用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男拔面試形式
go

男拔面試形式 [複製鏈接]

男拔面試形式

請問有冇人知男拔既面試點玩法,請賜教。

Re: 男拔面試形式

壹學網話:
拔萃男書院比較現實,傾向取錄知名人士或者專業人士子弟,適合家境較富裕的同學就讀,面試衣物亦宜光鮮。據去年參與面試學生說,只有個別面試,三語談自我介紹、常識、時事分析和對學校認識等,除了有個心理測驗類小遊戲外沒其他特殊招式。

我仔仔3/3面試呀,你地呢?!

其實面試只是表面(因為收了報名費),學校已選定那些會有機會收,沒有人單靠面試可入男拔。

我都係有呢種感覺  "學校已選定那些會有機會收,沒有人單靠面試可入"。

KITTY.WONG 寫道:
其實面試只是表面(因為收了報名費),學校已選定那些會有機會收,沒有人單靠面試可入男拔。

學校已選定那些會有機會收=傾向取錄知名人士或者專業人士子弟?!

My son will be interviewed on 10/2.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

下?!咁快?!
不過可能係我遲交表(我最尾果日先交表),所以3月先有得面試

其實係我姨甥考,好似話2月??日(唔記得^v^)

thank you to ngkwaiyee

ngkwaiyee 寫道:
下?!咁快?!

May be alphabetical order "C".  I handed it in on the second last day of submission.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ngkwaiyee 寫道:
壹學網話:
拔萃男書院比較現實,傾向取錄知名人士或者專業人士子弟,適合家境較富裕的同學就讀,面試衣物亦宜光鮮。據去年參與面試學生說,只有個別面試,三語談自我介紹、常識、時事分析和對學校認識等,除了有個心理測驗類小遊戲外沒其他特殊招式。

我仔仔3/3面試呀,你地呢?!

壹學網d人吹水嫁咋
信一成都死

名校係會收d有錢人, 不過要係勁有錢果d, 一年都唔知有冇10個
同埋, 你勁o既話, 好多名校都會比埋錢你讀, 男拔更加係最出名果間

重有, 好多名校未轉直資前, 冇錢人會比有錢o既多

其實舊年我都有去聽男拔升中既講座,
男拔既校長都好強調讀男拔就算冇錢都有得讀,
只要你小朋友有才能,佢仲話學費同午飯都有得津貼,
食個午飯都係只須$5!!!

我都覺得壹學網d野唔係太可信,
壹學網竟然話華英係邊緣英中,但係又冇話點解喎...?
我仔仔既班主任就話華英係band 1頭,
今年華英仲超多人添呀!!!

現實還現實,如果可以沒比較就香港天下太平。最重要是小朋友能夠拋開心理壓力,否則都是家長一廂情願的想法。

FUNG12345,

聽聞你間學校都好似暑假後轉直資喎,係咪堅架。
‹ 上一主題|下一主題