用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
樓主: gunwaiting
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

Re: 小提琴, 大提琴交流區

Dear ilej,
     P.2女仔,我稔用1/4的size(如果身型較高,可以用1/2),我囝囝p.3仍用1/4.$約2300,算係平价貨.个琴對小朋友來說可算重,高度超過一米.每次拎出拎入都頗麻煩,不放心他自己揹或拎,因過去兩年巳斷頸兩次(每次修理要數百元及要最少一星期),帶返學校學琴更要由家長接送个琴.因冇可能學生自己帶埋返學,佢冇可能又揹書包、美勞袋又拎琴.琴套又是軟袋,不及小提琴的硬盒堅硬,容易被人碰爛,真的不容易「服侍」!  

請問還有 細過1/8的大提琴嗎? 因為我都是第一次聽到, 希望可以增進多點知識! 囝囝剛好6yrs, 星期三就要去比賽(校際音樂節大提琴初級組), 心情有點緊張! 我記得囝囝買1/8的大提琴時都要訂, Tom Lee & 柏斯更冇貨, 後來經另外一間琴行訂要$1450, 後來有朋友去深圳買都要$1200,  因此很想知道有什麼地方可以買到$800的1/8大提琴, 將來囝囝要換琴都可以買得便宜些. 謝謝!

Hi longfung
Can u pm me where to buy the 1/8 Cello at $1450? I need it urgently?

Thanks a lot

Pls check PM

gunwaiting,
女兒今年小一,巳報今年4-5月皇家試,報名時老師沒提及aural可請翻譯,(也是本人疏忽沒問清楚,老師話報就報!)
有無問題呢?
又想問:所謂「樂理上的問題」,有無例子可舉?
麻煩晒!

gunwaiting 寫道:
[quote]
Irene_BB 寫道:
請問個tuner要幾多錢呢?
請問oral會否好深的(是否全英語)

tuner大約200~4,5百都有
通常愈貴愈多工能(拍子機+tuner), 但盡量不要選擇這些
基本上$2xx個d就可以了

aural其實考唱歌,拍拍子,答一d樂理上的問題
全英語的, 但你報名前可選擇請翻譯 [/quote]

yi 寫道:
my daughter is 4.5 yrs old, her hands is very very small, is it more difficult for her to learn 小提琴, 大提琴 or no difference when compared with others?
thx

你的小朋友還細個呢, 手細可以用較細的琴, 手的大細其實影響不會很大的, 因為琴的把位不會差很遠

longfung 寫道:
請問還有 細過1/8的大提琴嗎? 因為我都是第一次聽到, 希望可以增進多點知識! 囝囝剛好6yrs, 星期三就要去比賽(校際音樂節大提琴初級組), 心情有點緊張! 我記得囝囝買1/8的大提琴時都要訂, Tom Lee & 柏斯更冇貨, 後來經另外一間琴行訂要$1450, 後來有朋友去深圳買都要$1200,  因此很想知道有什麼地方可以買到$800的1/8大提琴, 將來囝囝要換琴都可以買得便宜些. 謝謝!

有細過1/8的, 1/16
本人多數幫學生買琴都是經相熟的琴行買的

Dimsuen 寫道:
Hi longfung
Can u pm me where to buy the 1/8 Cello at $1450? I need it urgently?

凱星個d都應該有, 但可能要訂

auroraszesze 寫道:
女兒今年小一,巳報今年4-5月皇家試,報名時老師沒提及aural可請翻譯,(也是本人疏忽沒問清楚,老師話報就報!)
有無問題呢?
又想問:所謂「樂理上的問題」,有無例子可舉?
麻煩晒!

老師應有責任告訴家長的呢
有無問題要看看小朋友的英文能力

個考官會彈一段仔的歌, 之後會問考生問題
例如:歌曲有什麼變化, 首歌邊度有大細聲等
如你的小朋友今年4-5月考, 佢練左aural和夾過琴未?

longfung 寫道:
Pls check PM

我嗎? 收不到呢

gunwaiting,

hi, 你好! 有你專業我放心! 我兒小六, 上年11月已考皇家七級鋼琴試. 他希望多學一種學器, 未知小提琴是否一個好選擇呢? 它們是否有共通點? 是否不需要每級都學都考呢?   

gunwaiting ,
Thank you!
巳開始夾琴& 練aural了。多謝關心!

老師應有責任告訴家長的呢
有無問題要看看小朋友的英文能力

個考官會彈一段仔的歌, 之後會問考生問題
例如:歌曲有什麼變化, 首歌邊度有大細聲等
如你的小朋友今年4-5月考, 佢練左aural和夾過琴未?

囡囡(4yrs) 想學小提琴, 有冇好好又唔太貴嘅老師介紹 ?
其實小提琴易上手d定大提琴易d呢 ?
家住葵涌葵盛村

gunwaiting,

thanks a lot

[quote]
Dimsuen 寫道:
Hi longfung

凱星個d都應該有, 但可能要訂[/quote]

kiu1229 寫道:
我兒小六, 上年11月已考皇家七級鋼琴試. 他希望多學一種學器, 未知小提琴是否一個好選擇呢? 它們是否有共通點? 是否不需要每級都學都考呢?

其實最更要看看你的小朋友對那樣樂器有興趣, 如已考皇家七級鋼琴試, 再學其他樂器上, 應會較易上手, 因對樂譜技巧會較易掌握. 不需要每級都去考的呢, 因準備一個試要花的時間都頗長

請問小提琴弓是八角弓好,還是圓弓好?   

jjj_3 寫道:
請問小提琴弓是八角弓好,還是圓弓好?   

弓的好與壞, 並不取決於其外形, 但市面上一般較好的弓較多採用八角弓外形.
實際上, 弓的好壞是取決於材料, 手工, 個人喜好風格和配合演奏需要

多謝neighbour931

請問小朋友比較瘦小, 現拉1/2小提琴, 適合用八角弓嗎?

最好和他一起去親自試, 八角弓也有輕有重和唔同既特性, 嘗試不同技巧去選擇適合的弓.
我囡囡也是用1/2琴, 有八角弓和圓弓, 效果各有長處

請問何為八角弓和圓弓?
‹ 上一主題|下一主題