用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學題..請各家長幫忙
go

數學題..請各家長幫忙 [複製鏈接]

數學題..請各家長幫忙

雪糕球和軟雪糕共12支 , 雪糕球多於8支, 軟雪糕可能有(  )幾支?   我教兒子3但回來是錯的   
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

Re: 數學題..請各家長幫忙

x=雪糕球   y=軟雪糕
x+y=12   (1)
x-y=8      (2)
將(1)+(2)
2x = 20
x = 10
if x=10, y=2

ngo-baby 寫道:
雪糕球和軟雪糕共12支 , 雪糕球多於8支, 軟雪糕可能有(  )幾支?   我教兒子3但回來是錯的   

當雪糕球多於8支

當雪糕球有9支,軟雪糕有3支
當雪糕球有10支,軟雪糕有2支
當雪糕球有11支,軟雪糕有1支

所以,答案係  3支,2支 or 1支

雪糕球和軟雪糕共12支 , 雪糕球多於8支, 軟雪糕可能有(  )幾支?   我教兒子3但回來是錯的    [/quote]

w@@henry 寫道:
當雪糕球多於8支

當雪糕球有9支,軟雪糕有3支
當雪糕球有10支,軟雪糕有2支
當雪糕球有11支,軟雪糕有1支

所以,答案係  3支,2支 or 1支
[/quote]

Agreed.

請問係幾年班既數?

My calculation as below:

Let X be the Ice-cream scoop
and Y be the soften Ice-cream

Two equation could be found from the question:
Equation 1 :X + Y = 12
Equation 2 : X - Y = 8  ==> X =8+Y

Put (2) into (1):

(8+Y) + Y = 12
     8 + 2Y = 12
           2Y = 12 - 8
           2Y = 4
             Y = 4/2
             Y = 2

The number of Soften Icr-cream is 2 and that of Ice-cream scoop is 10.

Hope it helps!

May I know which form is your kid studying?

X + Y = 12
X - Y  =  8
X = 12 - Y
X = 8   + Y
12-Y = 8 + Y
12-8 = Y + Y
4 = 2Y
Y = 2
X = 10
X=雪糕球
Y=軟雪糕
快樂的甜芋快樂的甜芋

題目並無說 x-y=8, 只是說 x>8.

引文:

雪糕球和軟雪糕共12支 , 雪糕球多於8支, 軟雪糕可能有( )幾支? 我教兒子3但回來是錯的   

引文:

甜芋 寫道:
X + Y = 12
X - Y = 8
X = 12 - Y
X = 8 + Y
12-Y = 8 + Y
12-8 = Y + Y
4 = 2Y
Y = 2
X = 10
X=雪糕球
Y=軟雪糕

這個代數式計法係最正確.

不過,如果是初小題,我就會好直去諗,10-2=8;10+2=12,

於是軟雪糕一定是2支. 

ha8mo:我唔啱,睇錯.我睇咗雪糕球多過軟雪糕8支.   

當雪糕球=8支時,軟雪糕=4支
當雪糕球=9支時,軟雪糕=3支
當雪糕球=10支時,軟雪糕=2支
快樂的甜芋快樂的甜芋

ha8mo:

我後來都發現自己睇錯題目,還編輯了內容,改正過來.不過送了出去後,就見到你已發現,還引文了.所以我又還完之前.謝謝你指正.

現在是我認為正確的回答:

不過,如果是初小題,我就會好直去諗,雪糕球多於8支,那麼,雪糕球會是9支/10支/或11支,所以軟雪糕可能有1支/2支或3支.所以答3支不是全對.

[quote]
Beanice 寫道:

不過,如果是初小題,我就會好直去諗,雪糕球多於8支,那麼,雪糕球會是9支/10支/或11支,所以軟雪糕可能有1支/2支或3支.所以答3支不是全對.

Agreed!  一早已答咗,點解會將問題簡單複雜化,這就是香港人!

SORRY:這兩天很忙,多謝大家解答,呢題係小一題目,我是數學白痴,最後都係老公話=2,返嚟改正是正確但仔仔都不明,唔知點解釋好.
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

‹ 上一主題|下一主題