用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴, 大提琴交流區
樓主: gunwaiting
go

小提琴, 大提琴交流區 [複製鏈接]

Re: 小提琴, 大提琴交流區

我早你小小喎, 3:45旺角
Sindy 寫道:
旺角4:00呀,你呢?[quote]
CHUCHU 寫道:

Sindy,

星期日,你囡囡考幾多點呀?我朝早呀.Miss 話佢會嚟幫我地調音喎.因為佢都未教呀女個班調音呢! 希望你囡囡同我隻女順順利利升班啦.   
[/quote]
該用戶已被刪除

可以相認下喎....你仲有無我手電號碼?
neighbour931 寫道:
我早你小小喎, 3:45旺角 [quote]
Sindy 寫道:
旺角4:00呀,你呢?[quote]
CHUCHU 寫道:

Sindy,

星期日,你囡囡考幾多點呀?我朝早呀.Miss 話佢會嚟幫我地調音喎.因為佢都未教呀女個班調音呢! 希望你囡囡同我隻女順順利利升班啦.   
[/quote][/quote]

我朋友佢本身唔識音樂, 所以當初冇詳細問, 只係依家個仔學咗, 又聽吓啲人問吓, 佢先至想知, 咁點樣知老師教得好唔好呢? 請賜教, 謝謝

I&IMom 寫道:
我女女 e + 個老師係有時帶, 有時冇就 use 我女個 cello 示範, and 會出口/手糾正我女女 ge mistakes, 我自己覺得問題不大.  以前 2 位老師是有帶琴的.  好處係可以同佢一齊拉....但教法就現在的老師好.  至於資歷, 不是在跟他學之前巳經了解清楚嗎?
該用戶已被刪除

Anyone know the level of Music Festival 大提琴獨奏 for
i. Senior
ii. Intermediate
iii. Junior

My son is Grade III now, which level should he apply?

Thanks

想請教吓各位, 小女這個暑假報了一個小提琴班, 10堂連送小提琴,$2000, 是否很貴,老師不是大學畢業,有Advanced Level in Music Performance(Trinity College of Music).
另外現上了6堂,用"少年篠崎小提琴教本"教了超過一半(P48),是不是太快,她一開始就沒有教呀女用弓頭/中/尾來拉,但我見本書有寫的,是否初學時真的不用理會呢?

打漏了,一星期一堂,每堂半小時。

[ 本文章最後由 violetching 於 07-7-31 17:43 編輯 ]

原文章由 Love_dd 於 07-7-31 17:20 發表
Anyone know the level of Music Festival 大提琴獨奏 for
i. Senior
iii. Junior

My son is Grade III now, which level should he apply?

Thanks

I want to know also.

唔好意思, 想問一問如果我個女4歲開始學小提琴, 一般情況下, 大約幾時先要考級試呢?

原文章由 Love_dd 於 07-7-31 17:20 發表
i. Senior
iii. Junior

Thanks

Love_dd,

According to the advice of my son's cello teacher, the piece for this year's Intermediate is grade 6 and for the Senior is grade 8.

So, your son should enter the Junior.

junjunmimi

原文章由 junjunmimi 於 07-8-4 09:57 發表

Love_dd,

According to the advice of my son's cello teacher, the piece for this year's Intermediate is grade 6 and for the Senior is grade 8.

So, your son should enter the Junior.

...

Junjunmimi,

Many thanks for your reply.

Love_dd

小提琴,大提琴交流區

平售大提琴

3/4大提琴70%new,淨琴原價over$3,000.-,
其他配件在凱聲換了over$2,000.-換左德國弦線,
馬仔(MADE IN 法國)及琴腳之針都換埋。

成套原價大約$6,000.-現售$1,200.-
有興趣請pm留電話,Thanks!

[ 本文章最後由 ann0 於 07-8-26 01:58 編輯 ]

請問小朋友身高128cm, 應該買哪個size的大提琴較合適? 二手琴可靠嗎 ? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題