果d係咁講野既interviewee,適當地表達自己意見就ok架啦。

請問培僑的特點係什麼? 為何咁多人apply?

hello, lam mammy咁出年我個仔咪同你個女係同學lor.........好嘢!!! 咁我地多些联絡好嗎? 有乜嘢關于學校唔明的地方可以大家互問!好嗎?
((唔好介意我大唐突)) :  :  :
‹ 上一主題|下一主題