用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
樓主: gunwaiting
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

Re: 小提琴, 大提琴交流區

kaka0814 寫道:
尤其是新琴, 三兩千的和六七百的分別真不多。

其實分別會頗大的, 琴的木質和手工都會直接影響琴音. 新琴雖然唔穩定, 但靚點的琴琴音會實在點嚮一點.不同size的琴亦有分質數.

agreed!  其實都唔太想換琴, 現在除改換了shoulder rest外, 如果將個拉弦板改短d, 唔知得唔得?

就走音問題, 之前買了部tuner, 但唔太識用, 是部2合1的(tune音+拍子). 試過將部機放近琴邊, 4條弦都試過撥, sale曾話過當中間的綠燈亮著就表示音準, 但我時當發現b + 綠燈同時亮著 / #+ 綠燈同時亮著. 都唔知點樣才為之準.  有冇提意?

Dear gunwaiting

小兒今年八歲,鋼琴3級,大提琴3級,未學樂理,想考5級樂理,私人教授好還是琴行小組好? 價錢如何? 用中文考還是英文考? 一般人用中文考還是英文考? 小三學生若用英文考是否困難? 請指教。急問。謝

烏龍媽媽 寫道:
agreed!  其實都唔太想換琴, 現在除改換了shoulder rest外, 如果將個拉弦板改短d, 唔知得唔得?
就走音問題, 之前買了部tuner, 但唔太識用, 是部2合1的(tune音+拍子). 試過將部機放近琴邊, 4條弦都試過撥, sale曾話過當中間的綠燈亮著就表示音準, 但我時當發現b + 綠燈同時亮著 / #+ 綠燈同時亮著. 都唔知點樣才為之準.  有冇提意?

理論上是可行的, 但拉弦板換的話工程會很大的, 馬仔和音柱可能要移過個位置, 如不聲音有可能會沙或散的
其實每隻牌子和型號的tuner大部份用法都差不多, 綠燈一著就表示音已差不多準確, 最好有埋個夾仔, 可防止有其他雜音令tuner感應錯誤

Angelf1 寫道:
小兒今年八歲,鋼琴3級,大提琴3級,未學樂理,想考5級樂理,私人教授好還是琴行小組好? 價錢如何? 用中文考還是英文考? 一般人用中文考還是英文考? 小三學生若用英文考是否困難? 請指教。急問。謝

私人教授會比起小組黎得仔細, 價錢相對會較小組貴, 但進度會快點, 其實付出的$$是差不多的
中文考會好點點, 因如考中文, 考試時桌子上會有2份卷, 一份英文答題卷(答案必須寫在這裡), 另一份是中文卷(讓你看中文解釋)
我自己的學生多數都用中文考, 因中文可多份中文解釋 :

Dear gunwaiting,
     謝謝你的意見 !再想問若私人教授,要學幾耐?聽說最少半年,是嗎?若準備今年10日考,要何時開始學呢?請指點迷津。Thanks a lot!

Angelf1 寫道:
     謝謝你的意見 !再想問若私人教授,要學幾耐?聽說最少半年,是嗎?若準備今年10日考,要何時開始學呢?請指點迷津。Thanks a lot!

學幾耐每個學生的進度都不一樣, 亦要看看上課的時間 (1堂幾耐等), 大多半年~ 一年不等
今年應該11月考, 如真的想今年考, 我想現在要開始的了, 始終預多小小時間好一點

Thank you!

thank you for advise!

請問大提琴有冇分size呢?最細幾$?

thx

最細普遍1/8, 但再細都有
約$8xx

thx gunwaiting
請問size is depending on beginner or the age? 1/8 is for what age? Where to buy cheaper?

Thanks for so many question.

gunwaiting

please check PM
thanks

Dimsuen 寫道:
請問size is depending on beginner or the age? 1/8 is for what age? Where to buy cheaper?

size是跟depend on 小朋友的身高體型, 並不是分初學/年齡的

codeone 寫道:
gunwaiting
please check PM
thanks

已覆

新的一年,首先在此祝你桃李滿門.業務蒸蒸日上!有好些疑難望您能解答﹕
1. 請問大提琴的弓是重的好,還是輕的好?
2.又為什麼有些松香專for 大提琴,有些松香既可for大提琴,又可for小提琴?
3.又近日天氣那麼潮濕,可以怎樣保養嗰琴?擺包吸濕劑落琴套有效嗎?你認為平日唔練琴時將個琴放落琴套好,還是買個琴架將它擺出來好?
4.想問拉scale時是否手指位啱,便一定會啱音?若否的話,還有什么因素会影响啲音?
   請指點迷津,謝謝!

醒目開學勳章

gunwaiting,

我想買小提琴弦線,請問邊隻牌子較好?我個琴係cheap 野,係咪配番D普通弦線就ok? 弦線有冇得一條條買,定係要1 set set 買?

Hi gunwaiting,

thx for the reply. Where can I buy cheaper Cello?

thx

gunwaiting
thanks a lot

Angelf1 寫道:
1. 請問大提琴的弓是重的好,還是輕的好?
2.又為什麼有些松香專for 大提琴,有些松香既可for大提琴,又可for小提琴?
3.又近日天氣那麼潮濕,可以怎樣保養嗰琴?擺包吸濕劑落琴套有效嗎?你認為平日唔練琴時將個琴放落琴套好,還是買個琴架將它擺出來好?
4.想問拉scale時是否手指位啱,便一定會啱音?若否的話,還有什么因素会影响啲音?
   請指點迷津,謝謝!

1. 這視乎拉什麼歌,每個人也有不同的習慣,本人的習慣拉快歌的時候用輕弓,慢歌的時候就用重弓,如果給初學的學生就最好用重弓。
2. 冇所謂的,其實全部都一模一樣的,可共用的。
3. 擺包吸濕劑落琴套是有效的,如天氣再潮濕的話,可用抽濕機,但不要直接抽(入琴袋抽)。
另外,平日唔練琴時將個琴放落琴套會好d
4. 可能個琴走音都會影響音準。
happy new year~

‹ 上一主題|下一主題